Quantcast
Ημέρα Χωρίς Ημερομηνία

Η θεατρική παράσταση «Ημέρα Χωρίς Ημερομηνία» άνοιξε αυλαία

Κείμενο: Κατερίνα Καρσιώτη
Επιμέλεια Φωτογραφίας: Κατερίνα Καρσιώτη

(Οι φωτογραφίες προέρχονται από το γύρισμα της θεατρικής παράστασης που έλαβε χώρα στο Fin bar, στην Παλιά Αγορά της πόλης της Κορίνθου, με τη συμμετοχή ενός εξαιρετικού σκηνοθέτη του Θόδωρου Μαραγκού)

«Σύμφωνα μ’ έναν νέο ορισμό, ο καλλιτέχνης μετατρέπεται σε χορογράφο μιας εμπειρίας που ίσως βιώσουμε, αντί για καταγραφέα μιας εμπειρίας που αποκλειστικά βίωσε ο ίδιος.» – Alain De Botton

«Η δημιουργικότητα απαιτεί το θάρρος να απαρνηθείς όλες σου τις βεβαιότητες.» – Έριχ Φρομ

Ο πολύκροτος μουσικός θίασος σκιών «Τα Μαύρα Μάτια σου», ακροβατώντας στη σκηνή, παρουσιάζει το θείο δράμα «Ημέρα Χωρίς Ημερομηνία» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καράγιωργα.

Η ονειρική επί σκηνής συνάντηση του κορινθιακής καταγωγής ποιητή, Ρώμου Φιλύρα, με το λογοτεχνικό ήρωα του Νικολάι Γκόγκολ, Αυξέντη Ιβάνοβιτς Ποπρίτσιν.

Τα κείμενα της παράστασης βασίζονται στα αυτοβιογραφικά γραπτά του ποιητή Ρώμου Φιλύρα «Η ζωή μου εις το Δρομοκαΐτειον» και στο λογοτέχνημα του Ν.Γκόγκολ «Το ημερολόγιο ενός τρελού». Επίσης στα ποιήματα «Το Φάσμα μου» – Γ.Βιζυηνός, «Ύπνος» – Κ.Καρυωτάκης, «Η αλήθεια» – Τ. Joans, μτφ. Δ.Πουλικάκος, περιοδικό Πάλι, Πρόλογος – Επίλογος – Δ.Π Όθωνας.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καράγιωργας
Σκηνικά – Κουστούμια: Βούλα Παρασκευά
Μουσική: Μιχάλης Γιουτλάκης και Τα Μαύρα Μάτια Σου
Φωτισμοί: ΔΕΗ και μπαταρίες
Φροντιστήριο: Ιωάννα Ρήγα
Παίζουν: Δημήτρης Καφαντάρης, Αντρέας Αντωνίου, Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, Σοφία Ρήγα, Δημήτρης Καλλίρης, Δημήτρης Καράγιωργας

Τρέλα είναι ο «περισσεύον» άνθρωπος μέσα μας.
Τρέλα είναι να συναντάς μια υπέρβαση μέσα σου που κινείται στα καλύτερα εσωτερικά σου τοπία.
Τρέλα είναι να υποκλίνεσαι στα ανθρώπινα.
Τρέλα είναι ένα φως από ένα άστρο που ανάβει μόνο για σένα.
Τρέλα είναι το πιο μικρό ποίημα που έγραψες για σένα.
Τρέλα είναι η μέθεξη του λόγου και του χρόνου στο πιο μεθυστικό χορό της ιστορίας.
Τρέλα είναι ένας ελληνικός χωρόχρονος,  μια ανταύγεια ονείρου, μια νότα σε ένα πρωινό κυκλάμινο, τρέλα μια κραυγή μια ελπίδα να δούμε κάτι μέσα μας, ένας ευτραπέλιος βίος, ένα κουκούτσι θεού, μια Καζαντζάκια θέωση.
Τρέλα είναι ένα καθρεφτάκι που φωτίζει το είναι μας, που ακουμπά τις πιο σκοτεινές πλευρές της ύπαρξης, που μας απομακρύνει από την διήγηση και μας δονίζει στο πράττειν.
Τέλος τρέλα είναι η δύναμη που μας εμβολίζει προς το σύμπαν.
Χίλιες ωδίνες μαζί και χίλιες απολαύσεις.

Αντώνης Λιοδάκης

Σχετικά με «Tα Mαύρα Μάτια Σου»
Κολλεκτίβα μουσικού θεάτρου σκιών που γεννήθηκε στο Μάλμο της Σουηδίας και έχει έδρα αυτό τον καιρό την Κόρινθο . Ασχολείται κυρίως με τον Καραγκιόζη, πειραματίζεται όμως και με άλλες μορφές του θεάτρου σκιών.

Σε ότι αφορά το ερώτημα αν ο Καραγκιόζης ανήκει στους Έλληνες ή στους Τούρκους, Τα Μαύρα Μάτια Σου δηλώνουν ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του και ο Καραγκιόζης στους μπερντέδες του, στους μαστόρους του και στις αγωνίες τους, στο μαγεμένο κοινό του και στις όμορφες έναστρες νύχτες.

Επικοινωνία με τα Μαύρα Μάτια Σου: 697 22 666 94 & 693 69 32 132
e-mail: info@paidopsy.com
Facebook: Shadow Theatre Collective Your Black Eyes

More Stories
erik bratsberg persona restaurant stockholm dezeen 2364 col hero 1704x958
Persona Restaurant: Φυσικά υλικά και γλυπτικές φόρμες δια χειρός Erik Bratsberg
DIDÉE.GR