Mary and The Foursome

Δεν είχα ιδέα. Καμία έμπνευση. Βοή εν τη ερήμω. Ώσπου έβαλα ένα cd να παίζει και έπεσα στο Imagine. Ναι, το γνωστό πολύπαθο τραγούδι του John Lennon που έχουμε συνηθίσει να ακούμε σε ρεπορτάζ από κηδείες, συλλαλητήρια, πολεμικά ντοκυμαντέρ και την 17η Νοέμβρη και φυσικά σε οτιδήποτε υπάρχει σε «χωρίς ελπίδα». Και το περιγράφω έτσι, γιατί αυτό το τραγούδι είναι αισιόδοξο, περιγράφει έναν όμορφο κόσμο και γράφτηκε για να μας θυμίσει πόσο σημαντικό είναι να ονειρευόμαστε. Αυτή είναι, όμως, η μοίρα των μεγάλων επιτυχιών… Να καταλήγουν κλισεδούρες και άλλα παραπλήσια.

Δύο πράγματα με χτύπησαν σαν κεραυνός. Πρώτον, να σώσω το τραγούδι από το χέρι του ακροατή που θέλει να πατήσει next στο cd ή να αλλάξει σταθμό αν το ακούει στο ραδιόφωνο. Δεύτερον, να μιλήσω με νέα παιδιά που έφεραν τους στόχους τους στα μέτρα τους, πραγματοποιήσαν τα όνειρά τους και απάντησαν σωστά στην ερώτηση:
«Όταν μεγαλώσω θα γίνω…;».

Διάλεξα τέσσερις άντρες. Οι τρεις είναι μουσοφορεμένοι, ο ένας κόντρα ξύρισμα. Και οι τέσσερις είναι πρόσωπα της ζωής μου που εκτιμώ και θαυμάζω. Κάθομαι από μακριά και τους παρακολουθώ, σαν τη νέα μαμά (τονίζω το νέα!) που βλέπει το παιδί της να περπατάει. Υπερβολή. Το παίρνω πίσω αυτό με τη μαμά, απλά είμαι υπερήφανη για τους φίλους μου!

trechas.didee.gr

Σωτήρης Τρέχας aka The Dreamer/ Εικαστικός

Όταν ήμουν μικρός, έλεγα πως όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω ο κόκκινος Power Ranger. Λίγα χρόνια μετά, ήθελα να γίνω αστροναύτης. Λίγα χρόνια μετά, σκουπιδιάρης. Στο τέλος του λυκείου, απαφάσισα να επενδύσω τα καλύτερά μου χρόνια στις βαρετές σπουδές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων. Ευτυχώς, ευτυχώς θεέ μου, σήμερα μπορώ να πω πως η αγάπη μου για τα καλλιτεχνικά και πιο συγκεκριμένα τη φωτογραφία και το design είναι η κύρια ενασχόλησή μου. Την τρέλα την είχα από μικρός, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να ζω από αυτό. Ήταν ένας συνδυασμός τύχης και πολλής δουλειάς. Για εμένα το timing είναι πολύ σημαντικό. Αν την κατάλληλη στιγμή βρεθεί κάποιος να σου κάνει ένα πατ-πατ στον ώμο, τότε η τύχη σού χαμογελά με νάζι. Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Σίγουρα πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να εκμεταλλευτείς τις ευκαιρίες που σου δίνονται, ειδικά αν θέλεις να δημιουργήσεις κάτι το οποίο θα αντέξει στον χρόνο.

milioglou.didee.gr

Δημήτρης Μηλιόγλου/ Ραδιοφωνικός παραγωγός/ Παρουσιαστής

Λένε πως πρέπει να κυνηγάς τα όνειρά σου. Να κάνεις ό,τι μπορείς για να πετύχεις τον στόχο σου… Ντάξ! ΔΙΑ-ΦΩ-ΝΩ! Για έναν πολύ απλό λόγο πού ως δια μαγείας ΠΑΝΤΑ επαληθεύει την ορθότητά του στο μικρό διεστραμμένο μου μυαλό: Το «όνειρο» δεν το διαλέγεις, αλλά σε διαλέγει. Όλοι έχουμε έρθει σε αυτό τον πλανήτη για να κάνουμε κάτι καλά! Ο καθένας κάτι διαφορετικό! Αν είσαι τυχερός και το «ψώνιο» σου είναι ο «προορισμός» σου, τότε ΓΑΜΩ! Όλα ρέουν! Αν, όμως, η κεφάλα σου επιλέξει κάτι άλλο από αυτό που το σύμπαν ξέρει ότι έχεις το ταλέντο να κάνεις, ετοιμάσου για ταλαιπώρια! Θα το παλεύεις, θα το κυνηγάς, θα είσαι έτοιμος να το πιάσεις και αυτό τσούπ (!), την τελευταία στιγμή θα σου την κάνει από την γωνία. Το σίγουρο, όμως, είναι πως όπου κι αν κρυφτείς, το ταλέντο σου θα σε βρει! Και θα είσαι καλός σε αυτό! Και θα διαπρέψεις. Και είναι πολύ ωραία, τελικά, όταν ανακαλύπτεις πως το ταλέντο σου είχε έναν στόχο από την αρχή και στο μυαλουδάκι του υπήρχε πάντα ένα και μόνο όνειρο.

