Quantcast

8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου


Από τις 12 έως και τις 23 Νοεμβρίου η Ταινιοθήκη της Ελλάδος ετοιμάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον πρωτοποριακό κινηματογράφο.


holy_didee

Το μοναδικό φεστιβάλ που επιχειρεί να αναδείξει την πρωτοπορία, όπου και όποτε αυτή έρχεται να ανατρέψει συμβάσεις και συστήματα στον παγκόσμιο κινηματογράφο, έχει ανταποκριθεί με μεγάλη επιτυχία στην απαίτηση του ελληνικού κοινού για μια σύγχρονη εστία που θα καλλιεργήσει την κινηματογραφοφιλία, στην πιο πολυδιάστατη μορφή της.

Με αφιερώματα σε εξέχοντες δημιουργούς, διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, εξαιρετικά σημαντικές ειδικές προβολές, οργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων (ημερίδα, masterclasses, εικαστικές εκθέσεις), το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας ανοίγει αυλαία την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου.

Αναλυτικά θα δούμε τα αφιερώματα:

Αγόρι Συναντά Κορίτσι: Το Σινεμά του Λεός Καράξ
Ο σκηνοθέτης που αιχμαλώτισε τη νιότη που «ξοδεύεται» από τους νέους, όσο κανείς άλλος στο πέρασμα από τα 80s στα 90s και εφτασε μέχρι την επιστημονική φαντασία, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρευρεθεί στο 8ο Φεστιβάλ και να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό επτά ταινίες του. Το αφιέρωμα στον Leos Carax πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Πανόραμα Αμερικανικών Πειραματικών Αφηγήσεων Στη Νέα Χιλιετία
Ένα πρόγραμμα με συνολικά 13 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ (μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους) των σκηνοθετών Steve Bilich, Jem Cohen, Jennifer Reeves, Jonas Mekas, Penny Lane, John Gianvito, Bill Morrison, Abigail Child, Mark Street, Julie Talen, Chris Sullivan, Matt Porterfield και Thomas Allen Harris. Από την δεκαετία του ’60, οι ΗΠΑ αποτελούν το πιο ενεργό κέντρο του πειραματικού κινηματογράφου. Το πρόγραμμα του επιμελητή Τζον Γκάρτενμπεργκ που φιλοξενεί το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου, αποτελείται από ταινίες που γυρίστηκαν ανεξάρτητα από τους μηχανισμούς του κυρίαρχου εμπορικού συστήματος της κινηματογραφικής παραγωγής του Χόλιγουντ στις ΗΠΑ. Απαλλαγμένες από τους περιορισμούς της underground πειραματικής σκηνής του παρελθόντος, οι καινοτόμες ταινίες του αφιερώματος ενσωματώνουν αφηγηματικά στοιχεία με ρηξικέλευθες τεχνικές. Καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα αφηγήσεων, από την χρήση αρχειακού υλικού, το animation και την μυθοπλασία μέχρι το υβριδικό docu-fiction, οι ταινίες αυτές προσφέρουν μια εντυπωσιακή επισκόπηση της κουλτούρας και του κοινωνικο-πολιτικού τοπίου των ΗΠΑ. Συλλογικά, οι σκηνοθέτες και οι ταινίες αυτού του αφιερώματος αγγίζουν θέματα ατομικής ταυτότητας, ενδοοικογενειακής δυναμικής, συγκρότησης διαφορετικών εθνικών ομάδων/κοινοτήτων και της ευρύτερης πολιτικής κουλτούρας. Ο επιμελητής του αφιερώματος, Τζον Γκάρτενμπεργκ, καθώς και οι σκηνοθέτες Julie Talen και Abigail Child, θα έρθουν στην Αθήνα για το Φεστιβάλ.

Ο Πειραματικός Κινηματογράφος της Abigail Child
Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Abigail Child έχει δεσπόζουσα θέση στην φετινή διοργάνωση. Η Child είναι ποιήτρια, σεναριογράφος και σκηνοθέτιδα πειραματικών ταινιών από την δεκαετία του ’70, με περισσότερες από 30 ταινίες, βίντεο και installations, ενώ έχει γράψει και έξι βιβλία. Αναγνωρισμένη πρωτοπόρος στο μοντάζ, οι πρώτες δουλειές της Child έθεταν το ζήτημα της αλληλεπίδρασης ήχου και εικόνας μέσα από την ανάπλαση της αφήγησης και προεικόνιζαν θέματα που αφορούσαν τον σύγχρονο κινηματογράφο και τα μίντια.

andern_didee

Προκαλώντας το παρόν: Τέσσερις Γερμανοί σκηνοθέτες της νέας γενιάς
Jessica Krummacher, Timo Müller, Hannes Lang και Maximilian Linz. Πρόκειται για τέσσερις Γερμανούς σκηνοθέτες της νέας γενιάς, εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους, το έργο των οποίων όμως, ξεχωρίζει για το πώς αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα σήμερα. Τέσσερις χαρακτηριστικές περιπτώσεις δημιουργών, οι οποίοι ενδεχομένως συνθέτουν μια νέα πρωτοπορία στην Γερμανία σήμερα. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Goethe Institut Athen.

Επίσης, στο πλαίσιο αυτού του αφιερώματος, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο, στο οποίο ο σκηνοθέτης Maximilian Linz παρουσιάζει ντοκιμαντέρ των πρωτοπόρων του Oberhausen, αλλά και το δικό του κινηματογραφικό έργο Das Oberhausener Gefühl (2012). Το πασίγνωστο φεστιβάλ του Oberhausen έχει υπάρξει στη δεκαετία του ’60 το φυτώριο του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου. Ένα σεμινάριο για την τότε πρωτοπορία με σημερινό βλέμμα από το έργο-σχόλιο του Maximilian Linz .

