Quantcast

Γιώργος Νανούρης

• Interview Konstantinos Danos  • Photography Ioanna Chatziandreou

 


Ο Γιώργος Νανούρης διασκευάζει και σκηνοθετεί «Το βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ με τη Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο και τον Λόλεκ να τη συνοδεύει ζωντανά με τη μουσική του, από 28 Νοεμβρίου στο θέατρο Θησείον. Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται ως ηθοποιός για την πρώτη του συνεργασία με τους Bijoux de Κant και τον σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη το 2015. Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνεται για δεύτερη σεζόν η παράσταση «Από τι ζουν οι άνθρωποι» του Λ. Τολστόι το οποίο διασκευάσαν, σκηνοθέτησαν και ερμηνεύουν από κοινού με την Όλια Λαζαρίδου και τον Ηλία Κουνέλα από τις 25 Οκτωβρίου στο θέατρο Πορεία.


giorgos-nanouris-didee.gr-5

Για μενα τίποτα δεν είναι εύκολο στο θέατρο, όλα γίνονται με πολύ κόπο και αγωνία.

giorgos-nanouris-didee.gr-1

giorgos-nanouris-didee.gr-6

Παίζεις σε τρεις θεατρικές παραστάσεις την ίδια σεζόν. Είναι εύκολο να αλλάζει κανείς συνεχώς ρόλους;
Για μενα τίποτα δεν είναι εύκολο στο θέατρο, όλα γίνονται με πολύ κόπο και αγωνία. Αυτό που έχω μάθει, όμως, είναι πως κάθε φορά που είμαι σε μια πρόβα δε σκέφτομαι την άλλη πρόβα, τίποτα από τα υπόλοιπα που έχω να κάνω και συγκεντρώνομαι αποκλειστικά σ’ αυτό που κάνω εκείνη τη στιγμή.

Αν έπρεπε να «συστηθείς» σε ένα κοινό που δεν σε γνωρίζει, ποια πράγματα από όσα έχεις κάνει θα ξεχώριζες και θα ήσουν υπερήφανος για αυτά;
Δύσκολη έννοια και λέξη η υπερηφάνεια. Το να νιώσω υπερήφανος για τα πράγματα που κάνω είναι κάτι παράξενο για μένα. Προσπαθώ για το καλύτερο, άλλοτε νομίζω το καταφέρνω και άλλοτε όχι. Τώρα, αν κάποιος θέλει να μάθει κάποια πράγματα για το τι έχω κάνει, μπορεί να επισκεφθεί το site μου: www.yorgosnanouris.com

Σε βλέπουμε συχνά στα social media να τοποθετείσαι για θέματα που σου κίνησαν την περιέργεια ή σε προβληματίζουν. Σ’ αρέσει να επικοινωνείς με τον κόσμο;
Τα social media μ’ αρέσουν και τα χρησιμοποιώ, κάποιες φορές νιώθω ότι το παρακάνω και μαζεύομαι, άλλοτε αφήνομαι, ανάλογα με τη διάθεση. Αυτό που σίγουρα δεν κάνω όμως, είναι να έχω δημόσια γνώμη επί παντός επιστητού και να κρίνω τους ανθρώπους.

Η τηλεόραση στην Ελλάδα γίνεται με καλλιτεχνικούς όρους;
Είμαι σίγουρος ότι από τους καλλιτέχνες υπάρχει αυτή η πρόθεση, αλλά οι συνθήκες  είναι τέτοιες που δυστυχώς το επιτρέπουν να γίνει εξαιρετικά σπάνια.

Τι είναι αυτό που σε κάνει να αγαπάς τη δουλειά σου;
Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση που δεν χωρά μια μόνο απάντηση. Η δουλειά αυτή είναι μια συνθήκη ζωής, και ως τέτοια δύσκολα απομονώνεις ένα μόνο πράγμα να μιλήσεις γι’ αυτό. Σίγουρα όμως πια αγαπώ και τις δυσκολίες της.

Μέχρι που έχεις φανταστεί τον εαυτό σου να φτάνει. Ποια είναι η φιλοδοξία σου;
Δεν φαντάζομαι τον εαυτό μου κάπου, αυτό είναι κάτι που ίσως έκανα παλιότερα αλλά όχι πια. Η μόνη μου, ίσως, φιλοδοξία είναι να είμαι καλός με ό,τι καταπιάνομαι και να ζω κάνοντας αυτά που θέλω.

Πες μου μία δύσκολη απόφαση που θα μπορούσες εύκολα να πάρεις.
Μα, αν θα μπορούσα να την πάρω εύκολα τότε αυτόματα θα σήμαινε ότι τελικά δεν ήταν δύσκολη!

Η «τιμή» ενός ηθοποιού στην Ελλάδα από τι ακριβώς πιστεύεις ότι προσδιορίζεται;
Η τιμή τιμή δεν έχει και χαράς τον που την έχει.

Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί και παρουσιάζει για δυο μόνο Δευτέρες 6 και 13 Οκτωβρίου στον ΙΑΝΟ, μια διαφορετική παράσταση αναλογίου, γεμάτη ποιήματα, μουσική, φως και σκιές, αφιερωμένη στο έργο αλλά και στη ζωή έξι αγαπημένων ποιητών: Ρίτσος, Εγγονόπουλος, Εμπειρίκος, Λειβαδίτης, Αναγνωστάκης, Δημουλά.

giorgos-nanouris-didee.gr-2

giorgos-nanouris-didee.gr-8

giorgos-nanouris-didee.gr-3

giorgos-nanouris-didee.gr-4