Quantcast
In Edit Festival

In Edit Festival: «Ξαναχτυπά» στη Θεσσαλονίκη για 7 ημέρες μόνο μουσική

Συνέντευξη: Κατερίνα Καρσιώτη
Φωτογραφία: Αρχείο In Edit Festival

“WHEN ATHENS MEETS THESSALONIKI”

«Η κορυφαία καλλιτέχνιδα της καρδιάς μας, Nina Simone που χάραξε τη δική της επανάσταση – μουσική και κοινωνική – και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της, επικοινώνησε με δύναμη ψυχής ότι η μουσική πηγάζει από μέσα μας, είναι τα συναισθήματα, η καθημερινότητά μας, είναι η χαρά, η λύπη, η αναπόληση, ο έρωτας, η μουσική είμαστε εμείς…»

IN EDIT FESTIVAL… VERSION FOUR! Λάβετε θέσεις και η μουσική άνοιξη για τη Θεσσαλονίκη είναι δεδομένη. Το In Edit Festival για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά «ξαναχτυπά» και εγγυάται με τον πιο μοναδικό τρόπο μουσική για τα μάτια και τη σκέψη σου. Το παγκόσμιο μουσικό ντοκιμαντέρ που αγκαλιάστηκε για πρώτη φορά στη Βαρκελώνη κάπου το 2003 σημειώνοντας την όμορφη αρχή. Έκτοτε διοργανώθηκε σε περισσότερες από 15 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, μετατρέποντας τη μουσική σ’ ένα είδος πρώτης κινηματογραφικής ανάγκης!

Ο Κωνσταντίνος, η Αθηνά, ο Μιχάλης και ο Χρήστος, τα τέσσερα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από την ομάδα Parenthesis τα οποία μας έδωσαν τη δυνατότητα να αφεθούμε στο μαγικό κόσμο του In Edit Festival στη Θεσσαλονίκη. Η μουσική βιομηχανία λοιπόν στο μεγαλείο της να περνά και να ταξιδεύει μπροστά από τα μάτια μας και να μην σταματά να διηγείται ιστορίες, γεγονότα, ήχους, καλλιτέχνες, μουσική!

IN – EDIT ο ιερός τόπος λοιπόν που η μουσική συνομιλεί και επικοινωνεί με τον πιο δημιουργικό τρόπο με την μεγάλη οθόνη, τον κινηματογράφο. Εκεί που μια κίνηση, μια δράση, ένα γεγονός, ένα Φεστιβάλ να συμμετέχει δυναμικά στη δημιουργία του soundtrack της πόλης.

Όπως μια συναυλία δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς soundcheck, έτσι και το In Edit Festival. Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή, που αλλού, εκεί στην άκρη της Πολυτεχνείου, στη στοά του Cocktail Bar, όπου η αυλαία για την έναρξη είχε μόλις πέσει. Η μουσική, τα κοκτέιλς και η δυνατή διάθεση, τα βασικά συστατικά στοιχεία. Οι Scoot Boy και Sakis Korovessis μας ταξίδεψαν σε μουσικές που θα απολαύσουμε στο φετινό In Edit Festival και oι mixologists του Cocktail Bar ετοίμασαν τα πιο ανοιξιάτικα special cocktails με ιδανικές δροσερές προτάσεις. Clove Club, ένα twist σε κλασικό cocktail, που συνδυάζει άρτια τα κόκκινα φρούτα της άνοιξης με μπαχαρικά, όπως κανέλα γαρύφαλλο και τζίντζερ και τα βοτανικά στοιχεία του Gin, Ghuam Comber, η Tequila σε αρμονία με αρώματα αχλαδιού και μπανάνας καθώς και με τη φρεσκάδα του λεμονιού και της μέντας και Vanuatu, Μαρακούγια, γκρέιπφρουτ και πράσινο τσάι να παντρεύονται με το ρούμι και μ’ ένα λικέρ καρυκευμάτων, για να δώσουν ένα αποτέλεσμα που θυμίζει την απαρχή της άνοιξης: πικάντικη, πικρή, γλυκιά και δροσερή μαζί… Το πιο κοκτειλάτο Soundcheck party του In Edit Festival μόλις είχε ολοκληρωθεί και αποτελούσε φυσικά μόνο την αρχή.

