Quantcast

Ένας διαφορετικός Παρθενώνας από 100.000 απαγορευμένα βιβλία

Η Αργεντινή καλλιτέχνις Marta Minujín, σε ηλικία 74 ετών, δημιούργησε ένα μνημειώδες αντίγραφο του ελληνικού Παρθενώνα, από 100.000 αντίτυπα απαγορευμένων βιβλίων. Σύμφωνα με την ίδια, το συμβολικό έργο αναδεικνύει την αντίσταση στην πολιτική καταπίεση.

Το “Parthenon of Books” – δηλαδή ένας Παρθενώνας από βιβλία – δημιουργήθηκε στο Kassel της Γερμανίας και αποτελεί μέρος του φεστιβάλ τέχνης Documenta 14. Με τη βοήθεια των φοιτητών από το πανεπιστήμιο του Kassel, η Minujin ανακάλυψε πάνω από 170 τίτλους που απαγορεύτηκαν σε διάφορες χώρες του κόσμου. Έτσι, δημιούργησε το πλήρες αντίγραφο του εικονικού ναού από βιβλία, πλαστικά φύλλα και χάλυβα.

Ωστόσο, το πιο αμφιλεγόμενο βιβλίο της Γερμανίας – “Mein Kampf” του Χίτλερ – δεν έχει συμπεριληφθεί σε αυτόν Παρθενώνα. Κι αυτό γιατί οι Ναζί ήταν διαβόητοι λογοκριτές βιβλίων. Στην πραγματικότητα, το έργο της Minujn βρίσκεται σε μια ιστορική τοποθεσία όπου οι Ναζί έκαψαν περίπου 2.000 βιβλία το 1933, στο πλαίσιο μιας πολύ ευρείας εκστρατείας λογοκρισίας. «Όπου καίνε βιβλία, στο τέλος καίνε και τους ανθρώπους», δήλωσε ο Heinrich Heine τον 19ο αιώνα.

Πηγή: MMM

More Stories
20210422 PAULO MOREIRA ARCHITECTURE CASA CEDOFEIRA 057
Το studio Paulo Moreira Architectures ανακαινίζει ένα παλιό αστικό κτίριο στο κέντρο του Πόρτο
DIDÉE.GR