Η Άντρη Χατζηχριστοδούλου μιλάει για την παράσταση «Αυτόχειρες παρθένοι»

Η ομάδα L.en.teTheatreCom (Les Enfants Terribles) παρουσιάζει μια θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του Jeffrey Eugenides «Αυτόχειρες Παρθένοι» («The Virgin Suicides»), που εκδόθηκε στα ελληνικά σε μετάφραση της Έφης Καλλιφατίδη, από τις εκδόσεις Libro.

didee_autoxeires_2

Η πνευματική αποσύνθεση της οικογένειας Λίσμπον, σε παράλληλη τροχιά με την παρακμή και την αποσύνθεση της κοινωνίας του Detroit κατά τη δεκαετία του ’70, εποχή σημαδεμένη από την κατάρρευση των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών που στήριζαν την οικονομία της πόλης, τις μαζικές απολύσεις που ακολούθησαν, την εγκατάλειψη και την κατάρρευση όλων όσων συνιστούσαν μέχρι πρότινος μια εύρωστη οικονομικά κοινωνία.
Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι οι έφηβες αδελφές Λίσμπον: εκκεντρικές, ιδιαίτερες, γεμάτες ενέργεια και ζωντάνια, ζουν μέσα στον προστατευτικό κλοιό που δημιούργησαν οι θρησκόληπτοι και ακραία συντηρητικοί γονείς τους. Μετά την αυτοκτονία της Σεσίλια, της μικρότερης αδελφής, οι τέσσερις εναπομείνασες αδελφές έρχονται αντιμέτωπες όχι μόνο με τη θλίψη και την απώλεια αλλά και με τις τεράστιες διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα στην κοινωνία τους. Η ιστορία των αδελφών Λίσμπον συμπυκνώνει τη φύση της εφηβείας, με μια αίσθηση πίκρας και νοσταλγίας. Μια ιστορία βαθειά και ερωτική, σκοτεινή αλλά και αστεία που ανασύρει αρχέγονα συναισθήματα, με ευαισθησία και μαύρο χιούμορ. Μια ιστορία για τον τρόπο με τον οποίο προσπαθείς να κρατηθείς στη ζωή όταν όλα γύρω σου καταρρέουν.

Άντρη Χατζηχριστοδούλου, ηθοποιός της παράστασης

didee_andri.h_1

Υπάρχει ταύτιση των χαρακτήρων της παράστασης με τους ανθρώπους της σημερινής κοινωνίας;
Όταν πρωταδιάβασα το έργο, αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν η διαχρονικότητά του, που δύναται να ταυτίσει ακόμα και σήμερα τους ήρωες της παράστασης με τον σύχρονο Έλληνα. Τέσσσερις έφηβες κοπέλες, γεμάτες όνειρα και θέληση για ζωή, μια μητέρα απίστευτα υπερπροστατευτική και καταπιεστική, ένας πατέρας ‘φάντασμα’, μια κοινωνία που σωπαίνει και ένα σύστημα Μ.Μ.Ε. που στο βωμό της τηλεθέασης και του χρήματος ισοπαιδώνει κάθε ηθική αξία, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται. Εντούτοις το έργο μας αφορά όλους και μπορεί να ταυτίσει τους πάντες αφού θίγει θέματα όπως η εφηβεία και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι, η αυτοκτονία μέσα απο τα μάτια των εφήβων, της κοινωνίας, των Μ.Μ.Ε. , του σχολείου, η θέληση για ζωή, αξίες όπως η αξιοπρέπεια και η αλληλεγγύη, η απότομη οικονομική ανάπτυξη, οι συνέπειές της καθώς και η αποδόμησή της αργότερα, τα κοινωνικά πρέπει, ο ρατσισμός, το γεγονός ότι όλοι έχουμε φτιάξει ένα πλαίσιο στο οποίο επιλέξαμε να ζήσουμε, αφήνοντας έξω οτιδήποτε μπορεί να χαλάσει την ηρεμία μας, η ψευδαίσθηση ότι όλα βαίνουν καλώς, το να κλείνεις τα μάτια σε ό,τι συμβαίνει δίπλα σου σε μια εποχη όπου όλα αλλάζουν, όπως τότε έτσι και τώρα όλα αυτά απαιτουν να είμαστε στο εδώ και το τώρα για να παλέψουμε.

