Κωστής Φωκάς

• Interview Konstantinos Danos • Photography Ioanna Chatziandreou

 


Λίγο πριν την πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα, ο Κωστής Φωκάς καταλαμβάνει τους χώρους της Atopos cvc και μας μιλάει για το νέο του project.


Ο πολιτιστικός οργανισμός Atopos Contemporary Visual Culture (Atopos cvc) καλωσορίζει από την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου τον φωτογράφο Κωστή Φωκά και παρουσιάζει μια νέα σειρά έργων, που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά  για τις ανάγκες του Occupy Atopos. Οι φωτογραφίες του, παίρνοντας συχνά την μορφή ενός προσωπικού ημερολογίου, έχουν παρομοιαστεί με την μαρτυρία ενός ανθρώπινου γλυπτού, στοιχειοθετώντας ένα τοπίο όπου το παράδοξο συναντά το συνηθισμένο.

IMG_2360

Μίλησέ μου για την καινούρια σου δουλειά στην ΑTOPOS. Tί πρόκειται να δούμε εκεί;
Η Αtopos μου δίνει την ευκαιρία να κάνω την πρώτη μου ατομική έκθεση στην πόλη μου, την Αθήνα, όπως επίσης και να παράγω καινούριο υλικό πάνω σε μία συγκεκριμένη ιδέα. Εμπνευσμένος απο την net art, glitch art -για μία ακόμη φορά, τα gifs και τα quotes ήθελα να αναφερθώ στο πώς έχει επηρεάσει την ζωή μας η χρήση του internet. Aπό τον εθισμό και το porn έως τις διαδικτυακές σχέσεις. Πώς όλα αυτά έχουν αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε και αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα.
Aπό την άλλη, υπάρχει και μια σειρά καινούριων έργων, όπου βρέθηκα απόλυτα ελέυθερος να δημιουργήσω εικόνες με τον δικό μου τρόπο και να χρησιμοποιήσω το ανθρώπινο σώμα σε συνδυασμό με διάφορα props και μάσκες που κατασκέυασε η D’Arcy Foxx. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα και ανυπομονώ να έρθει η μέρα που ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να δει την καινούρια μου δουλειά!

Έχει περάσει λίγος καιρός από την τελευταία σου έκθεση στο Λονδίνο, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Queer Archive. Ποια είναι τα συναισθήματά σου τώρα που το επόμενό σου βήμα γίνεται στην Αθήνα;
Λείπω περίπου τρία χρόνια από την Αθήνα και γυρνώντας εδώ άρχισα να νιώθω πάλι την οικειότητα που έλειπε έντονα απο την ζωή μου στο Λονδίνο. Πάντα ένιωθα ξένος σε αυτή την πόλη. Με αφορμή την πρώτη μου προσωπική έκθεση εκεί, μόλις ενάμιση μήνα πριν, αποφάσισα να κλείσω το project «I’m not malfunctioning you are», με το οποίο ασχολήθηκα δύο χρόνια. Ήταν μια δουλειά μέσα απο την οποία έμαθα αρκετά πράγματα και αισθάνομαι υπερήφανος που κατάφερα να την ολοκληρώσω, αλλά και που πήρε την συγκεκριμένη κατεύθυνση. Σε καμία περίπτωση δεν φανταζόμουν την διάσταση που τελικά πήρε και την ανταπόκριση στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, την παρουσίαση από την πλατφορμα Τhe Queer Archive στο Λονδίνο έως το Dazed and confused, Vice, Juxtapoz, το γαλλικό Lui κ.α
Όλα αυτά μου έδωσαν την δύναμη να συνεχίσω σταθερά και αφοσιωμένος στο έργο μου, ενώ ήδη ετοιμάζομαι για τα επόμενα βήματά μου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

