Quantcast
neelam

Neelam Theatre: Το μοντερνιστικό σινεμά του Le Corbusier

Το Neelam Theatre, ένας από τους τρεις κινηματογράφους που χτίστηκαν στο πλαίσιο της κατασκευής του Chandigarh από τον Le Corbusier, αποκαλύπτεται σε αυτές τις νέες εικόνες από το Βρετανό φωτογράφο, Edmund Sumner.

Χτισμένο στις αρχές της δεκαετίας του 1950, το Neelam Theatre βρίσκεται στον Τομέα 17, την εμπορική περιοχή της πόλης που σχεδιάστηκε από τον Le Corbusier, μετά την ανεξαρτησία στην Ινδία. Το κτίριο σχεδιάστηκε στην πραγματικότητα από τον Aditya Prakash, έναν από τους έξι Ινδούς αρχιτέκτονες που συνεργάστηκε με τον Le Corbusier και τον ξάδελφό του, το Γάλλο αρχιτέκτονα Pierre Jeanerret, κατά την κατασκευή του Chandigarh. Παρά τον κεντρικό του ρόλο του στο masterplan, η συμμετοχή του Le Corbusier στην εμπορική περιοχή ήταν αρκετά περιορισμένη.

Η εμπορική περιοχή όμως περιελάμβανε δύο άλλα θέατρα, που κατασκευάστηκαν από τον Prakash: το Jagat Theater και το Tagore Theater. Στην πορεία, αυτά τα δύο έγιναν το πολιτιστικό και κοινωνικό κέντρο του Chandigarh.

Οι νέες φωτογραφίες του Edmund Sumner απεικονίζουν το βασικό σκελετό από τούβλο του θεάτρου. Πρόκειται για ένα αυστηρά μοντέρνο κουτί, με μια καμπύλη πάνω από την είσοδο. Το περίγραμμα από σκυρόδεμα δημιουργείται από τη συνέχιση της καμπύλης του εσωτερικού του σινεμά. Δύο τεράστιοι τοίχοι, χωρίς παράθυρα, περιπλέκουν την ανοιχτή πρόσοψη, στο δυτικό άκρο της κεντρικής πλατείας της πόλης.

Οι φωτογραφίες του Sumner δείχνουν επίσης το φθαρμένο εσωτερικό του κινηματογράφου 960 θέσεων. Στρώματα από μπλε κεραμίδια σχηματίζουν τους τοίχους και στην οροφή της αίθουσας. Τεράστια διακοσμητικά σχέδια σε σχήμα ηχητικών κυμάτων, ευθυγραμμίζουν τους τοίχους του θεάτρου. Τέλος, στον επάνω όροφο, στο επίπεδο του μπαλκονιού, υπάρχει ένας διάτρητος θόλος.

More Stories
cq5dam.web.1280.1280 (5)
Miu Miu x Church’s
DIDÉE.GR