Quantcast

Cycle-in Cinema

Το ποδήλατο έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο πνευματικές εφευρέσεις. Το αίσθημα ελευθερίας που σου προκαλεί καταφέρνει να συγκινεί ως και σήμερα. Μέσα από τη μεγάλη οθόνη το ποδήλατο έπαιξε και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κινηματογράφο. Δεν είναι τυχαίο ότι ενίοτε έχει συμπεριληφθεί ανάμεσα σε φορτισμένες συναισθηματικά σκηνές. Όπως και ο Δούρειος Ίππος στην Ιλιάδα, έτσι κορυφαίοι σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου το έχουν επιλέξει ώστε να επιτελέσει τον βασικό “άξονα πλοκής” της κάθε ταινίας. Χωρίς ποτέ να αναφέρεται στο cast των ηθοποιών, το ίδιο έχει καταφέρει να κερδίσει μια θέση στα περισσότερα κινηματογραφικά πλάνα, πολλές φορές περισσότερο και από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές.

Μερικές χαρακτηριστικές ταινίες…

italian_pbusta_13x18_bicycle_thief_set_of_12_b_JC06462_L

Σημαντική παρουσία – στην πρώτη ίσως ταινία για το ποδήλατο – κατείχε στο αριστούργημα του Ιταλικού κινηματογράφου “Ladri di biciclette” (Ο κλέφτης των ποδηλάτων) του Vittorio de Sica, παραγωγής 1948. Στην μεταπολεμική εποχή της ανεργίας, για έναν Ιταλό νέο το ποδήλατο είχε αποτελέσει διαφυγή από την φτώχεια, προσφέροντας του μία θέση εργασίας. Έντονες συναισθηματικές καταστάσεις με φόντο την Ρώμη της δεκαετίας του ’40.

Le-Gamin

“Το παιδί με το ποδήλατο”, ένα σύγχρονο αριστούργημα των Βέλγων Ζαν Πιερ και Λυκ Νταρντέν που κατάφερε να συγκινήσει κοινό και κριτικούς. Εδώ, ο ρόλος του ποδηλάτου ήταν καίριος καθώς αποτελεί το μέσο διαφυγής για τον δωδεκάχρονο πρωταγωνιστή, ο οποίος δραπετεύει από το ορφανοτροφείο όπου φιλοξενείται, αναζητώντας την αποδοχή της οικογένειας του και της κοινωνίας.

Il-Postino-The-Postman-foreign-movies-17717770-1067-800

Ο βρετανικής καταγωγής σκηνοθέτης Michael Radford με τη ταινία του “Il postino” μας μεταφέρει πως ένας αμόρφωτος ταχυδρόμος ενός μικρού νησιού της Μεσογείου, γεμάτος όνειρα και μόνιμη παρέα το ποδήλατό του, μπορεί τελικά να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Η ενσωμάτωση του  ποδηλάτου στα φωτογραφικά πλάνα της ταινίας, μας εντυπωσιάζει θετικά καθ’ όλη τη διάρκεια μεταφέροντας μας σε μία άλλη εποχή.

«Η ζωή είναι ωραία»  σε σκηνοθεσία του Ρομπέρτο Μπενίνι με πρωταγωνιστή το ίδιο είναι ένα αριστούργημα για την προσπάθεια ενός πατέρα να συγκεντρώσει όλη του τη φαντασία ώστε να βοηθήσει την οικογένεια του και ιδιαίτερα τον γιο του που κρατούνται σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να αποδείξει ότι η ζωή μπορεί να είναι ωραία ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, σε μια ιστορία αυτοθυσίας.

life_is_beautiful_ver1_xlg

Μέσα από τον κινηματογράφο παρατηρούμε το μέγεθος της επιρροής ενός ποδηλάτου στη τέχνη. Κατά πόσο μία εφεύρεση σαν και αυτή μπορεί να σταθεί το ύψος ενός “επιφανούς” ηθοποιού, και πόσο μπορεί να επηρεάσει το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα στα μάτια του θεατή; Όπως και να έχει το ποδήλατο – και στη μεγάλη οθόνη – καταφέρνει, τόσο αθόρυβα, όσο ανώνυμα να κερδίζει την παράσταση.

(Επιλογή και περίληψη ταινιών – Κατερίνα Εξερτζόγλου)

More Stories
viva magenta pantone colour year 2023 dezeen 2364 col 12 1704x1136 1
Viva Magenta: Το χρώμα του 2023 ανακοινώθηκε από την Pantone