Ο Αλφόνσο Κουαρόν σκηνοθέτησε ένα αριστούργημα. «Gravity».

Δεν είναι πολλοί οι σκηνοθέτες που μπορούν να κάνουν σινεμά του δημιουργού και μια ταινία για το box office ταυτόχρονά, αλλά ο Αλφόνσο Κουαρόν είναι ένας από αυτούς. Κοιτώντας τη φιλμογραφία του συναντάμε ταινίες που είναι αυτό που λέμε «εμπορικές» αλλά πάντα μας έδινε αυτό το κάτι παραπάνω, τη ματιά του Κουαρόν στην εκάστοτε ιστορία. «Μεγάλες Προσδοκίες», τα «Παιδιά των Ανθρώπων» και « Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν» είναι κάποιες ταινίες παραδείγματα.

gravity1

Η καινούρια του ταινία «Gravity» χαιρετήθηκε από κοινό και κριτικούς ως αριστούργημα, τόσο η προβολή της ταινίας στη Βενετία, όσο και το άνοιγμα που έκανε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο αμερικάνικο box office μας κάνουν να πιστεύουμε ότι μιλάμε ήδη για την ταινία της χρονιάς.

Η ιστορία σχετικά απλή: ένας αστροναύτης και μια γιατρός, δουλεύουν μαζί για να επιβιώσουν μετά από ένα ατύχημα που είχε η αποστολή τους στο διάστημα. Δύο πρωταγωνιστές η Σάντρα Μπούλοκ και ο Τζόρτζ Κλούνει και ένας τρίτος το ίδιο βασικός με τους άλλους δύο. Το διάστημα, το κενό, το μαύρο, η έλλειψη βαρύτητας.

gravity2

Γυρισμένο εξολοκλήρου σε 3D το Gravity αποτελεί το τέλειο παράδειγμα για το πώς η γλώσσα του κινηματογράφου συναντά τη τεχνολογία και πως μπορείς να κάνεις ένα φιλμ μοντέρνο και την ίδια στιγμή κλασσικό. Είναι εδώ για να κλείσει τα στόματα όσων είπαν ότι το 3D δεν θα μπορέσει να υπηρετήσει ένα σινεμά δημιουργού και θα χρησιμοποιείτε μόνο σε ταινίες κατανάλωσης στα multiplex μαζί με ποπ κορν.

To trailer είναι από τα πιο ανατριχιαστικά δυόμιση λεπτά που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό, το στομάχι μας σφίγγεται, νιώθουμε κλειστοφοβία. Οι πρωταγωνιστές είναι στο διάστημα αλλά είναι σαν να είναι κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο αντιμέτωποι με τους εαυτούς τους, όχι μόνο σε επίπεδο ψυχολογικό αλλά υπαρξιακό πλέον.

Το «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν κυκλοφορεί στη χώρα μας αρχές Νοέμβρη από την Village.

Κατερίνα Εξερτζόγλου

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE