Quantcast

Το Uberdooze στη Θεσσαλονίκη δεν είναι ένα απλό bar…

Γράφει η Κατερίνα Καρσιώτη
Φωτογραφίζει ο Δημήτρης Βρακάς

Όπως έχει αναφέρει και ο Αλμπέρ Καμύ «Το Φθινόπωρο είναι μια δεύτερη Άνοιξη όταν κάθε φύλλο είναι ένα λουλούδι».
Και αυτό το φθινόπωρο, η σεζόν στο Uberdooze στη Θεσσαλονίκη, είναι διαφορετική. Αυτή η σεζόν έχει το όνομα “Season of the snake”.

Xρησιμοποιώντας την ικανότητα του φιδιoύ (να αλλάζει δέρμα) και τον συμβολισμό του ως στοιχείο ανανέωσης, δημιουργείται μια νέα αρχή, μια άλλη σεζόν με νέες προσθήκες. Ένας χώρος που μας έχει συνηθίσει στο διαφορετικό, στον πειραματισμό και σε μια έκπληξη που πάντα σε εξιτάρει. Το Uberdooze πια, αναθεωρεί τον όρο του “υβριδίου” και  ωθεί τα πράγματα σε μια άλλη ροπή και κατεύθυνση. Ένα σημείο, εκεί στο στενό της Δαναιδών και Σφέτσου, που αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή, αγκαλιάστηκε και αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τους περισσότερους. Σε μια πόλη που το είχε ανάγκη, που το αναζητούσε. Καφές, φαγητό, bar και club μιξάρονται σε απόλυτη ισορροπία και αρμονία και αναδομούν τα μέχρι τώρα όρια του χώρου. Ένας χώρος που μας έχει συνηθίσει στο απρόβλεπτο, το τολμηρό, το ιδιαίτερο. Βουτιά σε μια άλλη πραγματικότητα, στο στέκι της πόλης που οι προτάσεις του είναι ποικίλες και μοναδικές. Σε περιμένει να απολαύσεις, να δημιουργήσεις και να αναζητήσεις τα καλύτερα.

Ο ιδιοκτήτης του Uberdooze μιλά για το ιδιαίτερο story του χώρου και για τη νέα σεζόν που παίρνει το όνομα Season of the snake!

Ποιο ήταν το έναυσμα για την ενασχόληση σου στον νυxτερινό ιστό της πόλης;
Πρόκειται για κάτι το οποίο συνέβη σταδιακά. Ήταν μια δική μου ανάγκη να δημιουργήσω κάτι εντελώς δικό μου παίρνοντας μια διαφορετική και νέα κατεύθυνση. Ήταν μια διεργασία μέσα μου τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Πριν ακόμα βρω τον χώρο, το concept υπήρχε. Λόγω της ενασχόλησης μου τα προηγούμενα χρόνια στον νυχτερινό ιστό της πόλης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν και το φυσικό επόμενο να δημιουργήσω κάτι δικό μου. Ήταν κάτι ιντριγκαδόρικο και το βασικό είναι ότι μου άρεσε πάντα αυτή η δουλειά. Δεν την είδα πότε “πάω το ποτό κάπου”, το έβλεπα σαν μια performance. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι που κάνουμε αυτή τη δουλεία είμαστε υπεύθυνοι για την διασκέδαση του κόσμου, να περάσει καλά στον μεγαλύτερο βαθμό και αυτό είναι το σημαντικό.

Πως επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος;
Επιλέχθηκε εντελώς τυχαία, βγάζοντας τον σκύλο μιας φίλης μου βόλτα. Kάποια στιγμή έστριψα λάθος στο δρόμο της Δαναιδών και Σφέτσου νομίζοντας πως είναι η Φράγκων και έτσι βρέθηκα μπροστά στο χώρο που ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Με που τον είδα είπα: αυτό θέλω, το Βρήκα. Σκέψου πως είχα κανονίσει και άλλες συναντήσεις για να δω και άλλους και τα ακύρωσα όλα κατευθείαν. Αμέσως ήξερα και σχεδίαζα για το που θα μπει το κάθε αντικείμενο. Με κέρδισε αμέσως το ότι ήταν τόσο φωτεινός, ευάερος χώρος και σε μια γειτονιά ιδιαίτερη και διαφορετική. Τόσο κοντά στο κέντρο και ταυτόχρονα και τόσο έξω.

Πως προέκυψε η ονομασία Uberdooze και τι είναι αυτό που το περικλείει σαν ιδεολογία;
Καταρχήν μου άρεσε πολύ η ακουστική της λέξης. Uber σημαίνει στα γερμανικά υπεράνω και κάποιες φορές σχετικός-ή. Το dooze στα γαλλικά είναι ο αριθμός 12. Ψάχνοντας λοιπόν για το 12 ανακάλυψα ότι αποτελεί τον αριθμό που συναντάμε σε όλες τις θρησκείες του κόσμου. 12 μαθητές του Χριστού, τα 12 στάδια του Βούδα, στο Ισλάμ οι 12 προφήτες και πολλά πολλά ακόμα. Ο αριθμός 12 λοιπόν αποτέλεσε και το έναυσμα για την όλη διακόσμηση που επιλέχθηκε για τον χώρο. Όπως το μήνυμα που επικοινωνούν όλες οι θρησκείες είναι ή αγάπη, το ίδιο ακριβώς μήνυμα περικλείει και το Uberdooze.

