Συναισθήματα στο μικροσκόπιο: «Το Παρελθόν» του Ασγκάρ Φαραντί.

Τον Ασγκάρ Φαραντί τον γνωρίσαμε πριν 2 χρόνια με το συγκλονιστικό «Ένας Χωρισμός», το οποίο βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου και ένα κάρο ακόμα διακρίσεις. Αλλά δεν είναι μόνο τα βραβεία που το έκαναν μια σπουδαία ταινία, είναι η ειλικρινής εικονογράφηση ενός ζευγαριού σε κρίση που αποτέλεσε τον καμβά για να δείξει την κρίση και την αντιπαραβολή δύο στρατοπέδων σε μια ολόκληρη κοινωνία.

lepasse1

Φέτος ο Φαραντί μας διηγείται ακόμη μια ιστορία χωρισμού. Μέτα από τέσσερα χρόνια χωρισμού ο Αχμάντ επιστρέφει από το Παρίσι στην Τεχεράνη για να υπογράψει το διαζύγιο του από την Μαρί. Η Μαρί του το ζήτησε για να μπορέσει να παντρευτεί ξανά τον νέο της σύντροφο. Η παρουσία του Αχμάντ θα είναι ένας καταλύτης που θα ξεγυμνώσει όλες τις σχέσεις και θα ανασύρει όσα ο καθένας τους θέλει να κρατήσει κρυμμένα στο παρελθόν.

Μέσα στις λίγες μέρες που ο Αχμάντ θα μείνει στο Παρίσι θα έρθει αντιμέτωπος με τις κόρες της Μαρί, που ήταν και δικές του κατά ένα τρόπο, το νέο της σύντροφο, το γιό του, αλλά και την πληροφόρηση ότι η ίδια είναι ξανά έγκυος. Όλοι οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας έχουν κάτι κοινό, δεν έχουν συμβιβαστεί με το παρελθόν τους, το έχουν θάψει και όταν θα αναγκαστούν να το αντιμετωπίσουν θα συγκρουστούν με τους άλλους αλλά και τους ίδιους τους τους εαυτούς.

lepasse3

«Το Παρελθόν» του Φαραντί είναι μια ταινία που ξεχειλίζει συναίσθημα, μια ταινία για τις αποφάσεις που παίρνουμε και για το αν μπορούμε ποτέ να αφήσουμε πραγματικά το παρελθόν μας πραγματικά πίσω. Η μόνη αδυναμία της είναι η πληθώρα χαρακτήρων και το ότι ο Φαραντί δίνει την ίδια σημασία στον καθένα, με αποτέλεσμά όσο εξελίσσεται η ιστορία να χάνεται ο θεατής και να νιώθεις την πλοκή λίγο μετέωρη. Αυτό όμως που σίγουρα θα μείνει μετά τη θέαση του, είναι η ταύτιση με χαρακτήρες που όπως εμείς έχουν ένα παρελθόν αλλά θα συνεχίσουν να παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον πιο κοντά σε αυτό που φαντάστηκαν.

«To Παρελθόν» είναι η επίσημη συμμετοχή του Ιράν για τα φετινά Όσκαρ και κυκλοφορεί σήμερα στους κινηματογράφους από τη Seven Films.

https://www.youtube.com/watch?v=6pg1lyP_vcQ

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
Το κτίριο των Aoa Architects στη Σεούλ που εμπνέεται από το Minecraft