Χρήστος Καπενής

 

• Interview Νίκη Κλεισούρα • Photography Τάσος Λιόλιος

Ο ηθοποιός Χρήστος Καπενής χαρακτηρίζει «σπίτι» του την εταιρεία θεάτρου «Θέρος» και «οικογένειά» του τον Πάνο Κοκκινόπουλο, ενώ θεωρεί ότι η κοινωνία μας γέμισε «άπληστους κι αχόρταγους ανθρώπους». Τον συναντήσαμε σε ένα διάλειμμα από τις πρόβες για τη νέα παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί.

christos-kapenis-didee.gr-4

christos-kapenis-didee.gr-6

Χρήστο, ετοιμάζεσαι για την «Όγδοη ημέρα της δημιουργίας» μετά από δύο επιτυχημένες παραστάσεις («Το Τρίτο Κύμα» και «Το Σκυλί του Ωρίωνα»). Μοιάζει να είναι η χρονιά σου. Εσύ πώς το βιώνεις;
Με χαροποιεί το γεγονός ότι οι δουλειές και τα projects στα οποία εργάζομαι με αφορούν και αφορούν και τον κόσμο. Η επιτυχία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά, σε περίπτωση που έρθει, την καλοδεχομαι και προχωράω για το παραπάνω βήμα. Δεν εφησυχάζω.

Δουλεύεις ξανά με την εταιρεία θεάτρου «Θέρος» με την οποία είχατε μια εξαιρετική πορεία στο «Σκυλί του Ωρίωνα». Μεγαλύτερες προσδοκίες, περισσότερη άνεση ή αγωνία προκαλεί η τόσο πρόσφατη επιτυχία σας;
Η εταιρεία θεάτρου «Θέρος» και η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη είναι το θεατρικό μου σπίτι. Είμαστε φίλοι και εκτός θεάτρου. Η κάθε δουλειά είναι διαφορετική. Ακολουθούμε κάθε φορά μια άλλη διαδρομή και η διαδικασία αυτή μας εξελίσσει και μας κάνει να ωριμάζουμε δημιουργικά αλλά και ως άνθρωποι. Με όλο το team επικοινωνούμε άψογα και έχουμε δικούς μας κώδικες. Όλοι πασχίζουμε για το 100%. Εμπνέουμε ο ένας τον άλλον και εμπνεόμαστε ο ένας από τον άλλον. Το αποτέλεσμα μας εκφράζει και είναι κάτι «το προσωπικό» για όλους μας.

Φέτος συμμετέχεις και στην τηλεοπτική επαναφορά της «10ης Εντολής». Πώς είναι αυτή η εμπειρία;
Με τον Πάνο Κοκκινόπουλο είμαστε πλέον κάτι σαν οικογένεια. Μας συνδέουν πολλά. Δουλεύουμε μαζί και οι συνθήκες είναι πάντα ιδανικές, καθώς και όλη η εμπειρία της συνεργασίας μας.

Με τον Κοκκινόπουλο έχεις συνεργαστεί και στο θέατρο, στην παράσταση «Frozen». Εντοπίζεις σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις δουλειές;
Κάθε δουλειά είναι μοναδική. Κάθε φορά υπάρχει άλλο πλαίσιο, διαφορετικός λόγος ύπαρξης, διαφορετικός στόχος, άλλη αναγκαιότητα και άλλες διαδικασίες. Είτε το μέσο είναι το θέατρο, είτε το σινεμά ή η τηλεόραση.