Βρίσκεις ότι μοιάζεις με την Μέρι, την ηρωίδα που ενσαρκώνεις;
Η Μέρι, είναι δεκαέξι χρονών, κοκέτα, ονειροπόλα και ρομαντική. Είναι ένας πολύ ζωντανός άνθρωπος, γεμάτη ζωντάνια και όρεξη για ζωή. Είναι ευαίσθητη και συνάμα δυναμική. Είναι ένας άνθρωπος που θέλει να ζήσει, έτσι όπως έχει ονειρευτει. Λατρεύει το χορό και θέλει να γίνει μαζορέτα, κάτι που δεν καταφέρνει να κάνει γιατί δεν της το επιτρέπει η μητέρα της. Παραταύτα φτιάχνει τις δικές της χορογραφίες και τα δικά της συνθήματα, ζητάει απο τις άλλες μαζορέτες να της δείξουν τις χορογραφίες τους και δεν παύει να ονειρεύεται ότι κάποια στιγμή θα ζήσει το όνειρό της. Η αξιοπρέπεια και η μαχητικότητα, είναι επίσης χαρακτηριστηκά της προσωπικότητάς της. Νομίζω ότι έχω αρκετά κοινά με τη Μέρι, ονειρεύομαι ρομαντικά και παλεύω επίμονα όπως κι εκείνη. Αγάπησα αυτό το ρόλο, κυρίως για τις αξίες που φέρει, είναι μόλις 16 χρονών, την έχουν ρίξει σε ένα κικεώνα δεινών και εκείνη αντιμετωπίζει τα πάντα με αξιοπρέπεια, να δίνει κουράγιο στις αδερφές της, δεν παυει να αγωνίζεται για ζωή και να ονειρεύεται.

Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παράστασης; Γιατί το κοινό πρέπει την να δει;
Η παράσταση αυτή είναι ένα ταξίδι έντονων συναισθημάτων, το σύντομο ταξίδι της ζωής αυτών των τεσσάρων κοριτσιών. Αυτό που την κάνει ιδιαίτερη σαν παράσταση δεν είναι μόνο η ποικιλία των θεμάτων που θίγει αλλά το γεγονός ότι δένουν τόσο αρμονικά μεταξύ τους χωρίς να κουράζουν γιατί ακριβώς είναι όλα μέρος της ζωής αυτών των κοριτσιών καθώς και της δική μας σύγχρονης πραγματικότητας. Το κοινό θα ταξιδέψει για 90λεπτά με συνεπιβάτες του τον ενθουσιασμό των κοριτσιών, την καθαρότητα της ψυχής τους, θα χαρεί μαζί τους και θα λυπηθεί μαζί τους, θα γελάσει και θα συγκινηθεί. Και ίσως φεύγοντας, έστω και για λίγο, να φυλαξει ένα χαμόγελο για ότι μπορεί να ξύπνησαν μέσα του αυτέ οι τέσσερις ηρωίδες. 

Τι είναι αυτό που θεωρείς πως λείπει από τα θεατρικά δρώμενα του τόπου; Αν μπορούσες να άλλαξες κάτι, τι θα ήταν αυτό;
Δεν πιστεύω πως λέιπει κάτι απο τα θεατρικά δρώμενα του τόπου σήμερα. Σίγουρα πάντα υπάρχει το θεμιτό περιθώριο της εξέλιξης και ανάπτυξης στο χώρο μας. Τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της “κρίσης” ,  το θέατρο καθώς και ο κινηματογράφος έχουν να παρουσιάσουν πολύ καλές δουλειές. Και πιστεύω πως τα επόμενα χρόνια πρόκειται να δούμε ακόμα καλύτερες, δουλειές που μπορούν να μιλήσουν στο κοινό και να μας πάνε σαν οντότητες ένα βήμα μπροστά. Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει τα χρήματα αλλά έχει μεγάλα μυαλά και θαρραλαίες ψυχες που βουτάνε στα βαθιά. Και πραγματικά νιώθω τυχερή που ζω σ’ αυτή την Ελλάδα με αυτούς τους σκηνοθέτες και αυτούς τους καλλιτέχνες, να ζωγραφίζουν με την ψυχή τους στον καμβά της ψυχής μας και να δημιουργούν πολιτισμό.

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ
Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη

Μέχρι 19 Μαϊου, κάθε Κυριακή και Δευτέρα στις 9:00 μ.μ.

Διασκευή: θεατρική ομάδα L.en.teTheatreCom
Σκηνοθεσία: Αναστασία Σταθοπούλου
Μουσική επιμέλεια: L.en.teTheatrecom
Σχεδιασμός φωτισμών: Λευτέρης Ελευθεριάδης.
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Παπαδούκας
Βίντεο: Κωνσταντίνος Παπαδούκας
Βοηθός σκηνοθέτη: Δωροθέα Δημητρίου

Παίζουν: Δωροθέα Δημητρίου, Ερμιόνη Μπαμπαίτη, Λευτέρης Παπακώστας (φωνή αγοριού), Αναστασία Σταθοπούλου, Άντρη Χατζηχριστοδούλου

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE