Νέα και Όμορφη: Ιστορία ενηλικίωσης

Ο Φρανσουά Οζόν είναι ένας πολυπράγμων δημιουργός που τα τελευταία 15 χρόνια, από το εντυπωσιακό ντεμπούτο του «Sitcom» to 1998, ακολούθησαν αρκετές ταινίες που δίχασαν κοινό και κριτικούς.
Η καινούρια του ταινία “Νέα και Όμορφη” συμμετείχε στο διαγωνιστικό των Καννών και είναι αυτή που μας πείθει ότι, ναι, ο Οζόν έχει και πάλι κάτι να μας διηγηθεί.

Η ιστορία ακολουθεί την Ιζαμπέλ κατά τη διάρκεια τεσσάρων εποχών, των οποίων θα δούμε την ενηλικίωση της, με ένα τρόπο σαρκαστικό και αληθινό.

jeune-et-jolie

Η ιστορία μας ξεκινά ένα καλοκαίρι, το καλοκαίρι που η Ιζαμπέλ χάνει την παρθενιά της κάπως άχαρα, ίσως και αδιάφορα. Θα την ξανασυναντήσουμε τον Σεπτέμβριο που θα είναι ήδη πόρνη. Η Ιζαμπέλ συνηθίζει να κλείνει ραντεβού σε ξενοδοχεία με ηλικιωμένους μέσω ίντερνετ και κάνει σεξ μαζί τους επί πληρωμή. Δεν τα έχει ανάγκη τα λεφτά, δεν είναι ένα μέσο επιβίωσης για αυτή. Αν εξαιρέσεις αυτά τα «ραντεβού», η Ιζαμπέλ έχει μια υγιή σχέση με την οικογένεια της, τον μικρότερο αδερφό της. Μέχρι να αποκαλυφθούν όλα τουλάχιστον. Αλλά και μετά οι απαντήσεις δεν δίνονται ποτέ. Γιατί η Ιζαμπέλ επέλεξε αυτό το δρόμο; Τι σημαίνει για αυτήν;

Το φιλμ είναι σύγχρονο, ενώ οι ρίζες του βρίσκονται στις κλασσικές ιστορίες ενηλικίωσης, ο Οζόν αναγνωρίζει ότι η νέα γενιά, η γενιά του 21ου αιώνα δεν είναι τόσο ρομαντική όσο ήταν οι προηγούμενες και η εκπόρνευση της Ιζαμπέλ δεν πρέπει να κριθεί με όρους ηθικής, αλλά με κοινωνικούς όρους σε μια κοινωνία που συχνά σου ζητά να «εκπορνευθείς». Άλλωστε η Ιζαμπέλ γνωρίζει καλά ότι σήμερα αυτό που μετρά είναι η αξία του κάθε πράγματος, το πώς αυτό μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί, τόσο μεταφορικά , αλλά και έμπρακτα, δηλαδή χρηματικά. Το σχόλιο του Οζόν για την κοινωνία σήμερα μέσα από την πρωταγωνίστρια του είναι ξεκάθαρο.

jolie2

Εδώ αξίζει να γίνει ειδική μνεία στην Μαρίν Βακτ, η οποία μεταμορφώνεται στην Ιζαμπέλ, αυτό το πλάσμα που περνά από την παιδικότητα στην ενηλικίωση και το κάνει ενώ είναι σαγηνευτικά όμορφη αλλά και απαθής, δεν μπορεί ούτε ο Οζόν, ούτε εσύ να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της. Είναι μυστηριώδης, δεν καταλαβαίνεις τα κίνητρα της, τα συναισθήματα της. Και ακριβώς αυτή είναι η δύναμη του φιλμ, το οποίο είναι ένας καμβάς που πάνω του ζωγραφίζεται το πώς είναι να είσαι 17, τι σημαίνει να προχωράς προς τον ενήλικο κόσμο και να πρέπει να βρεις τη θέση σου. Εσείς θυμάστε πως ήταν όταν ήσασταν 17;

Το «Νέα και Όμορφη» κυκλοφορεί σήμερα στις ελληνικές αίθουσες από την Feelgood Entertainment.

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
Η οριζόντια βίλα στον Λίβανο που αναδύεται μέσα από βράχους