Μια… Στέγη για νέους χορογράφους!

Την παρθενική του εμφάνιση θα κάνει αυτό το Σαββατοκύριακο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το πρωτότυπο και ευφάνταστο 1ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων! Αξιοποιώντας δύο διήμερα, 1-2 και 6-7 Φεβρουαρίου, η Στέγη και η καλλιτεχνική διευθύντρια του προγράμματος Κάτια Αρφαρά μας καλούν να απολαύσουμε τις εμπνευσμένες παραστάσεις πέντε νέων χορογράφων, οι περισσότεροι από τους οποίους δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια εκτός συνόρων. Οι Paul Blackman, Χριστίνα Γουζέλη, Λενιώ Κακλέα, Ελπίδα Ορφανίδου και Παναγιώτα Καλλιμάνη θα παρουσιάσουν τα έργα τους στο ελληνικό κοινό, έχοντας διαγράψει ο καθένας την πορεία του δίπλα σε καταξιωμένα ονόματα του εξωτερικού.

Choreographers1_didee.gr

Choreographers2_didee.gr

Το πρώτο «κύμα» του Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει τις παραστάσεις Elpid’ arc της Ελπίδας Ορφανίδου σε συνεργασία με τον Juan Perno (1-2/2, ώρα 19.00) και Vicious Cycle των Paul Blackman και Χριστίνας Γουζέλη (1-2/2, ώρα 21.00).

Το Elpid’ arc αποτελεί μια κινηματογραφική performance, κατά την οποία οι καλλιτέχνες θα μεταφέρουν το σινεμά στη θεατρική σκηνή. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά και είναι βασισμένο στην βωβή ταινία La Passion de Jeanne d’Arc (1928) του Carl Theodore Dreyer.

Choreographers3_didee.gr

Το Vicious Cycle διερωτάται αν είναι εφικτό να σπάσει ο κύκλος της επαναληπτικότητας στη ζωή και κατά πόσο μπορεί ο άνθρωπος να ξεφύγει από την ανακύκλωση συμπεριφορών και αντιδράσεων: «Είναι άραγε κάθε νέο ξεκίνημα και μια νέα αρχή;».

Choreographers4_didee.gr

Στο δεύτερο μέρος του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί το deux∙l της Λενιώς Κακλέα (6-7/2, ώρα 19.00) και το Contreplongées της Παναγιώτας Καλλιμάνη (6-7/2, ώρα 21.00).

Στο deux∙l η Λενιώ Κακλέα συναντά την κορυφαία Αμερικανίδα χορογράφο Lucinda Childs και μαζί διερευνούν την αξία του γυναικείου σώματος στο πέρασμα της ιστορίας. Βασισμένο στις επιβλητικές χορογραφίες της Childs, η παράσταση χρησιμοποιεί τον περιβάλλοντα χώρο και τη μουσική υπόκρουση για να αποτυπώσει τις χρήσεις του σώματος-πρωταγωνιστή.

Choreographers5_didee.gr

Το Contreplongées χρησιμοποιεί μία φωτογραφική μηχανή και την αλάνθαστη ματιά μιας ομάδας αστέγων για να σκιαγραφήσει τη σύγχρονη πραγματικότητα της κρίσης. Πολύ περισσότερο, όμως, η παράσταση επιχειρεί να απαντήσει σε ερωτήματα γύρω από την ταυτότητα και την ευτυχία σε μια εποχή διχασμένη ανάμεσα στο φόβο και την ελπίδα.

Choreographers6_didee.gr

1ο Φεστιβάλ Νέων Χοροφράφων
Σάββατο και Κυριακή 1-2 Φεβρουαρίου
& Πέμπτη και Παρασκευή 6-7 Φεβρουαρίου
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών | Λ. Συγγρού 107-109
Μικρή Σκηνή
Εισιτήρια: 18 €/ημέρα (2 παραστάσεις), 25€/διήμερο (4 παραστάσεις)

More Stories
collaboration retro rtw 2022 may 1 1
Michael Kors x ellesse: Η αμερικανική μόδα συναντά την ιταλική φινέτσα