Το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα Αφηγηματικά + Όχι, σε επιμέλεια της Νίνας Βελιγράδη, περιλαμβάνει εννέα ταινίες παραγωγής 2013-2014, ανάμεσά τους και βραβευμένες σε διεθνή φεστιβάλ. Το βραβείο του διαγωνιστικού τμήματος είναι 10.000 ευρώ σε υπηρεσίες post production για την επόμενη ταινία του βραβευμένου.

Επίσης, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά το τμήμα Κινηματογραφικά Μέτωπα σε επιμέλεια του Βασίλη Μπούρικα και φέρνουν στο αθηναϊκό κοινό τέσσερεις παραγωγές από την Ελλάδα, τη Νότιο Αφρική, το Μεξικό καθώς και μια συμπαραγωγή Καναδά-Λίβανου. Πρόκειται για ταινίες με ενδιαφέρον θεματικά, από την αρχαιολογία μέχρι την παγκοσμιοποίηση του καταναλωτισμού, που εναρμονίζονται απόλυτα με τους στόχους του συγκεκριμένου τμήματος να προβάλει ένα σινεμά διαφορετικό, αλλά όχι απόμακρο, που παρατηρεί, αλληλεπιδρά και επηρεάζει την ευρύτερη κινηματογραφική γλώσσα.

Τα αφιερώματα που αφορούν το ελληνικό σινεμά:

Με αφορμή την συμπλήρωση των 20 χρόνων από τον θάνατο της Φρίντας Λιάππα, τον ερχόμενο Νοέμβριο το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου αποδίδει φόρο τιμής στην σημαντική Ελληνίδα δημιουργό,οργανώνοντας ένα πλήρες αφιέρωμα στο έργο της.

Το πρώτο πλήρες αφιέρωμα στον Γιάννη Οικονομίδη, έναν δημιουργό ο οποίος για πολλούς άνοιξε το δρόμο για μια νέα σελίδα στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο με το Σπιρτόκουτο το 2003. Στο πλαίσιο του αφιερώματος πραγματοποιείται στις 11 Νοεμβρίου και έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Ταινίας περιήγησις με φωτογραφίες της Άννας Μαρίας Χατζηστεφάνου από τα γυρίσματα της ταινίας Το μικρό ψάρι.

mikro_didee

Η ελληνική μεταπολιτευτική αγωνία και η ανάγκη για αυτοπροσδιορισμό στα νέα δεδομένα σε συνδυασμό με τον έρωτα της περιπλάνησης θα παρουσιαστεί φέτος στο ελληνικό πρόγραμμα Τα μπλουζ της μεταπολίτευσης, το οποίο επιμελείται η Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη. Οι ταινίες του προγράμματος (ψηφιακή και αναλογική προβολή) , οι οποίες παρήχθησαν μεταξύ των ετών 1976-1979, αναδεικνύουν το υπαρξιακό άγχος και την ανασκαφή της μνήμης ή την προσαρμογή στο υπέροχο αλλά βίαιο πρόσωπο της Αθήνας .

Σημαντικές ταινίες φιλοξενούνται φέτος και στις ειδικές προβολές του 8ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας. Πρόκειται για τις εξής:

From what is before του Lav Diaz (Φιλιππίνες, 2014, 338΄). Το αριστούργημα που δικαιωματικά κέρδισε την Χρυσή Λεοπάρδαλη στο φετινό φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Iranian (Γαλλία-Ελβετία, 2014, 105΄). Μια πολιτική ταινία που διαχειρίζεται ζητήματα θρησκευτικής και εθνικής πίστης, καθώς και οικογενειακών δεσμών, και έφυγε με το πρώτο βραβείο από το διεθνές διαγωνιστικό του φεστιβάλ Cinéma du Réel.

The Filmballad of Mamadada των Lily Benson & Cassandra (ΗΠΑ, 2013, 80΄). Ένα ζωηρό κινηματογραφικό κολάζ δουλεμένο από περισσότερους από πενήντα καλλιτέχνες, οι οποίοι αποκαλύπτουν την συναρπαστική ζωή της Elsa von Freytag-Loringhoven, πρωτοπόρου του Ντανταϊσμού (Dada) και του φεμινιστικού κινήματος, αλλά και μιας γυναίκας-αίνιγμα του 20ου αιώνα.

Κοντραμπάντο: Μια ταινία για τη Μέλπω Αξιώτη της Βουβούλας Σκούρα (Ελλάδα, 2014). Ένας Λαβύρινθος της ιστορίας και της έκφρασης της σπουδαίας Ελληνίδας λογοτέχνιδας, η οποία άφησε πίσω της ένα πολυσύνθετο έργο, που κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των αριστουργημάτων της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.

Some like it Short
Μερικοί το προτιμούν μικρό. Γιατί η μικρού μήκους ταινία δεν είναι μόνο το πρώτο βήμα για την μεγάλου μήκους ταινία. Είναι μια αυθύπαρκτη κινηματογραφική φόρμα και μια πολύτιμη άσκηση αφηγηματικής οικονομίας. Φέτος, το τμήμα Some Like it Short, σε επιμέλεια Νίνας Βελιγράδη, φιλοξενεί μικρού μήκους ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, όλες παραγωγής 2013-2014.

More Info
Ταινιοθήκη της Ελλάδος,
Ιερά Οδός 48 & Μ.Αλεξάνδρου 134-136
Ωρολόγιο Πρόγραμμα εδώ.

More Stories
timex snoopy thanksgiving watch 2022 1 1
TIMEX x Peanuts: Ένα ρολόι αφιερωμένο στην ημέρα των Ευχαριστιών