Bίκυ Καγιά

Interview Konstantinos Danos | Photography Ioanna Chatziandreou
Hair & Makeup Marita Thoma-Politou

 

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι συστάσεις είναι περιττές… Μία από αυτές είναι και η Βίκυ Καγιά!

Για περισσότερα από 20 χρόνια έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας και όχι αδικαιολόγητα: Runways για μερικούς από τους κορυφαίους fashion designers (με τον οίκο Chanel να την συστήνει στον κόσμο και να ακολουθούν συνεργασίες με Christian Dior, John Galliano, Valentino, Thierry Mugler, Oscar de la Renta και Vivian Westwood) και editorials στα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας (Vogue, Jalouse, Officiel, Wallpaper, Nylon, Harpers and Queen).

Τα τελευταία χρόνια, όμως, φαίνεται πως η καλύτερή της ιδέα γίνεται πραγματικότητα. Το Fashion Workshop by Vicky Kaya, το “μωρό” της όπως η ίδια το αποκαλεί, ανατρέπει τα δεδομένα της ελληνικής μόδας και ανοίγει το δρόμο στους νέους δημιουργούς.

Η Βίκυ μας υποδέχτηκε στο fashion school της και κάπου ανάμεσα σε μαθήματα, φοιτητές και εργαστήρια μάς μίλησε για τα highlights της ζωής της, ενώ ο φωτογραφικός μας φακός την ακολουθούσε παντού.

vicky-kaya-didee.gr-1

vicky-kaya-didee.gr-2

vicky-kaya-didee.gr-4

vicky-kaya-didee.gr-6

vicky-kaya-didee.gr-3

vicky-kaya-didee.gr-9

vicky-kaya-didee.gr-7

Περίγραψέ μου πώς λειτουργεί το Fashion Workshop.
Πρόκειται για ένα σχολείο μόδας και μάλιστα για το leading fashion school αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Λειτουργούμε με international standards και έχουμε καταφέρει να διδάσκουν σε εμάς οι σπουδαιότεροι επαγγελματίες στο χώρο -άνθρωποι που έχουν διαγράψει μεγάλη πορεία. Δουλεύουμε με πολύ αγάπη και πάθος για την μόδα και γνώμονα πάντα τη δίψα μας για την τέχνη, ώστε να περάσει η “πληροφορία” στα παιδιά όσο πιο σωστά γίνεται. Μιλάμε, ουσιαστικά, για δύο βασικά τμήματα: το Fashion Design, Creation & Styling και το Fashion Management & Journalism. Παράλληλα, υπάρχουν και δυο σεμινάρια: το View Masters Seminars και το εντατικό καλοκαιρινό (Summer Intensive), που φέτος θα επιμεληθεί το επιτυχημένο σχεδιαστικό δίδυμο Deux Hommes!

Είναι προσωπική ανάγκη έκφρασης και διοχέτευσης ενέργειας ή θεωρείς πως οι τωρινές συνθήκες το κατέστησαν απαραίτητο;
Είναι και τα δύο. Ξεκίνησα να σκέφτομαι πως πρέπει να κάνω κάτι τέτοιο, την ίδια στιγμή που πολλοί άνθρωποι του χώρου είχαν αρχίσει να εκφράζουν τη βασική ανάγκη εύρεσης νέων καταρτισμένων ατόμων, που θα πάρουν τη σκυτάλη. Ακούγοντας, λοιπόν, όλα αυτά και βλέποντας τη μόδα να αλλάζει συνεχώς μορφή και κατεύθυνση, έχοντας μετατραπεί σε κάτι εξαιρετικά επιβλητικό και δύσκολο, θεώρησα πως είχε έρθει η ώρα να κάνω το μεγάλο βήμα και να δημιουργηθεί το Fashion Workshop. Σήμερα, βλέπουμε πως οι απαιτήσεις έχουν αλλάξει. Χτίζονται ολόκληρες αυτοκρατορίες πάνω σε σχεδιαστές, οι οποίοι πρέπει πλέον να κάνουν μέχρι και έξι collections το χρόνο. Έχουν, επιπλέον, αναδυθεί τομείς, όπως fashion management, fashion buying, fashion selling και γενικά πράγματα τα οποία δεν υπήρχαν παλιότερα. Αν αναλογιστείς και την εικόνα της μόδας στην Ελλάδα, με μεγάλους εκδοτικούς οίκους να κλείνουν ο ένας μετά τον άλλον, και τη γενικότερη φθίνουσα πορεία του κλάδου, μπορείς να καταλάβεις ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στη βάση, στα θεμέλια. Γιατί, ωραία όλα τα όνειρα που έχουμε για τη μόδα και όλα αυτά που χτίζουμε, αλλά αν δεν υπάρξει νέο αίμα και άνθρωποι με την κατάλληλη παιδεία για να συνεχίσουν αυτό που κάποιοι άλλοι ονειρεύτηκαν, θα συνεχίσει αυτή η… κάτω κλίση. Αποφάσισα, λοιπόν, και για ρομαντικούς λόγους (επειδή αγαπάω τη χώρα μου, γεννήθηκα στην Ελλάδα και εδώ διαμορφώθηκε η αισθητική και η κουλτούρα μου), να κάνω αυτό το βήμα και να “εκπαιδεύσω” τους σωστούς επαγγελματίες που θα πάρουν την σκυτάλη αύριο και θα κάνουν θαύματα. Σε ένα πλαίσιο, βέβαια, international, γιατί η μόδα δεν γράφτηκε πότε στα ελληνικά. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να μιλάμε για τις σωστές διαστάσεις της: ιστορία τέχνης και κουστουμιού, οικονομία και κοινωνιολογία της μόδας, trends, αυστηρές συνθήκες, case studies και καθημερινή δουλειά. Παράλληλα με τις σπουδές τους, οι φοιτητές παροτρύνονται να δουλεύουν σε διάφορους τομείς του χώρου, είτε με internships σε περιοδικά μόδας, είτε backstage σε επιδείξεις και διάφορα fashion events, καθώς όλα πρέπει να γίνονται συνδυαστικά, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν το τρίπτυχο της μόδας: τέχνη, κουλτούρα και αισθητική.