Τι κοινό έχουν η Madonna με τον Bob Dylan, οι Oasis με τον Leonard Cohen και ο Nick Cave με δύο εφήβους που παίζουν house μουσική στο Ιράν; «Πρωταγωνιστούν» στη φετινή έκδοση του IN-EDIT στη Θεσσαλονίκη!

Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε το BEAT. Η πρώτη έκδοση του περιοδικού του ΙΝ – ΕDIT που όλοι περιμέναμε, που όλοι θα απολαύσουμε. Σε πολλά spots της πόλης θα βρίσκεται στη διάθεσή σας και θα σας θυμίζει πως ένα τραγούδι και λίγες εικόνες αρκούν για να σε ταξιδέψουν.

Καλή Αρχή!

Πότε και πώς προέκυψε η ομάδα Parenthesis, σε τι αποσκοπεί, τι επικοινωνεί;
Μία εταιρεία, θα λέγαμε, με βασικό στόχο και οδηγό τον πολιτισμό, αποτελούμενη από τέσσερις ανθρώπους διαφορετικών πεδίων. Η αφετηρία έγινε τη χρονιά του 2012 με εναρκτήριο βήμα το Πικνίκ Festival, λίγο αργότερα συνεχίσαμε με το In Edit Festival και τέλος το ΟFFSIDE Festival. Τέσσερις άνθρωποι, όπως προαναφέραμε, που βάζοντας κάτω διαφορετικά αντικείμενα καταφέραμε να στήσουμε μία ομάδα με αγάπη, συνεργασία και επαγγελματισμό και να δημιουργήσουμε εμπειρίες και δράσεις με αφορμή τα γεγονότα που τρέχουν. Χρόνο με το χρόνο επιδιώκουμε να υφίσταται διαφορετική προσέγγιση, εξέλιξη, βελτίωση και φυσικά εμπλουτισμός του κάθε γεγονότος.

Πότε και πού έλαβε για πρώτη φορά το In Edit Festival;
Πρόκειται για το παγκόσμιο φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ, το οποίο ξεκίνησε από την Βαρκελώνη το 2003 και επικοινωνήθηκε σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα αγκαλιάστηκε το 2014 με πρώτο σταθμό την Θεσσαλονίκη, όπου το κοινό της είχε τη μεγάλη εμπειρία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, χρόνια τώρα, και λίγο μετά με την Αθήνα να παίρνει την σκυτάλη και να ταξιδεύει και στο κοινό της με μεγάλη επιτυχία. Το In Edit Festival χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει όλο και περισσότερο και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αποτελούμε ένα κομμάτι της αλυσίδας στο παγκόσμιο χάρτη του IΝ-ΕDIT.

Tι διαφορετική «πνοή» ήρθε να προσδώσει στην πόλη της Θεσσαλονίκης ξεκινώντας πριν τέσσερα χρόνια;
Μία πόλη και ένα κοινό που αγαπά ιδιαίτερα το σινεμά, τον κινηματογράφο, το ντοκιμαντέρ. Ένα κοινό που λατρεύει τη μουσική – άξιο λόγου είναι να αναφερθεί ότι ποικίλα μουσικά σχήματα, μπάντες και γενικότερα καλλιτέχνες έχουν ξεκινήσει από την Θεσσαλονίκη και έχουν αναδειχθεί. Ένα είδος ντοκιμαντέρ που απορρόφησε αμέσως το ενδιαφέρον του κόσμου, του χάρισε πληροφορίες για καλλιτέχνες που θαυμάζει και ακολουθεί, του μετέφερε άγνωστες πτυχές της μουσικής βιομηχανίας που πιθανώς να μην γνώριζε, του επικοινώνησε μουσικά είδη που ίσως να μην είχε εστιάσει, τον ταξίδεψε, τον διασκέδασε.