Σε μια περιοχή πιο απομακρυσμένη από τον κεντρικό ιστό που υπάρχουν όλα τα bars, εσύ αποφάσισες να δημιουργήσεις τη δική σου πρόταση. Θεωρείς ότι ήταν ένα σημείο outsider και ότι ταυτόχρονα αποτελούσε και ένα ρίσκο ή ήσουν σίγουρος για την επιλογή σου από την αρχή;
Ήταν σίγουρα ένα ρίσκο αλλά αυτό ήταν που με εξίταρε. Να έχω δηλαδή την επιλογή να καώ ή να μην καώ, να προχωρήσει σαν πρόταση ή να μην προχωρήσει. Το ήξερα ότι θα προσπαθούσα να πάει πολύ καλά, δεν ήξερα ότι θα πάει όμως. Ήταν μία ιδέα πολύ φρέσκια και νέα και μια κατεύθυνση εντελώς καινούργια. Σε μια περιοχή που όπως είπαμε και πριν, πολύ κοντά στο κέντρο και ταυτόχρονα και πιο απομακρυσμένη. Σε ένα σημείο που μέχρι να έρθεις υπάρχει μια διαδικασία, να περπατήσεις σε μία άλλη γειτονιά, να παρατηρήσεις πράγματα που ίσως πριν δεν τα είχες δει, να ψάξεις τον χώρο και να τον βρεις. Με ένα διαφορετικό vibe και με μία εντελώς urban διάθεση.

Το διαφορετικό που προσφέρει στη νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης;
Το νέο που προσφέρει είναι αυτή η άλλη κατεύθυνση. Ήθελα να πάρω μια πεπατημένη και να την αναδιαμορφώσω, να την τσαλακώσω. Σκοπός μου είναι να γίνει ακόμα καλύτερο και να προσπαθώ κάθε μέρα όλο και πιο πολύ. Ένας χώρος που θέλω να πιστεύω ότι διαχέει μια νεότητα, μια φρεσκάδα, μια πρόταση, μια ιδέα. Αυτό που ήθελα να κάνω είναι να θυμίσω σε όλους μας τι σημαίνει να διασκεδάζω και αυτό το λέω γιατί στην καθημερινότητα που ζούμε, στη σημερινή εποχή, πολλές φορές “το χάνουμε” και λίγο. Ηθελα να δημιουργήσω ένα σημείο που να μπαίνεις και να νιώθεις ότι είσαι κάπου διαφορετικά, να προτείνω μία κατεύθυνση και μια αίσθηση διαφορετική από αυτή που θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Και αυτό που θέλω είναι να προσπαθώ να γίνεται όλο και καλύτερο και να το ανανεώνω.

Από την πρώτη στιγμή -και παρακολουθώντας την πορεία του μετά από κάποιους μήνες- αγκαλιάστηκε ιδιαίτερα από τον κόσμο. Το δυνατό στοιχείο του χώρου ποιο είναι;
Το δυνατό του στοιχείο είναι το σημείο στο οποίο βρίσκεται και το vibe και η ατμόσφαιρα που αποπνέει η οποία επιθυμούσα να είναι διαφορετική κατά την διάρκεια της ημέρας. Άλλη το πρωί, άλλη το απόγευμα, άλλη το βράδυ.

Έχω ακούσει για κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες που κρύβονται στις επιλογές των επίπλων και των αντικειμένων. Τι έχεις να μας αποκαλύψεις;
Σχετικά με τον σχεδιασμό του χώρου επηρεάστηκα πολύ από αυτά που έχω διαβάσει, από ήρωες και μεγάλες προσωπικότητες και από διάφορα πράγματα της καθημερινότητας. Παραδείγματος χάρη το bar με αυτή την πολυγωνική του υφή, επιλέχθηκε με βάση ένα ζευγάρι γυαλιά! Το μάρμαρο το λατρεύω σαν υλικό γι’ αυτό και το επέλεξα. Ήθελα να ήταν βαρύ και να προσδίδει άλλη αισθητική. Σκεφτόμουν άνετα έναν ήρωα του Καμύ να διαβάζει και να πίνει το ποτό του. Οι καναπέδες, αυστηροί και θηλυκοί, από την τεράστια και έντονη προσωπικότητα της Μαλβίνας. Το booth επηρεασμένο ξεκάθαρα από θρησκευτικά σύμβολα (εξού και ο άγγελος που κοσμεί τον τοίχο). Επίσης διαβάζοντας κάποια πράγματα για τα χρώματα έμαθα πως το ροζ κουάρτζ -που επιλέχθηκε τελικά- μειώνει την επιθετικότητα και αυξάνει την σεξουαλική επιθυμία. Ένα χρώμα που ειδικά την μέρα αγκαλιάζει ιδιαίτερα τον χώρο και τον γεμίζει με φως και νεανική διάθεση.

