Quantcast

Μια βόλτα στην «υπόγεια» Αθήνα

Αυτό το Σάββατο 29 Μαρτίου, από τις 11:00 έως τις 22:00, η φοιτητική ομάδα intra των atenistas σας προσκαλεί να μπείτε στις στοές του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας για να ζήσετε μια διαφορετική εμπειρία.

Κοινό σημείο αναφοράς των καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων, παιδικών εργαστηρίων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων είναι οι νέοι να γνωρίσουν τα περάσματα του κέντρου και οι μεγαλύτεροι να θυμηθούν τη ζωή και τη σημασία που είχαν οι χώροι αυτοί για την εμπορική κίνηση της Αθήνας. Σκοπός της δράσης είναι οι Αθηναίοι να αγκαλιάσουν όχι μόνο αυτές αλλά όλες τις στοές της πόλης και να τις εντάξουν και πάλι στις καθημερινές διαδρομές τους.

stoa_didee

Η μέρα που σχεδίασαν για μας είναι πλούσια και έχει κάτι για όλους, μικρούς και μεγάλους. Στις 11:00 ξεκινάμε με παιδικό εργαστήρι. Η Σοφία Γιαννόγκωνα και ο Θωμάς Κρύπας με την ομάδα τους από τον όμιλο Feel the Change Group, θα απασχολήσουν παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας με παιχνίδια, εργαστήριο ζωγραφικής, κατασκευές και άλλες δημιουργικές ιδέες που θα δώσουν χρώμα και φρεσκάδα στο αίθριο της στοάς. Στις 14:00 θα έρθουμε σε επαφή με τη καλλιτεχνική μας πλευρά αφού ο Μενέλαος Πρόκος και η Βασιλική Κίσσα, οι εκπαιδευτές της ImproVIBE, της πρώτης σχολής αυτοσχεδιασμού και αυτοσχεδιαστικής θεατρικής κωμωδίας στην Ελλάδα θα οργανώσουν στο αίθριο της στοάς διαδραστικά παιχνίδια αυτοσχεδιασμού για όλους, για να κάνουν το κοινό να ζήσει τη στιγμή διασκεδάζοντας με προφανείς αλλά και απροσδόκητες καταστάσεις!

Από τις 15:30 και μετά διαδοχικά θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ένα ρεμπέτικο γλέντι, μια θεατρική performance, τον George Gaudi σε ένα μοναδικό unplugged live. Ενώ από τις 21:30 και μετά το ΣΤΟΑ festival θα κλείσει με ένα after party σε μουσικές επιλογές του ιδιοκτήτη του δισκοπωλείου Kasseta στη Στοά Σοφοκλέους.

Όλη την ημέρα στο υπόγειο της Στοάς Ανατολής θα βρίσκεται η εγκατάσταση Παρουσία-Απουσία της εικαστικού MariView, η οποία μέσα από ήχο και εικόνα θα επαναφέρει τη ζωή που είχαν οι στοές στο παρελθόν. Μαζί με φωτογραφίες που αναδεικνύουν όψεις της τωρινής κατάστασης αποσύνθεσης και εγκατάλειψης των στοών, στόχος της είναι να κινητοποιηθούν οι πολίτες να αποβάλλουν το φόβο τους για αυτές και να τις γνωρίσουν υπό ένα νέο φως.

stoa2_didee

Για αυτούς που έχουν πιο ειδικό ενδιαφέρον στη αρχιτεκτονική ή για αυτούς που θέλουν να μάθουν τη Κυριακή η αρχιτέκτων ΕΜΠ, Μάγδα Σγουρίδη που ερευνά τις Αθηναϊκές Στοές μέσα από το Athenian Stoai project παρουσιάζει και εξηγεί την αρχιτεκτονική δομή τόσο σχεδιαστικά όσο και ιστορικά μέσα από έναν περίπατο σε 17 στοές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Τί σχέση έχουν με την αρχαία αγορά και την αθηναϊκή αυλή, και σε ποιες στοές στα υπόγειά τους κρύβονται αρχαία τείχη;

Πως δημιουργήθηκαν, ποια η χρήση τους, το πλαίσιο της εποχής, τα ιδιαίτερα γνωρίσματα τους διανθισμένα με εξιστορήσεις καταστηματαρχών που βρίσκονται στα ίδια πόστα δεκαετίες και η μαρτυρία τους καταγράφει όλη την πορεία στην σύγχρονη αστική αθηναϊκή ιστορία. Έτσι ειδικά για την ημέρα ιδιοκτήτες μαγαζιών (καπελάδικο, στιλβωτήριο, παλαιοβιβλιοπωλείο, ραπτάδικο, γραμματόσημα, τη στοά που θεωρείτο τότε το ‘ελληνικό Χολυγουντ’ μέχρι και το μοναδικό οπλοδιορθωτηρίο της Αθήνας), θα διηγηθούν την ιστορία των στοών και συνάμα της πόλης μας τις τελευταίες δεκαετίες.

Μore Info
ΣΤΟΑ Festival
Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.
Η εκκίνηση του ιστορικού αρχιτεκτονικού περιπάτου θα λάβει χώρα την Κυριακή στις 30/03 στις 11.30 στην πλατεία Κοραή.