IMG_2417

IMG_2389

Πώς ξεκίνησες να φωτογραφίζεις και ποιες είναι οι επιρροές σου, που ουσιαστικά σου έχουν δώσει αυτή την ξεχωριστή ταυτότητα;
Ξεκίνησα να φωτογραφίζω τον Σεπτέμβριο του 2012. Θυμάμαι ακόμα και την πρώτη μέρα που αποφάσισα να ξαναπιάσω την φωτογραφική μηχανή στα χέρια μου μετά απο απουσία τριών χρόνων. Ο εθισμός μου στο tumblr έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στο να ξεκινήσω πάλι να ασχολούμαι με την φωτογραφία. Έβλεπα πολύ ενδιαφέρουσες δουλειές, φωτογραφίες και καλλιτέχνες και αυτό με έκανε να θέλω να γίνω μέρος αυτής της κατάστασης. Ακόμα μέχρι και σήμερα, το tumblr για εμένα είναι μια κοινότητα στην οποία νιώθω απόλυτα συνδεδεμένος, εξοικειωμένος και ελέυθερος να δημιουργήσω ό,τι πραγματικά αισθάνομαι.

Ποιος είναι ο ρόλος που θέλεις να έχουν τα μοντέλα σου κατά την διάρκεια της φωτογράφισης και πώς τα επιλέγεις;
Μέχρι σήμερα, συνήθιζα να δουλέυω με πολύ κοντινούς μου φίλους και αυτό γιατί αισθάνομαι οικειότητα στην συνεργασία, όπου μπορώ να ζητήσω ό,τι τρελό μου έρθει στο μυαλό. Με αφορμή την συνεργασία μου με την Αtopos, δούλεψα και με δύο-τρία άτομα που δεν γνώριζα και με τα οποία ήρθαμε πολύ κοντά και καταφέραμε να δημιουργήσουμε εικόνες που δεν διαφέρουν σε τίποτα απο την προηγούμενή μου δουλειά. Ήταν τελικά μια διαδικασία αρκετά ευχάριστη και πολύ λιγότερο δύσκολη απ’ ό,τι φανταζόμουν. Έχω ήδη μιλήσει με αρκετό κόσμο για να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε τις επόμενες εβδομάδες. Πολύς κόσμος, επίσης, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μου γι’ αυτό το project -κάτι που μου έκανε ιδιαίτερα καλή εντύπωση. Το κριτήριο για να δουλέψω με κάποιον είναι απλά να θέλει να συμμετάσχει και αυτό μου φτάνει.

IMG_2435

IMG_2379

Πιστεύεις ότι είσαι ακραίος σαν καλλιτέχνης;
Νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το πού απευθύνεσαι. Κάποιες φορές αισθάνομαι ότι κάνω αρκετά προκλητικά πράγματα, αλλά αυτό δεν πηγάζει από μέσα μου. Μου το προκαλούν οι αντιδράσεις άλλων ανθρώπων. Προσωπικά, το θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό.

Ποια είναι τα επόμενά σου σχέδια;
Το πλάνο μου για το 2015 είναι να καταφέρω να δουλέψω πολύ και με τον ίδιο ενθουσιασμό. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτό. Να έχω την δυνατότητα να δημιουργήσω καινούριες εικόνες και να καταφέρω να παρουσιάσω την δουλειά μου εκεί που μου δίνεται η ευκαιρία. Ήδη τον Μάρτιο, ετοιμάζω την τρίτη προσωπική μου έκθεση στο Παρίσι και αργότερα στη Κωνσταντινούπολη. Επίσης, μου έγινε η πρόταση να πάρω μέρος στην Biennale Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Μάιο. Μέχρι στιγμής αυτά έχω προγραμματίσει και ευελπιστώ και σε άλλες προτάσεις στην συνέχεια. Μακάρι να υπάρχει ανταπόκριση στην δουλειά μου, να έχω την ευκαιρία να την παρουσιάζω σε διάφορες πόλεις και να κάνω ταξίδια. Τέλειος συνδυασμός!

IMG_2467

IMG_2481

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
L’atelier Du Vin Wine: To γαλλικό kit κρασιού με τα συλλεκτικά εργαλεία του 1926