“Ψάχνοντας για τον Sugar Man”: Ο πιο άγνωστος διάσημος μουσικός των 70s.

Η ιστορία και το μυστήριο γύρω από έναν παραγνωρισμένο μουσικό των 70s, είναι πολλά περισσότερα πέρα από ένα μουσικό ντοκιμαντέρ.

sugarman1

Ο Σίξτο Ροντρίγκεζ ανακαλύφθηκε από μουσικούς παραγωγούς στο τέλος της δεκαετίας του 1960 στο Ντιντρόιντ της Αμερικής. Η μουσική του και ο ίδιος είχαν όλα τα φόντα να γίνουν «μεγάλοι», αλλά δεν έγιναν ποτέ. Στην Αμερική τουλάχιστον. Γιατί μια παράνομη ηχογράφηση του Ροντρίγκεζ βρέθηκε στη Νότιο Αφρική και έγινε μεγάλη επιτυχία, η απήχηση του μπορούσε να συγκριθεί με τους Rolling Stones. Και τότε αρχίζουν οι φήμες ότι αυτοκτόνησε επί σκηνής σε ένα λάιβ του, βάζοντας στον εαυτό του φωτιά η πυροβολώντας τον εαυτό του στο κρόταφο.; Ποιος είναι ο Ροντρίγκεζ και που βρίσκεται τώρα; Δύο Νοτιοιαφρικάνοι φανς του προσγειώνονται στην Αμερική, χρόνια αργότερα, και ψάχνουν την αλήθεια πίσω από το μύθο ανακαλύπτοντας αλήθειες που κανείς δεν περίμενε.

Με ένα τσουβάλι βραβεία στις βαλίτσες του αυτό το ντοκιμαντέρ μάγεψε τα κοινά όπου και αν προβλήθηκε. Και αυτό γιατί μιλάει για τόσα περισσότερα θέματα πέρα από έναν παραγνωρισμένο μουσικό που θα μπορούσε να έχει γίνει είδωλο αλλά δεν έγινε ποτέ. Μιλάει για την εποχή πριν την δικτύωση και το ιντερνέτ, την εποχή που οι δισκογραφικές της Αμερικής νοιαζόντουσαν μόνο για τις πωλήσεις στη χώρα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα δικαιώματα για τους δίσκους του Ροντρίγκεζ πωλήθηκαν εν μια νυκτί στην νοτιοαφρικάνικη δισκογραφική χωρίς κανείς να το σκεφτεί δεύτερη φορά και πολύ περισσότερο χωρίς να ενημερωθεί ο δημιουργός.

sugarman2

Τα τραγούδια του Ροντρίγκεζ, οι στίχοι του με άκρως πολιτικά μηνύματα κατά του ρατσισμού ενέπνευσαν όλους αυτούς που ζούσαν σε ένα κοινωνικό κατασκεύασμα που είχε εφαρμόσει σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ότι κάποιοι είναι ανώτεροι. Η μουσική του «Sugar Man» θα γίνει σύμβολο κατά του Aπαρτχάιντ και ο ίδιος δεν το γνωρίζει.

Σκηνοθετικά ο πρωτοεμφανιζόμενος σουηδός Μαλίκ Μπεντζελούλ δημιουργεί ένα ντοκιμαντέρ που θυμίζει μυθοπλασία, καθώς καταφέρνει να διατηρήσει το μυστήριο και το σασπένς ως το τέλος κρατώντας σε καθηλωμένο να περιμένεις να δεις τι θα γίνει παρακάτω. Καταφέρνει να παρουσιάσει τόσο μια ενδιαφέρουσα ιστορία ενός ταλαντούχου μουσικού, όσο και καίρια σχόλια για θέματα που άπτονται του ρατσισμού και της βιομηχανίας της μουσικής. Πέρα και πάνω από όλα είναι μια ιστορία για το πώς είναι να ζεις με τους δικούς σου κανόνες, αλλά και το τι είναι η ίδια μουσική στο τέλος.

Το «Searching for the Sugar Man» είναι ένα ντοκιμαντέρ που κανείς δεν πρέπει να χάσει και κυκλοφορεί σήμερα από την Filmtrade.

More Stories
lv cruise 23
Η cruise συλλογή του οίκου Louis Vuitton για το 2023