Quantcast
Εθνικό Στάδιο

Δανία: Εθνικό Στάδιο Κωπηλασίας από ξύλο κέδρου και τσιμέντο

Το δανέζικο στούντιο AART ήταν εκείνο που επιλέχθηκε, προκειμένου να σχεδιάσει το Εθνικό Στάδιο Κωπηλασίας της Δανίας. Η αισθητική του συνολικού κτιρίου ακολουθεί εκείνη των παραδοσιακών βιλών που περιβάλλουν τη λίμνη Bagsværd, όπου και βρίσκεται. Το ξύλινο, εξωτερικό πάτωμα και η κλιμακωτή μορφή, βοηθούν στο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Το στάδιο άλλωστε, σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να παρέχει μια ήπια μετάβαση μεταξύ της λίμνης και του δάσους, προσαρμοζόμενο πάντα στη φυσική κλίση.

Οι Δανοί αρχιτέκτονες ήθελαν επίσης να δημιουργήσουν ένα Εθνικό Στάδιο Κωπηλασίας, το οποίο να είναι προσβάσιμο τόσο για τους ελίτ αθλητές, όσο και για το ευρύ κοινό. Χρησιμοποίησαν λοιπόν, μια στενή αλληλεπίδραση μεταξύ των βασικών χώρων όπως το φουαγιέ, τη βεράντα και την αίθουσα των σκαφών, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η αίσθηση της κοινότητας με το περιβάλλον. Το φουαγιέ είναι μεγάλο και φωτεινό, ενώ παρέχει μαγευτική θέα στη λίμνη. Αποτελεί έναν κοινόχρηστο χώρο για την κοινωνική αλληλεπίδραση των ανθρώπων και επιτρέπει στιγμές περισυλλογής.

Όσον αφορά την υλικότητα του σταδίου έχει εξεταστεί προσεκτικά. Το ανθεκτικό πλαίσιο από σκυρόδεμα αντικατοπτρίζει τον ωφελιμιστικό χαρακτήρα του αθλητισμού και η επένδυση από κέδρο χρησιμοποιείται για την ενσωμάτωσή του στο περιβάλλον τοπίο.

More Stories
bar kar 03 1024x683 (1)
Bar Kar: Ένα εστιατόριο-επιτομή της αρχέγονης μαγειρικής
DIDÉE.GR