Ένα φεστιβάλ κινηματογράφου με μουσική και ήχους που λατρεύουμε, με καλλιτέχνες μύθους της μουσικής βιομηχανίας. Πώς προέκυψε η ιδέα, από που δόθηκε η ώθηση και πόσο δύσκολο ήταν στην υλοποίησή του ως εγχείρημα;
Η αφορμή δόθηκε από την Βαρκελώνη, που ήταν και το σημείο-αφετηρία για το In Edit Festival. Εκεί το παρακολουθήσαμε για πρώτη φορά και ευθύς αμέσως γεννήθηκε η σκέψη «Γιατί όχι και στην Θεσσαλονίκη». Την πόλη που μεγαλώσαμε, αγαπάμε δρούμε, κινούμαστε και δημιουργούμε. Την πρώτη φορά που ξεκινάς ουσιαστικά να στήσεις ένα τέτοιο γεγονός, σίγουρα «εγκυμονεί» κινδύνους η άγνοια και απλά «βουτάς» και δοκιμάζεις. Η δυσκολία έγκειται στο να κάνεις αυτό όχι για μία φορά, αντιθέτως, αφού το αγαπάς να το επαναλαμβάνεις φυσικά όμως κάθε φορά με βελτίωση, εξέλιξη, εμπλουτισμό και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η δυσκολία ουσιαστικά και ο στόχος που εμείς ως ομάδα θέσαμε, ήταν η απόφαση να αποτελεί ένα project σοβαρό, πάνω στο οποίο τέθηκαν επαγγελματικά κριτήρια ανάπτυξης του γεγονότος. Μια ιδιωτική πρωτοβουλία που πρέπει να στηριχθεί από ολόκληρη την ομάδα με υπευθυνότητα και επαγγελματική προσέγγιση.

Πώς αντιλαμβάνεστε την έκρηξη παραγωγής μουσικών ντοκιμαντέρ τα τελευταία χρόνια;
Η συγκεκριμένη συνθήκη μας βοηθά ιδιαίτερα. Η μουσική άλλωστε, πέρα από τη συναυλία και το δίσκο, έχει ποικίλες προεκτάσεις. Είναι λοιπόν αναμενόμενο να γίνει. Τα μέσα – τεχνικά και οικονομικά – στην εποχή που ζούμε είναι εύκολα, γεγονός που καθιστά και την καταγραφή εξαιρετικά εύκολη. Τα επόμενα χρόνια σίγουρα το συγκεκριμένο είδος ντοκιμαντέρ θα αυξηθεί και θα πετάξει ακόμα περισσότερο. Η ίδια η ανάγκη μέσα στην υπερπληροφόρηση που βιώνουμε καθημερινά, να έχεις μπροστά σου την αλήθεια, αποτελεί κι αυτό που έρχεται να «κουμπώσει» με το ντοκιμαντέρ, το οποίο συμπυκνωμένο έρχεται να σου μεταφέρει και να σου επικοινωνήσει πληροφορίες για την πορεία και ιστορία ενός καλλιτέχνη εστιάζοντας στα πραγματικά γεγονότα. Μέσω του μουσικού ντοκιμαντέρ σου δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσεις πράγματα, καταστάσεις και πρόσωπα της μουσικής βιομηχανίας, που πιθανώς να τα αγνοούσες.

