Αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον σε κυκλική δομή κατοικίας στο Cape Town

Η εταιρεία σχεδιασμού Malan Vorster, σχεδίασε το House Paarman Tree House στο Cape Town της Νότιας Αφρικής. Το μικρό σπίτι διαθέτει ένα υπνοδωμάτιο και εκπληκτική θέα, αφού βρίσκεται ανάμεσα στα δέντρα, ενώ η κατασκευή του έγινε από υλικά τα οποία με τον καιρό θα εναρμονίζονται με το δάσος, με φυσικό τρόπο. Αξιοσημείωτη είναι η δομή του σπιτιού, αφού φέρει κατακόρυφο ύψος και είναι διατεταγμένη μέσα σε ένα τετράγωνο αγροτεμάχιο, κατασκευασμένη όμως σε τέσσερις ξεχωριστούς κύκλους.

Μια ανυψωμένη ξύλινη και χαλύβδινη ράμπα οδηγεί στη μπροστινή είσοδο και στο πρώτο επίπεδο του σπιτιού. Εκεί φιλοξενείται το σαλόνι και ένα μπαλκόνι με θέα. Διακοσμημένο σε ανοιχτόχρωμους γκρίζους τόνους και γήινες αποχρώσεις, το δωμάτιο συμπληρώνει το δασικό περιβάλλον του. Μια σπειροειδής σκάλα με χειροκίνητη, ξύλινη κουπαστή και σκαλοπάτια παρέχει πρόσβαση στα ανώτερα επίπεδα του σπιτιού. Στον επάνω όροφο και στην κρεβατοκάμαρα, έχει προστεθεί ένα κιγκλίδωμα μπροστά από το κρεβάτι, με σκοπό να προσφέρει μια ανεμπόδιστη θέα στα δέντρα.

Στον ίδιο όροφο με το υπνοδωμάτιο είναι το μπάνιο. Τα παράθυρα με μαύρα πλαίσια και επένδυση από ξύλο συμπληρώνουν το δάπεδο από σκούρα πλακάκια, ενώ ο νιπτήρας είναι λευκός και κυκλικός. Στην οροφή του σπιτιού υπάρχει ένα deck με τραπεζαρία και ενσωματωμένο καθιστικό για απόλυτη χαλάρωση ανάμεσα στα δέντρα. Σε όλο το σπίτι, γεωμετρικές δομές αποκαλύπτουν πώς έχουν γενικά χρησιμοποιηθεί κύκλοι, έτσι ώστε να συμφωνούν με το αρχιτεκτονικό σχέδιο του σπιτιού. Πρόκειται για μια δομή που σίγουρα δεν συναντάται συχνά.

Φωτογραφίες: Adam Letch

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE