Quantcast
χαλκό

542 κομμάτια χαλκού συνθέτουν την οροφή ενός λονδρέζικου café

Η αρχιτεκτονική εταιρεία Mizzi Studio ανέλαβε – για λογαριασμό της ιταλικής μάρκας καφέ Colicci – να σχεδιάσει ένα νέο κατάστημα καφέ, στην είσοδο του εμπορικού κέντρου “Westfield City” στο Λονδίνο. Εμπνευσμένος από τη φύση, ο σχεδιασμός της οροφής έγινε σαν να πρόκειται για ένα φύλλο που αιωρείται στον άνεμο. Ως βασικό υλικό της ιδιόμορφης κατασκευής επιλέχθηκε ο χαλκός, έτσι ώστε να αποπνέει μια «ζεστή» και γήινη ατμόσφαιρα.

Η αφηρημένη μορφή της οροφής είναι κατασκευασμένη από ένα κέλυφος από πολυεστερικές ίνες, οι οποίες καλύπτονται από 542 ξεχωριστά κομμάτια χαλκού. Μάλιστα, τα κομμάτια αυτά είναι κομμένα με λέιζερ στο χέρι, ενώ παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν παραδοσιακές τεχνικές αλλά και περίπου 20.000 πριτσίνια. Για να αποτίσουν φόρο τιμής στη χειροτεχνία, τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα σημάδια από το σφυρί που έγιναν κατά τη διάρκεια της κατασκευής, διατηρήθηκαν πάνω στην οροφή, δημιουργώντας μια μοναδική εμφάνιση.Έτσι, η χάλκινη οροφή έχει σφραγιστεί με ένα ματ βερνίκι για να διατηρήσει όσο πιο ανέπαφα γίνεται τα αποτυπώματα αυτά. Αυτή η γλυπτή κατασκευή φαίνεται να αιωρείται πάνω από το café, ενώ μεγάλες, γυάλινες πόρτες και παράθυρα παρέχουν στήριξη και αφήνουν τον κόσμο να βλέπει μέσα.

Το Mizzi Studio αναφέρει για τη χάλκινη κατασκευή: «… η εσωτερική οροφή μιμείται το στόμα μιας ορχιδέας για να σχηματίσει μια χάλκινη σπηλιά, που θα δελεάσει τον επισκέπτη και θα εμπλουτίσει την πελατειακή εμπειρία του».

    

Φωτογραφίες: Greg Fonne

More Stories
20210422 PAULO MOREIRA ARCHITECTURE CASA CEDOFEIRA 057
Το studio Paulo Moreira Architectures ανακαινίζει ένα παλιό αστικό κτίριο στο κέντρο του Πόρτο
DIDÉE.GR