Quantcast

Δημήτρης Πέππας: Το φως του ήλιου και η πλήρης αναζωογόνησή μας

Γράφει ο Δημήτρης Πέππας
Φωτογραφίζει η Αγγελική Καλαμαρά

Το φως γεμίζει τις 6 μου αισθήσεις: Το βλέπω, το ακούω, το νιώθω, το μυρίζω, το αγγίζω και το σκέφτομαι.

Το να το σκέφτεσαι είναι η έκτη αίσθηση. Τα σωματίδια του φωτός είναι γραμμένες νότες. Μια δεσμίδα φωτός θα μπορούσε να είναι μια ολόκληρη σονάτα. Χιλιάδες δεσμίδες φωτός είναι ένα κονσέρτο.

Τα παραπάνω λόγια είναι κομμάτι από την πολύ ενδιαφέρουσα τελευταία συνέντευξη που έδωσε ο εφευρέτης Νικόλα Τέσλα.

Ο Τέσλα παρά τις επαναστατικές του ανακαλύψεις πίστευε πως είναι ένας νικημένος άντρας αφού δεν κατάφερε να πετύχει τη σπουδαιότερη ανακάλυψη όλων, να φωτίσει όλο τoν κόσμο με φως γνωρίζοντας πως υπάρχει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να δημιουργήσει έναν δεύτερο ήλιο!

“Το φως είναι το παν”

Στο ανθρώπινο σώμα το φως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη σύνθεση και την έκκριση της μελατονίνης, που είναι γνωστή και ως “ορμόνη του ύπνου”. Ως πλάσματα της μέρας, οι άνθρωποι είμαστε προγραμματισμένοι να είμαστε σε εξωτερικούς χώρους το πρωί -ενώ ο ήλιος λάμπει- και να επιστρέφουμε στο κρεβάτι μας τη νύχτα. Γι’ αυτό το λόγο, η παραγωγή της μελατονίνης στον εγκέφαλο, μας επιτρέπει να κοιμηθούμε. Εκτός, όμως, από τη δράση της ως βιολογικό ρολόι για τον οργανισμό, η ορμόνη αυτή παίζει σημαντικό ρόλο και για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επιπλέον, το φως επηρεάζει θετικά και τη σεροτονίνη. Τα υψηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με τη βελτίωση τόσο της εγκεφαλικής λειτουργίας όσο και της διάθεσης.

Τέλος, το πιο γνωστό ίσως όφελος του ηλιακού φωτός για το σώμα και την υγεία μας, είναι ο ρόλος του  στη διαδικασία σύνθεσης της βιταμίνης D. Σε αντίθεση με άλλες απαραίτητες βιταμίνες, οι οποίες προσλαμβάνονται από την τροφή, το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D συντίθεται στο δέρμα, όταν αυτό εκτεθεί στο φως του ήλιου και πιο συγκεκριμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία Β. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, παρατηρείτε ανεπάρκεια βιταμίνης D  (ακόμα και σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα). Δεν απαιτείτε  υπερέκθεση στον ήλιο για να καρπωθούμε τα οφέλη του. Με την πρώτη ευκαιρία βγείτε έστω και για λίγο, απολαύστε το φως της μέρας και προασπίστε την υγεία σας.

More Stories
breitling didee1
Breitling: To Νέο Greek limited Edition εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι
DIDÉE.GR