Έχεις δηλώσει πως αν έπρεπε να επιλέξεις ανάμεσα στο θέατρο και τον κινηματογράφο, θα επέμενες στο θέατρο. Η τηλεόραση χωράει στην εξίσωση;
Με απασχολεί πολύ στις δουλειές μου το καλλιτεχνικό μέρος, αλλά και η επικοινωνία μου με τους ανθρώπους που απαρτίζουν την ομάδα. Επιπλέον, τα project που επιλέγω, θέλω να έχουν κάτι να πουν, να έχουν κάτι να δώσουν τόσο σε εμένα, όσο και στον κόσμο. Επίσης, να έχουν «άποψη» και «θέση». Ανεξάρτητα από το ποιο είναι το εκάστοτε μέσο έκφρασης, εκείνο που κάνει την διαφορά είναι οι κώδικες που χρησιμοποιούνται.

christos-kapenis-didee.gr-1

christos-kapenis-didee.gr-8Η επιτυχία σε αυτό τον χώρο είναι θέμα συγκυριών ή επίμονης προσπάθειας για εξέλιξη; Θεωρείς πως είχες την τύχη με το μέρος σου, μέχρι σήμερα;
Θεωρώ πως δεν υπάρχει συνταγή. Σίγουρα δουλεύω πολύ. Είμαι σε μια φάση που δουλεύω 16 ώρες την ημέρα -16 ώρες εκτός σπιτιού. Αλλά και αυτό δεν λέει κάτι. Είναι μια επιλογή. Πρέπει, όμως, να προσπαθούμε να κάνουμε αυτό μας ευχαριστεί και μας γεμίζει, να θέλουμε αυτό το κάτι να μας πάει παραπέρα και να έχουμε καθαρό στόχο και λόγο που το κάνουμε. Και ίσως τότε να έχουμε και την τύχη μαζί μας.

Εάν η Αθήνα ήταν το σκηνικό σου, ποιό θα ήταν το θέμα του έργου;
Θα έβαζα ένα κτήριο 150 ετών, που τώρα στην πρόσοψή του έχει ένα τεράστιο «ΠΩΛΕΙΤΑΙ» ή «ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ», να μας μιλήσει, να μας αφηγηθεί την ιστορία του και τις ιστορίες των ανθρώπων που άκουσε και που φιλοξενούσε όλα αυτά τα χρόνια πίσω από τα ντουβάρια του.

Αν αύριο, σου έλεγαν πως το θέατρο στην Ελλάδα έχει τελειώσει και πρέπει να βρεις διαφορετική διέξοδο, τί πιστεύεις ότι θα έκανες;
Δεν ξέρω, σίγουρα θα έβρισκα κάτι. Προσαρμόζομαι εύκολα. Αλλά το θέατρο υπήρχε και θα υπάρχει μετά από εμάς.

Σε τί βαθμό και με ποιόν τρόπο σε έχει αγγίξει η κρίση;
Η κρίση που βιώνουμε είναι κοινωνική. Πάσχουμε ως κοινωνία, ως άνθρωποι. Κάναμε θεό μας το χρήμα, γίναμε άπληστοι, αχόρταγοι και φτάσαμε να κατασπαράζουμε τα πάντα και τους πάντες. Ξεχάσαμε τα βασικά, την ουσία, τον άνθρωπο.

Πώς φαντάζεσαι το μέλλον σου; Κάνεις σχέδια κοιτάζοντας μπροστά ή ζεις το σήμερα και πηγαίνεις με το ρεύμα;
Κάνω σχέδια που έχουν ως βάση τους την πραγματικότητα που βιώνω. Ζω το «τώρα» και προσπαθώ να το γεύομαι. Θέλω ό,τι έρχεται στην ζωή μου να το δέχομαι με ευχαρίστηση και να με γεμίζει.

* Η παράσταση Η όγδοη ημέρα της δημιουργίας ανεβαίνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από την Πέμπτη 19 Μαρτίου σε σκηνοθεσία της Ηλέκτρας Ελληνικιώτη.

christos-kapenis-didee.gr-3

christos-kapenis-didee.gr-5christos-kapenis-didee.gr-2

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
Hamptons spread 2 2048x
Hamptons Private: Το νέο βιβλίο του οίκου Assouline που αφιερώνεται στα Hamptons