Mάκης Γαζής

Interview Konstantinos Danos | Photography Ioanna Chatziandreou

 

Ο Μάκης Γαζής είναι ο casting director που έχει συνεργαστεί στις μεγαλύτερες αλλά και πιο δημοφιλείς ελληνικές και ξένες κινημοτογραφικές παραγωγές και το πρόσωπό του κρύβεται πίσω από τις μεγαλύτερες συμφωνίες Ελλήνων ηθοποιών σε παραγωγές του Χόλιγουντ.

Αυτό τον καιρό πραγματοποιεί το casting της Γερμανικής παραγωγής “EIN ATEM”, σε σκηνοθεσία Christian Zubert και συνεχίζει να παραδίδει τα ιδιωτικά σεμινάρια Self Management σε ηθοποιούς, με σκοπό την αντιμετώπιση όλων των ακροάσεων με επιτυχία και τη προώθηση της δουλειάς τους.

Τον συναντήσαμε στο Salon de Bricolage-Premiere Etage του οποίου είναι μέλος, όπου εκεί μιλήσαμε μαζί του και τον φωτογραφίσαμε.

makis gazis 3 didee.gr

makis gazis 7 didee.gr

makis gazis 5 didee.gr

makis gazis 2 didee.gr

Πως ασχολήθηκες με το casting;
Αφού έκανα σπουδές κινηματογράφου και αφού ήδη είχα κάνει μια πρώτη μικρού μήκους ταινία ξεκίνησα να δουλέυω ως runner σε μια μεγάλη εταιρία παραγωγής διαφημιστικών αλλά και κινηματογραφικών παραγωγών, αφού ανήκε σε δύο σημαντικά ονόματα του ελληνικού κινηματογραφικού χώρου, στον Γιώργο Πανουσόπουλο και στον Γιώργο Τσεμπερόπουλο.  Αφού λοιπόν κουβάλησα πολλές σακούλες μέχρι και ως βοηθός ενδυματολόγου οι παρατηρήσεις μου, το γούστο μου και οι αναφορές μου σε κοινές κουβέντες μας με τους δύο Γιώργηδες τους έκαναν να αποφασίσουν να μου αναθέσουν το Casting όλων των παραγωγών της εταιρίας.

Τι απαιτεί η δουλειά του casting director;
Υπομονή, παρατήρηση, καλή μνήμη, καλό γούστο, γνώσεις Ιστορίας και Ιστορίας της Τέχνης, συνεχή θεατρική πληροφόρηση και φυσικά είναι αυτονόητο: σχεδόν τα πάντα γύρω από την ιστορία του κινηματογράφου. 

Ποιο είναι το δυνατό σου σημείο;
Η καλαισθησία μου σε ό,τι έχω καλεστεί να συνεργαστώ και το γεγονός οτι δεν ξεχνώ φυσιογνωμίες ποτέ…! 

Ποια ήταν η πρώτη μεγάλη δουλειά που ανέλαβες;
Η πρώτη μου ελληνική ταινία μεγάλου μήκους ήταν η «Ελέυθερη Κατάδυση» του Γιώργου Πανουσόπουλου.

Πες μου μια δύσκολη στιγμή της καριέρας σου…
Η δύσκολη στιγμή στη καριέρα μου είναι το χρονικό διάστημα που διανύουμε, γιατί αν και τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γυρίζονται πολλές ταινίες, τα budget δεν μπορούν να χωρέσουν την «πολυτελή παρουσία» ενός ειδικού επαγγελματία όπως είναι ο casting director σε θέματα ηθοποιών και πολλές ταινίες πραγματοποιούνται με τη βοήθεια φίλων και συνεργατών, απογόνων και συγγενών…  Δυστυχώς αρκετές φορές δημιουργούνται διάφορα προβλήματα που αφορούν λειτουργικά θέματα της ταινίας τα οποία σίγουρα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με την συνεργασία ενός casting director, τη στιγμή μάλιστα που στην ελληνική αγορά δεν υπάρχει το επάγγελμα του ατζέντη, ο οποίος προστατεύει και τους ηθοποιούς, αλλά εξασφαλίζει και ασφάλεια στην παραγωγή της ταινίας. Ας μη ξεχνάμε οτι στη βιομηχανία του κινηματογράφου, τρεις είναι οι ειδικότητες που θα ορίσουν την ταυτότητα και το μέλλον μιας κινηματογραφικής παραγωγής : ο παραγωγός, ο σκηνοθέτης και ο casting director.

Το ταλέντο μπορεί να αποκτηθεί;
Το ταλέντο το ανακαλύπτεις εσύ ξαφνικά ένα πρωί ή στο επισημαίνουν οι άλλοι όταν το διακρίνουν πάνω σου. Εσύ απλά το καλλιεργείς. Αν θέλεις… Άρα δεν μπορείς να το «αγοράσεις».

Έχουμε πρόσωπα ηθοποιών στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να κάνουν διεθνή καριέρα;
Μετρημένα στα δάχτυλα… Αν και έχουμε πολύ καλούς ηθοποιούς και όσες φορές έχω κάνει διεθνές Casting οι ξένοι σκηνοθέτες εντυπωσιάζονται απο το Ελληνικό ταλέντο. Είναι θέμα στόχου. Η διεθνή καριέρα μπορεί να δομηθεί αναλόγως αρκεί ο ηθοποιός να έχει καταφέρει να κερδίσει μικρότερους στόχους και παράληλλά να έχει κερδίσει την καταξίωση στη χώρα του. Γιατί με διαφορετική ώθηση ξεκινάς να κατακτήσεις τη μεγάλη πόλη όταν έχεις ήδη κατακτήσει το χωριό σου…

makis gazis 1 didee.gr

Ο Μάκης Γαζής διαχειρίζεται και το saltypopcornstories.tumblr.com

makis gazis 4 didee.gr

salon de bricolage 4 didee.gr

salon de bricolage didee.gr

makis gazis 8 didee.gr

More Stories
a224b1ca c653 473c b7e6 182716ecfdc5 1
Το ανανεωμένο “My Oh My Espresso” στο Cremorne της Μελβούρνης