Δημήτρης Σαράντου

 • Interview Konstantinos Danos  • Photography Ioanna Chatziandreou

 


To όνομά του ξεχωρίζει στον χώρο της μόδας και του hairstyling εδώ και χρόνια. Την υπογραφή του φέρουν πολλά editorials, catwalks και αμέτρητες ακόμα συνεργασίες με σπουδαία ονόματα του χώρου.

Ο Δημήτρης Σαράντου μας άνοιξε τις πόρτες του σπιτιού του και μας μίλησε για τις επιρροές του, για τις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει στην καριέρα του, καθώς και για την πόλη του, την Αθήνα.


dimitris-sarantou-didee.gr-9

dimitris-sarantou-didee.gr-5

dimitris-sarantou-didee.gr-7

dimitris-sarantou-didee.gr-8

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό τον χώρο; Ποιες υπήρξαν οι επιρροές σου;
Ανέκαθεν ήμουν δημιουργικός και πάντα έβρισκα τον τρόπο να εκτονώσω αυτή την ανάγκη της δημιουργίας, είτε μέσω της μουσικής (παίζοντας αρκετά χρόνια ηλεκτρική κιθάρα), είτε μέσω άλλων δραστηριοτήτων. To hairstyling δεν προέκυψε τυχαία, πάντα στην άκρη του μυαλού μου υπήρχε σαν ιδέα, αλλά ήταν θέμα χρόνου να την υλοποιήσω. Ήθελα να το ξεκινήσω «ώριμα», με σπουδές πάνω σε αυτό και δίπλα σε επαγγελματίες που θα μου άφηναν το περιθώριο να μάθω και να εξελιχθώ. Αν θέσουμε μια βάση επιρροών είναι κυρίως από την rock μουσική σκηνή και από την μόδα. Υπάρχουν, όμως, χιλιάδες άλλες πηγές που μπορούν να με επηρεάσουν, στοιχεία αρχιτεκτονικής ή της φύσης, ένα άρωμα, μια αίσθηση ή ακόμα και μια συζήτηση με έναν φίλο μου.

Στον επαγγελματικό σου χώρο, πιστεύεις ότι υπάρχουν σημεία στα οποία υπερέχουμε ή άλλα στα οποία υστερούμε ως χώρα;
Έχουμε άξιους Έλληνες επαγγελματίες στον χώρο, αλλά δυστυχώς είναι λίγοι. Αυτοί ορίζουν ένα ανταγωνιστικό επίπεδο στο hairstyling, αν το θέσουμε σε ευρωπαϊκό ή ακόμα και σε παγκόσμιο επιπεδο. Σίγουρα, υπάρχουν διαφορές στον τρόπο σκέψης και εκτέλεσης με αντίστοιχες παραγωγές στο εξωτερικό ή συνεργασίες, αλλά αυτό συμβαίνει λόγω των συνθηκών που διεξάγεται μια συνεργασια. Κάτι που παρατηρώ και λείπει σε αυτό το επάγγελμα είναι η συνέπεια και ο αυθορμητισμός.

Ποια θεωρείς ότι ήταν μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα σου;
Υπάρχουν πολλά highlights στην καριέρα μου μέχρι σήμερα, αλλά πιστεύω πως όσο θα συνεχίσω να «κάνω» μαλλιά και make up, πάντα θα θέτω τον πήχη ψηλά για το επόμενο project. Πάντα θα θέλω να έχω την αγωνία για το καλύτερο αποτελεσμα. Αν κάποια στιγμή αποφασίσω να αποσυρθώ (κοντά στα 90 μου χρόνια ίσως!), τότε θα είναι και η στιγμή που θα κοιτάξω πίσω και θα αναλογιστώ. Προς το παρόν, θα ήταν άδικο να στιγματίσω μια στιγμή, αφού το ταξίδι μου δεν έχει τελειώσει.

Έχεις αντιμετωπίσει ποτέ κάποια μεγάλη δυσκολία που σε έκανε να σκεφτείς ότι θέλεις να τα παρατήσεις όλα;
Ένα από τα στοιχεία που με χαρακτηρίζουν είναι αυτό το «δεν το βάζω κάτω ποτέ». Φυσικά και έχουν υπάρξει δυσκολίες, αλλά έχω μάθει από την οικογένειά μου να μην τα παρατάω ποτέ, να είμαι πάντα πάνω στο πρόβλημα και να το λύνω. Μου άρεσε πολύ το ρητό: Αν δεν μπορείς να βρεις την λύση, βρες άλλο πρόβλημα. Δεν έχω σκεφτεί ούτε μια στιγμή να κάνω αλλαγή καριέρας, νιώθω τόσο όμορφα μέσα από αυτή την δουλειά!

Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που σου δίνει η Αθήνα;
Η απίστευτη ενέργεια από τον κόσμο που την ζει. Τα απίστευτα contrasts από τον τρόπο που είναι δομημένη αρχιτεκτονικά ή ακόμα και από τον τρόπο διασκέδασης. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της είναι που συνεχώς αλλάζει και προσαρμόζεται σε νέες καταστάσεις, κάποιες φορές καλά και κάποιες άσχημα. Όλα αυτά είναι στοιχεία της γοητείας της που δεν τα βρίσκεις σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Ποια είναι τα μουσικά σου ακούσματα;
Η μουσική, τώρα, είναι ένα πολύ ευαίσθητο σημείο μου. Επειδή έχω ασχοληθεί με την μουσική από πολύ μικρο παιδί, έχω περάσει από διάφορα είδη, αλλά πράγματα που μπορείς να πεις ότι συνδέονται κατά κάποιο τρόπο μεταξύ τους, όπως Blues & Jazz, αμερικάνικη φολκ, alternative rock, garage μέχρι που τα τελευταία χρόνια στο αυτί μου μπαίνουν πολλοί Stoner, μπάντες, στίχοι και μουσικές.

Στην Αθήνα γίνονται πολλά πράγματα με καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Παρακολούθησες κάτι τον τελευταίο καιρό που θα ήθελες να το προτείνεις;
Δυστυχώς, με τις πολλές υποχρεώσεις τον τελευταίο καιρό δεν έχω προλάβει να δω από κοντά κάτι, παρότι όντως υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Θα σου πω, όμως, ότι στα άμεσα σχέδιά μου είναι να επισκεφτώ την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για το τριήμερο φεστιβάλ In Mute ’14.

dimitris-sarantou-didee.gr-4

dimitris-sarantou-didee.gr-2

dimitris-sarantou-didee.gr-6

dimitris-sarantou-didee.gr-1

More Stories
lv cruise 23
Η cruise συλλογή του οίκου Louis Vuitton για το 2023