Ένας χώρος είναι οι άνθρωποι του. Εσύ, ένα άτομο νέο που έβαλες ουσιαστικά πίσω τους δύσκολους καιρούς και προχώρησες το επιχειρηματικό σου σχέδιο.
Oι δυσκολίες σίγουρα είναι αρκετές. Το θέμα είναι οι νέοι άνθρωποι να ρισκάρουν, να δημιουργούν και να προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό σε μία πόλη που αγαπούν. Αν κάτσεις με σταυρωμένα τα χέρια δεν έχεις να κερδίσεις τίποτα απολύτως. Οι άνθρωποι που έχουν όρεξη και πάθος για κάτι δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχουν. Αλλά και αυτό να συμβεί υπάρχει όλος ο χρόνος για να διορθώσουν κάποια πράγματα και πάλι να προχωρήσουν. Είναι σημαντικό να τολμήσεις, να ρισκάρεις, να κινητοποιηθείς.. Αυτό είναι ευτυχία!

Πρόκειται για έναν χώρο που πραγματικά νιώθεις “free” και πάντα σε περιμένει το στοιχείο της έκπληξης. Και εδώ εστιάζω στη μουσική! Μουσική ταυτότητα και ταυτόχρονα μουσική ελευθερία…
Μπαίνοντας σε ένα χώρο, σε ένα bar, το βασικό και το πρώτο που αναζητούμε και θέλουμε όλοι μας είναι η διασκέδαση. Και μια διασκέδαση χωρίς κόμπλεξ και νόρμες. Βράδια με μουσική ταυτότητα όπως είπες και παράλληλα μουσική ελευθερία. Αυτός ήταν ο σκοπός μου αυτό ήθελα να φτιάξω. Έναν χώρο επίσης που να έχει το στοιχείο της έκπληξης και να σε εξιτάρει κάθε φορά που θα πας. Κάθε βράδυ ή κάθε πρωί να είναι διαφορετικό. Εκεί που θα περιμένεις κάτι την ίδια στιγμή να σου εμφανίζεται και κάτι άλλο. Ο πειραματισμός να αποτελεί βασικό στοιχείο του Uberdooze, ένα στοιχείο που ταυτόχρονα τον ανανεώνει και τον φρεσκάρει σαν χώρο.

Το Uberdooze δεν είναι απλά ένα bar…
Ήθελα ένα bar το οποίο να έχει από πίσω του μια φιλοσοφία. Να μπορεί να σου προσφέρει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Να μαζεύει ετερόκλητο κόσμο ώστε ο καθένας να παίρνει και ένα διαφορετικό ερέθισμα από τον διπλανό του. Να διασκεδάσεις, να πιεις τον καφέ σου, να πιεις το ποτό σου, να χορέψεις μέχρι πρωίας, να φας κάτι, να παρακολουθήσεις εκθέσεις, προβολές, να πας σε bazzars, να να να… Ένα κύτταρο ήθελα να δημιουργήσω που οι προτάσεις θα είναι πολλές και όχι μία!

H μυστική συνταγή ώστε να δημιουργηθεί ένα τόσο δεμένο team με πολύ αγάπη και οργάνωση για αυτό που κάνει;
Μια οικογένεια ή αλλιώς UberFamilly! Με τους περισσότερους ήμασταν φίλοι από πριν και είχαμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον. Ένα team αποτελούμενο από νέους ανθρώπους με αγάπη και όρεξη γι’ αυτό που κάνουν και με τον καθένα να έχει την δική του ιδιαιτερότητα και προσωπικότητα. Παιδιά με ενδιαφέροντα και ωραίες ιδέες που όλα αυτά τα φέρνουν και στο Uberdooze στήνοντας κάτι συνολικό.

Κάποια από τα hints σχετικά με το ποτό;
Σίγουρα θα αναφέρω τα δύο πιο αγαπημένα cocktails δικά μας και του κόσμου.. So velvet & Sinful Thoughts

Υπάρχουν γαστρονομικά σενάρια για το επόμενο διάστημα;
Υπάρχει η σκέψη μια ολοκληρωμένης πρότασης φαγητού για το επόμενο διάστημα αλλά δεν θα αποκαλύψω περισσότερα…

Αν σου έλεγα να μεταφέρεις το Uberdooze στην Αθήνα, ποια περιοχή θα επέλεγες για να το ενσωματώσεις;
Τροφή για σκέψη η ερώτηση. Δεν ξέρω ποια περιοχή αλλά σίγουρα ένα χώρο στα ίδια τετραγωνικά και στο ίδιο concept για να υπάρχει πάλι η ίδια φιλοσοφία και το mood του Uberdooze της Θεσσαλονίκης.

Το μυστικό που θα αποκάλυπτες για το χώρο;
Δεν έχει μυστικά ή αν έχει… τα αφήνει να τα ανακαλύψεις μόνος σου!

More Stories
Vipp Cold Hawaii 15 (1)
Vipp Cold Hawaii: H απομονωμένη κατοικία στο Εθνικό Πάρκο Thy της Δανίας
DIDÉE.GR