Quantcast
habitat 67

Habitat 67: Οικιακό συγκρότημα με σπίτια που θυμίζουν jenga

Το οικιακό συγκρότημα Habitat 67 μοιάζει με μια αστική βραζιλιάνικη favela με τον τρόπο που είναι κατασκευασμένο, δημιουργώντας ένα 3D τοπίο από κτίρια. Σχεδιασμένο από το διάσημο Ισραηλινό-Καναδό αρχιτέκτονα Moshe Safdie, θεωρείται πλέον ένα από τα ωραιότερα αρχιτεκτονικά έργα του Μόντρεαλ και ένα καναδικό αξιοθέατο εθνικής κληρονομιάς. Για να μην αναφέρουμε πηγή έμπνευσης για τους αρχιτέκτονες παγκοσμίως.

Η συνοικία αποτελείται από 158 σπίτια στοιβαγμένα το ένα πάνω από το άλλο, σχηματίζοντας ένα συγκρότημα 12 ορόφων. Η τοποθεσία του είναι δίπλα στον ποταμό Saint Lawrence, στο κέντρο της πόλης. Κάθε σπίτι έχει το δικό του κήπο στον τελευταίο όροφο, ως αποτέλεσμα της διευθέτησης των κιβωτίων σκυροδέματος. Για να πραγματοποιηθεί η προκατασκευασμένη κατασκευή επί τόπου, εγκαταστάθηκε ένα εργοστάσιο δίπλα στο εργοτάξιο για την παραγωγή των δομοστοιχείων σκυροδέματος. Στη συνέχεια συνδέθηκαν με ράβδους υψηλής τάσης, χαλύβδινα καλώδια και συγκόλληση.

Το κτίριο παρουσιάστηκε στο Montreal World Expo το 1967, κατόπιν εντολής της καναδικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Safdie, πολλοί από τους αρχικούς ένοικους συνεχίζουν να κατοικούν εκεί μεταξύ των οποίων και ο αρχιτέκτονας.

More Stories
Q4kpmjYjn42Qy4EaZZk2th 1920 80.jpeg
Portella: To ξενοδοχείο στη Μαγιόρκα που προασπίζεται το παρελθόν του με συγκρατημένη πολυτέλεια
DIDÉE.GR