Quantcast

Η πολύχρωμη Αναξαγόρα και το ιστορικό Ρομάντσο

 

Photography • Ιωσήφ Αλεξιάδης   Reportage • Ευαγγελία Βασιλειάδου

Η γειτονιά γύρω από την πλατεία Ομονοίας ήταν για χρόνια μια περιοχή που δύσκολα θα φανταζόταν κανείς να φιλοξενεί προορισμούς για την ψυχαγωγία του. Θορυβώδης και με ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης να δραστηριοποιούνται εμπορικά -και όχι μόνο- στα στενά της, πέρασμα αναγκαστικό, ένας τόπος που η πλειοψηφία μάλλον απέφευγε.

Το σημείο αυτό δεν φοβήθηκε η ομάδα του πολιτιστικού οργανισμού ΒΙΟS, η οποία προχώρησε στην ανακατασκευή του επί πολλά χρόνια εγκαταλειμμένου κτιρίου του περιοδικού Ρομάντσο της οδού Αναξαγόρα. Αντιθέτως, το σκηνικό αυτό αποτέλεσε πρόκληση και ίσως έμπνευση για τα σχέδιά τους. Ένας χώρος ιστορικός, σχεδόν ιερός θα μπορούσε να πει κανείς -μιας και το περιοδικό κατά τις δεκαετίες ’50-’80, αλλά κυρίως την δεκαετία του ’60 έμπαινε σχεδόν σε κάθε σπίτι-, που οι άνθρωποι του BIOS αποφάσισαν πως είναι κατάλληλος για να στήσουν εκεί το νέο τους εγχείρημα, που έχει σαν άξονες την επικοινωνία, την καλλιτεχνική έκφραση και την αλληλεπίδραση. Σήμερα, μετά από ενάμιση σχεδόν χρόνο λειτουργίας του, και μέσα από πολλές δράσεις στον χώρο, η περιοχή αρχίζει να «αποδαιμονοποιείται». Το Ρομάντσο λειτουργώντας συγχρόνως σαν πολιτιστικό κέντρο (μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, σεμινάρια), αλλά και σαν χώρος στέγασης νέων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε δημιουργικούς τομείς, κατάφερε να συμβάλλει στο να αρχίσει η γειτονιά να παίρνει και πάλι ζωή. Πέρα από τα events ποικίλης θεματολογίας που οργανώνονται συχνά και προσελκύουν πλήθος κόσμου, στο Ρομάντσο συναντιούνται καθημερινά πολλοί άνθρωποι, για να εργαστούν, να παρακολουθήσουν κάποιo σεμινάριο, αλλά ακόμα και για να γυμναστούν ή απλά να αράξουν. Όλα τα παραπάνω έχουν καταστήσει τον χώρο αυτό χωνευτήρι ιδεών και δράσεων, αλλά και μια καλή αφορμή για να δημιουργηθεί ξανά μια σχέση αγάπης του κόσμου με την περιοχή αυτή του κέντρου. Άλλωστε, το λέει και το όνομά του: Ρομάντσο = η ιστορία ενός έρωτα, η ερωτική σχέση.

DJ3A5951

DJ3A5972

DJ3A5976

Επισκεπτόμενος την Αναξαγόρα ξανά και ξανά, λοιπόν, συνειδητοποιείς πως είναι μια γειτονιά όπως όλες οι άλλες. Κάνοντας μια βόλτα στα στενά της περιοχής συναντάς πολλά μικρά μαγαζιά μεταναστών και μη και σου δημιουργείται η αίσθηση πως θα βρεις ό,τι κι αν ψάχνεις. Χρώματα και αρώματα από μακρινούς τόπους σε ζαλίζουν, πρόσωπα πολυάσχολα αλλά χαμογελαστά – όπως η ευγενική κυρία που σε εξυπηρετεί όταν επισκέπτεσαι τον φούρνο της Αναξαγόρα. Μια διαφορετική, ωστόσο, αίσθηση δημιουργείται λίγο πιο πέρα, περνώντας μπροστά από την ιστορική μπουτίκ Atheneé επί της Σωκράτους, αφού νιώθεις πως θα συναντήσεις την Σούζι με ταγιέρ και γυαλιά σε σχήμα πεταλούδας. Κάπως έτσι, δημιουργείται η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της περιοχής, που είναι ένα κράμα της παλιάς Αθήνας και της σύγχρονης αθηναϊκής πραγματικότητας. Λίγο παρακάτω, στην στοά είναι πολύ πιθανό να πετύχεις παρέες από Πακιστανούς σε μία από τις καθιερωμένες συναντήσεις τους για κρίκετ, ενώ αν δεν είσαι πολύ βιαστικός ή αφηρημένος θα ανακαλύψεις μαγαζάκια θησαυρούς για τις αγορές σου με εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Τα πρώτα bar αρχίζουν δειλά-δειλά να εμφανίζονται, ένδειξη πως κάτι αλλάζει και η ανέπαφη φωτεινή επιγραφή του Ρομάντσο είναι εκεί για να σου θυμίζει την αίγλη της Αθήνας αρκετές δεκαετίες πριν.

DJ3A5956

DJ3A5876

DJ3A5947

DJ3A5861

Κάπως έτσι, λοιπόν, η ομάδα του Didee Magazine αποφάσισε πως η γωνιά αυτή στην καρδιά της πόλης είναι η κατάλληλη αφετηρία για το ταξίδι του στις οθόνες μας.

Θα μας βρείτε στο Ρομάντσο Room:208

DJ3A5904

DJ3A5732

DJ3A5777

DJ3A5903

DJ3A5973

More Stories
szeki 78 1
Η δανέζικη FRAMA δημιουργεί το νέο εσωτερικό του 7115 by Szeki στο Brooklyn