Aλεξάνδρα Λιάκου

• Interview Konstantinos Danos  • Photography Joseph Alexiadis

 


Έχει μεγαλώσει στη Φρανκφούρτη, ζει στο Βερολίνο και αυτό το διάστημα σκηνοθετεί το δικό της surf documentary. Το surf, o ήλιος, η θάλασσα και η ελληνική φύση πρωταγωνιστούν στην καινούρια ταινία της Αλεξάνδρας Λιάκου, που στην τελευταία επίσκεψή της στην Αθήνα, μας μίλησε για το πώς προέκυψε αυτή η ιδέα, αλλά και πώς εξελίσσεται έως τώρα.


IMG_4049 IMG_3975 IMG_4042 Στο Βερολίνο ασχολούμαι με τη σκηνοθεσία ταινιών μικρού μήκους και διαφημίσεων και αυτή την περίοδο κάνω τo πρώτo δικό μου surf documantary. Με ενδιαφέρει πολύ η Ελλάδα, την θεωρώ πατρίδα μου και θέλω μέσα από αυτή την προσπάθειά μου να βγάλω μια θετική εικόνα που θα ισχύει πραγματικά. Θα πραγματεύεται στοιχεία της φύσης, τον πολύ ήλιο και τους ανθρώπους.

Για ένα διάστημα έβλεπα μανιωδώς ό,τι ταινία για surf είχε κυκλοφορήσει. Ενθουσιάστηκα πολύ, “μύριζα” θάλασσα και αυτό μου θύμιζε Ελλάδα.

Η φιλοσοφία του surfing είναι ότι ενώ μπορεί κάποιος να “παριστάνει” τον δυνατό, με το που έρθει η πρώτη “σφαλιάρα”, καταλαβαίνει πόσο μικρή είναι η ζωή του και πόσο γρήγορα -σε σχέση με το μεγαλείο της φύσης- μπορεί να εξαφανιστεί. Μέσα στη θάλασσα, κίνδυνος μπορεί να θεωρηθεί ένα κύμα, που είτε θα σε πνίξει, είτε θα μάθεις τελικά  να το διαβάζεις και να πηγαίνεις με τα δεδομένα του. Αν από αυτό μάθεις κάτι για τη ζωή και το υιοθετήσεις, γίνεται κάτι μαγικό, προσγειώνεσαι και μπορείς να δεις, χωρίς φίλτρα, ποιος πραγματικά είσαι. Είναι κάτι πολύ αληθινό. Σκοπός μου μέσα από αυτή την ταινία είναι να δείξω μια πλευρά της πατρίδας μου που θα γεμίσει με πολύ φως τα μάτια του κοινού. Με το πραγματικό φως του ελληνικού ήλιου και τη μαγεία της θάλασσας. Σκοπός μας δεν είναι να προβάλουμε πώς μπορεί κάποιος να κάνει surf, αλλά πολύ περισσότερο να δείξουμε τί μπορεί να κάνει ο άνθρωπος όταν η αντίληψη του είναι αυξημένη και τί μπορεί να προσφέρει αυτό στον ίδιο αλλά και στους γύρω του.

Ένιωθα καθήκον μου να βρω τρόπους ώστε να δείξω την καλή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Το πρότζεκτ αυτό μετράει ήδη κάποιους μήνες και εκτός από την Ελλάδα θα έχουμε την ευκαιρία να γυρίσουμε πλάνα και σε Αυστραλία, Μπαλύ και Βραζιλία. Το όνειρό μου είναι, αυτό το “κέικ” που ετοιμάζω, να δώσει αρκετές φέτες σε πολλούς να δοκιμάσουν. Το ιδανικό είναι να μοιραστεί το γλυκό και στο τέλος να αρέσει η δουλειά που κάναμε, να μεταφέρουμε κάποια βασικά μηνύματα προς τα έξω και γιατί όχι, να βιώσουμε μια διεθνή αναγνώριση. Οι Αθηναίοι και οι Βερολινέζοι έχουν κοινά… Βλέπουν ένα κομμάτι τοίχου και μπορούν να δημιουργήσουν πάνω του, να το κάνουν έργο τέχνης. Επίσης, Βερολινεζοι και Αθηναίοι πλέον εκτιμούν πολύ το υγιεινό φαγητό και αυτό το χειροκροτώ στην Ελλάδα! Το τελευταίο κοινό που εντοπίζω και μου αρέσει πολύ είναι ότι και εδώ στην Αθήνα, αλλά και στο Βερολίνο εκτιμούν ιδιαιτέρως τα sneakers! IMG_3934 IMG_3957 alexksandra-lia-didee.gr-2

More Stories
The Children of an Endless Dream Still 7
The Children of An Endless Dream: Το πρώτο ντοκιμαντέρ για τον μισό αιώνα της ιστορίας της Ίου