«Όταν μεγαλώσω… θέλω να γίνω ο Δημήτρης»!

fokas.didee.gr

Κωστής Φωκάς/ Φωτογράφος ή Προβοκάτορας

Μα είχα κι άλλη επιλογή; Νομίζω δεν είχα…

Αυτό που κάνω πηγάζει απο μέσα μου, είναι βασική ανάγκη μου και αισθάνομαι υποχρεωμένος απέναντι στον εαυτό μου να κάνω αυτό που νιώθω. Ακολουθούσα και ακολουθώ το ένστικτό μου, χωρίς να ξέρω ακριβώς τον λόγο, πού πάω και πού θα με βγάλει. Είναι μια διαδρομή γεμάτη εκπλήξεις και απρόοπτα, μια διαδρομή που είμαι υποχρεωμένος να κάνω, έτσι ώστε να μαθαίνω τον εαυτό μου. Μέσα από την δουλειά μου, ανακαλύπτω πράγματα και νομίζω ότι γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Αυτό, βέβαια, μπορεί να είναι μια ουτοπία, αλλά εγώ το έχω πιστέψει. Είναι σαν ένα όνειρο που δεν θέλω να ξυπνήσω και να επανέλθω στην πραγματικότητα. Έτσι νιώθω, όταν κάνω αυτό που αγαπώ. Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποια μυστική συνταγή, πέρα από αυτό: Believe in yourself, Βelieve in your art, Work hard and Enjoy the ride!

tziko.didee.gr

Tziko/ Μουσικός ή όπως τον αποκαλώ εγώ «ταμ ταριράμ ταριράμ»

Γράφω ψεύτικα σενάρια, αλλά ποτέ δεν τα πιστεύω. Σε ένα απ’ αυτά τα σενάρια, είχα γράψει ότι ήθελα να γίνω ψυχίατρος. Είχα φτιάξει ένα τεράστιο «κουτί», σε μέγεθος δωματίου. Το ηχομόνωσα, ώστε να επικρατεί μες στο «κουτί» η απόλυτη ησυχία. Έπειτα, έβαλα μέσα 40 ηχεία. Κάθε ηχείο είχε διαφορετικό μέγεθος και συνδεόταν με μια διαφορετική συσκευή παραγωγής ήχου (τηλεόραση, ραδιόφωνο, pc κλπ). Κάθε συσκευή έπαιζε ένα διαφορετικό θέμα. Π.χ.: Η τηλεόραση έπαιζε ειδήσεις, το ραδιόφωνο μουσική, το pc μια συνομιλία κλπ. Όλα αυτά σε διαφορετικές εντάσεις. Μέσα στο «κουτί», στεκόσουν σε ένα σκαμπό κάπου στο κέντρο και άκουγες 40 διαφορετικούς ήχους σε 40 διαφορετικές εντάσεις από 40 διαφορετικά ηχεία. Εκεί έβαζα τους συγγενείς των σχιζοφρενών, για να κατανοήσουν ένα μέρος της ασθένειας. Ή -πειραματικά- και τους ίδιους τους σχιζοφρενείς. Όταν τελείωναν οι συνεδρίες, συγγενείς και ασθενείς άφηναν μέσα στο «κουτί» οτιδήποτε εκείνοι επιθυμούσαν (χρήματα, αντικείμενα ή και τίποτα) σαν αντάλλαγμα για την «εμπειρία». Μπορούσα, βέβαια, και να πουλήσω το «κουτί» σε κάποια ψυχιατρική κλινική.

Γράφω και αληθινά σενάρια, που πάντα τα πιστεύω. Σε ένα απ’ αυτά τα αληθινά σενάρια, αντί για επικίνδυνα «κουτιά», φτιάχνω τραγούδια. Κι όταν τελειώνει η «συνεδρία», ο ακροατής κάνει τη δωρεά του στο www.tziko.gr. Κατά καιρούς, εμφανίζονται και «ψυχιατρικές κλινικές», που αγοράζουν κάποιο τραγούδι μου.

Εκθέτοντας τον εαυτό σου στους πιο παρανοϊκούς τρόπους δημιουργίας, δεν χρειάζεσαι απάντηση στο «τί θα γίνεις όταν μεγαλώσεις». Αρκεί μια μέρα τη φορά.


Όσο για μένα, τα δικά μου όνειρα ξεκινάνε πάντα από τον ουρανό του Springfield. Ναι, εκεί που ζουν οι Simpsons. Γιατί και τα όνειρα είναι φανταστικά όπως αυτοί… και μόνο όσοι τα πιστεύουν τα πραγματοποιούν.

More Stories
dubonnet dandy cocktail
Η συνταγή του νεοϋορκέζικου Dandy cocktail