Τι ονειρεύεσαι για τα παιδιά του Fashion Workshop;
Αυτό που ονειρεύομαι έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μου. Έχουμε να κάνουμε πλέον με δύο χρονιές αποφοίτων, ενώ το 85% αυτών εργάζεται ήδη σε θέσεις κλειδιά. Ελπίζω, λοιπόν, να έχουν μια όμορφη καριέρα, να είναι ευτυχισμένοι και υγιείς και η γνώση, η παιδεία και η φιλοσοφία ζωής που έχουν πάρει από εδώ, να τους βοηθήσουν στην επαγγελματική τους πορεία. Εμείς αυτό που θέλουμε να τους διδάξουμε, δεν είναι μόνο το πώς να διαβάζουν και να κάνουν επιδείξεις, αλλά πολύ περισσότερο, να είναι ευγενείς, καλότροποι και βολικοί με ό,τι τους ζητηθεί, ακολουθώντας πάντα τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς στις συνεργασίες τους, διατηρώντας τον χώρο τους καθαρό και περιποιημένο. Οπότε, ονειρεύομαι τα παιδιά μου, να είναι πάνω από όλα καλά και να έχουν μια πολύ ωραία δουλειά που τους ταιριάζει και την εξελίσσουν.

Παρακολουθείς την πορεία των αποφοίτων σου; Πώς σε κάνει να αισθάνεσαι;
Βεβαίως και τους παρακολουθώ! Με πολλά παιδιά κρατάμε σταθερή επικοινωνία, επιστρέφουν εδώ και μιλάμε για οτιδήποτε τους απασχολεί. Όταν ανοίγει κάποια θέση εργασίας πάντα τους ενημερώνουμε, όπως επίσης και όταν κάποιος μαθητής δεν είναι ευχαριστημένος -μισθολογικά για παράδειγμα- από μια προηγούμενη δουλειά, ψάχνουμε τρόπους να τον μεταφέρουμε και να κάνουμε ό,τι περνάει απ΄ το χέρι μας.

Ποια είναι η καθημερινότητά σου;
Αυτή τη στιγμή η καθημερινότητά μου είναι απόλυτα συνυφασμένη με το Fashion Workshop… Ραντεβού, meetings, dinners, lunches, events, μαθήματα, καθηγητές!

Ποιες συνεργασίες έχεις ξεχωρίσει στην μέχρι τώρα επαγγελματική σου πορεία;
Η πρώτη μου συνεργασία με τον οίκο Chanel, όταν μετακόμισα στο Παρίσι, ήταν κάτι που με καθόρισε και μου άλλαξε τη ζωή. Μπήκα για πρώτη φορά σε ένα πολύ μοντέρνο και σύγχρονο ατελιέ με εκπληκτικό γούστο, ιστορία και τρομερό drive. Έπειτα, όταν μετακόμισα στη Νέα Υόρκη, όπου ένιωσα ότι πέρα από τα πολύ ωραία πράγματα που έκανα, η ίδια η πόλη μου έδωσε πολλά. Επίσης, από τις πιο δυνατές μου στιγμές ήταν όταν γύρισα στην Ελλάδα και δοκίμασα τις δυνατότητες μου στην τηλεόραση και στο θέατρο, που ήταν για μένα κάτι πολύ σημαντικό. Και, φυσικά, τώρα που με το Fashion Workshop, νιώθω ότι όλες μου οι γνώσεις έχουν πάει σε άλλο επίπεδο και με χαρά τις μεταφέρω στους μαθητές μου.

Τρία qualities που εκτιμάς σε έναν άνθρωπο;
Ειλικρίνεια, γενναιοδωρία και εμπειρία.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μύθος για την δημοσιότητα;
Πως φέρνει την ευτυχία.

vicky-kaya-didee.gr-11

vicky-kaya-didee.gr-10

vicky-kaya-didee.gr-8

vicky-kaya-didee.gr-12

vicky-kaya-didee.gr-13

vicky-kaya-didee.gr-5

More Stories
GettyImages 1397611894 scaled 1
Το ποιητικό show “Cosmogonie” του οίκου GUCCI στην Puglia