Quantcast

Η Άνοιξη ήρθε στην πλατεία Αυδή

Reportage • Ευαγγελία Βασιλειάδου  Photography • Ιωσήφ Αλεξιάδης

Η πρώτη φορά που βρέθηκα στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο ήταν πριν αρκετά χρόνια και μάλιστα στην περίοδο των αποκριών. Το Μεταξουργείο φημίζεται για την διοργάνωση ενός από τα πιο αυθεντικά καρναβάλια, αφού άνθρωποι κάθε ηλικίας συναντιούνται για να διασκεδάσουν χωρίς κανέναν ιδιαίτερο προγραμματισμό και με μοναδικά χαρακτηριστικά τον αυθορμητισμό, τις αυτοσχέδιες στολές και πολλά -μα πολλά!- κρουστά. Το βράδυ εκείνο, λοιπόν, η πομπή κατέληξε στην πλατεία Αυδή, όπου το γλέντι κορυφώθηκε και εγώ ανάμεσα σε χορούς και γέλια, κοιτάζοντας γύρω μου, σκεφτόμουν πόσες όμορφες και ανεκμετάλλευτες γειτονιές υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας.

DJ3A6127

DJ3A6118

Ο καιρός πέρασε και αυτή η σχετικά υποβαθμισμένη -και για πολλούς επικίνδυνη- περιοχή της πόλης έχει αλλάξει αισθητά. Σε αυτό οδήγησε τόσο το θάρρος πολλών επιχειρηματιών που, λαμβάνοντας υπόψιν τους την ανάγκη του κόσμου για αλλαγή, δημιούργησαν νέους χώρους σε ένα καινούριο σημείο του κέντρου, όσο και η αναζήτηση φθηνού ενοικίου από μια μεγάλη μερίδα κατοίκων, μιας και η περιοχή ενδείκνυται για κάτι τέτοιο. Η δημιουργία, επίσης, της Δημοτικής Πινακοθήκης το 2010 στην πλατεία, επί της Λεωνιδίου και Μυλλέρου, βοήθησε χαρακτηριστικά στην ανάπτυξη της γειτονιάς, αφού αποτελεί πόλο έλξης για το φιλότεχνο κοινό καθημερινά. Το νεοκλασικό της κτήριο είναι, επιπλέον, ένα από τα παλαιότερα της Αθήνας και έως το 1875 λειτούργησε σαν εργοστάσιο μεταξιού, από το οποίο πήρε και το όνομά της η ευρύτερη περιοχή.

DJ3A6175

DJ3A6144

DJ3A6132

Η πλατεία που πήρε το όνομά της από τον κομμουνιστή πολιτικό Λέοντα Αυδή το 2013, αλλά και η γειτονιά γύρω της με τα παλιά διώροφα και τους σύντομους πεζόδρομους, μετατρέπεται σιγά-σιγά σε ένα spot που θα αγαπήσουμε -αν δεν το έχουμε κάνει ήδη. Μαγαζάκια με ιδιαίτερο ύφος για καφέ αλλά και τσιμπολόγημα, όπως ο Μπλε Παπαγάλος και οι Σεϋχέλλες (πρώην Μπαχάμες!) ανοίγουν το ένα μετά το άλλο πλαισιώνοντας την πλατεία. Η αρχή της εμπορικής αναβάθμισης στην περιοχή έγινε πριν περίπου έξι χρόνια με Το αυγό του Κόκκορα, όπου μπορεί κανείς να γευτεί απίθανα πιάτα σε έναν καλαίσθητο χώρο με μεγάλη ιστορία. Από την άλλη, το Tamarind της οδού Κεραμεικού είναι μια εξαιρετική επιλογή για όποιον είναι λάτρης της ταϋλανδέζικης κουζίνας, όπως επίσης και το καφενείο Τα Κανάρια λίγο πιο κάτω που έχει γίνει κλασικό στέκι τα τελευταία χρόνια. Κι αν δεν μπορούμε πια να… ξημερώσουμε στον Άνθρωπο της Γιατράκου (αφού πρόσφατα μας αποχαιρέτησε), σύντομα κάποιο άλλο στέκι σε ένα από τα στενά της πλατείας θα μας φέρνει ξανά και ξανά στο Μεταξουργείο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Πέρα, όμως, από τα μαγαζιά του, το Μεταξουργείο έχει να επιδείξει και μια σειρά από αξιόλογες θεατρικές σκηνές που λειτουργούν στην περιοχή, προσδίδοντας μια διαφορετική αίσθηση στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της γειτονιάς και δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους να καυχιούνται για την ποιότητα του κόσμου που περνάει από εκεί.

DJ3A6141

DJ3A6130

DJ3A6110

DJ3A6173

Τα ανοιξιάτικα πρωινά, στην Αυδή μπορεί κανείς να συναντήσει νεαρές μαμάδες που πηγαίνουν βόλτα με τα μικρά τους, παιδιά που τρέχουν πάνω-κάτω, αλλά και παππούδες που… λιάζονται λέγοντας ιστορίες του παρελθόντος με νοσταλγία. Εικόνες χαλαρωτικές που υπενθυμίζουν την σημασία της έννοιας της πλατείας στην ζωή μας.

Τραπεζάκια έξω, λοιπόν, πολύχρωμα φωτάκια το σούρουπο και μια γειτονιά που σιγά-σιγά βιώνει την δική της «άνοιξη», συνθέτουν το σκηνικό στο σημείο αυτό του Μεταξουργείου και εμείς δεν έχουμε παρά να το επισκεφτούμε και να το απολαύσουμε.

More Stories
viva magenta pantone colour year 2023 dezeen 2364 col 12 1704x1136 1
Viva Magenta: Το χρώμα του 2023 ανακοινώθηκε από την Pantone