Πως προκύπτει η επιλογή των ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο κοινό;
Το κεντρικό In Edit στη Βαρκελώνη λαμβάνει χώρα κάθε Οκτώβρη, που αποτελεί και την κύρια δεξαμενή ντοκιμαντέρ. Από τη μεριά μας υπάρχει σαφώς μια συνεχής επικοινωνία και παρακολούθηση μέχρι και την τελική επιλογή. Μία τεράστια ποικιλία προτάσεων με μουσικά ντοκιμαντέρ που επεκτείνονται σε πολιτικά η κοινωνικά γεγονότα, άλλα που εστιάζουν σ’ ένα μουσικό είδος όχι και τόσο ευρέως γνωστό, εκείνα με καλλιτέχνες μύθους και άλλα με λιγότερο γνωστούς και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Στόχος μας να παρουσιάσουμε στον κόσμο ντοκιμαντέρ διαφορετικά και ιδιαίτερα, να γνωρίσουν είδη μουσικής που ίσως αγνοούσαν, να μάθουν κρυφές πτυχές της μουσικής βιομηχανίας, να ταξιδέψουν σε ήχους και πρόσωπα μύθους, να έρθουν σε επαφή με καλλιτέχνες που δεν γνώριζαν. Μια διαδικασία συναρπαστική που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, που ταυτοχρόνως επικοινωνεί, πληροφορεί και διασκεδάζει. Το μουσικό ντοκιμαντέρ ως είδος διαθέτει κάτι το ειλικρινές. Πάντα με καλές συνεργασίες επιδιώκουμε να έχουμε ό,τι καλύτερο στη διάθεσή μας, να απορροφούμε οτιδήποτε συμβαίνει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι του In Edit Festival, να πληροφορούμαστε, να βελτιώνουμε και να εξελίσσουμε.

Μέχρι Αθήνα και πίσω. Η εμπειρία σας και το feedback του κόσμου από το In Edit Festival εκεί;
Από την πρώτη στιγμή επιθυμούσαμε το In Edit Festival να ταξιδέψει και στο κοινό της Αθήνας, ώστε να στηρίξει και να αγκαλιάσει όλη αυτή την προσπάθεια. Ξεκινήσαμε στην Όπερα ODEON, έπειτα στο ΑΣΤΟΡ και όλο αυτό μας έφερε στην πόρτα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, που θα αποτελεί και το μόνιμο σπίτι του IN – EDIT στην Αθήνα.

Τα ντοκιμαντέρ εκείνα του φετινού προγράμματος που θα «μαγέψουν» το κοινό;
Ο Nick Cave σε 10 κομμάτια Britpop, Edwin Collins, Bob Dylan.

Η ομάδα Parenthesis…;
Αγαπάμε να κάνουμε καινούργια πράγματα που ιντριγκάρουν και συναρπάζουν πρώτα εμάς, ώστε αυτό να μεταφέρεται αυτομάτως και στον κόσμο με πάθος και με μία τεράστια δυναμική. Να βρίσκουμε τον τρόπο να επικοινωνούμε όλα αυτά με ενδιαφέρον σαν αντίσταση και σαν διέξοδο σε μια χρονική περίοδο δύσκολη. Να μην σταματάμε να δημιουργούμε, να στηρίζουμε ωραία πράγματα και γεγονότα, να αφηγούμαστε ιστορίες και δράσεις, να συμμετάσχουμε στη δημιουργία του soundtrack της πόλης στην οποία ζούμε.

Tι συνέβη όταν το In Edit Festival συνάντησε το Cocktail bar την Κυριακή λίγο πριν την έναρξη.
Στη θέση μιας συνέντευξης τύπου αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε το φετινό πρόγραμμα του In Edit Festival μ’ ένα soundcheck party. Αυτό δεν θα μπορούσε να μην λάβει χώρα στο Cocktail Bar με φίλους, γνωστούς και κόσμο που αναμένει το φετινό In Edit, με μουσική, με cocktails, με διάθεση, με δυνατό mood. Όπως μια συναυλία δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς soundcheck, έτσι και το In Edit Festival. Τα καλύτερα έρχονται!

*Ακολούθησε το In Edit στο Facebook.

More Stories
66c33f566926f62c821dc2b5f47f94f3
Ένα ατμοσφαιρικό διαμέρισμα στο Λονδίνο όπου δεσπόζει το βαθύ πράσινο
DIDÉE.GR