Quantcast
φινλανδική

Μια φινλανδική εμπειρία σκανδιναβικής αισθητικής στο Παρίσι

Στη Φινλανδία πολλοί άνθρωποι έχουν mökki, ένα μικρό, ξύλινο, εξοχικό σπίτι, όπου περνούν τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, ειδικά το καλοκαίρι. Τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα, παρέχοντας μια σύνδεση με τη φύση και έναν πιο αργό ρυθμό ζωής. Έτσι, εστιάζουν σε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους.

Μία τέτοιου είδους εγκατάσταση τοποθετήθηκε και στο Παρίσι. Η σχεδιάστρια Linda Bergroth συνέλαβε την ουσία αυτής της εμπειρίας με την εγκατάσταση Koti. Πρόκειται για ένα installation με έξι ξύλινες καλύβες και μια κοινόχρηστη τραπεζαρία, που τοποθετήθηκε στο εσωτερικό του Φινλανδικού Ινστιτούτου, στο Παρίσι. «Η εγκατάσταση Koti υπογραμμίζει την εμπειρία μιας κοινής ζωής στο σπίτι» εξηγεί η Linda. «Υπάρχουν έξι μικρές καλύβες χωρίς ηχομόνωση, ενώ οι επισκέπτες τρώνε πρωινό όλοι μαζί. Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν είναι αναγκασμένοι να μιλούν μεταξύ τους, αλλά μπορούν να συνυπάρχουν ήσυχα. Αντί για γνωστά προϊόντα σχεδιασμού, νομίζω ότι πρέπει να αναδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο μοιράζονται πράγματα οι Φινλανδοί.  Το Koti παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσει κανείς τη φινλανδική φιλοξενία στην καρδιά του Παρισιού για 100 ημέρες, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων της φινλανδικής ανεξαρτησίας. Στο εσωτερικό, το Koti είναι απλά επιπλωμένο με όλα τα προϊόντα να προέρχονται από τη Φινλανδία, όπως πετσέτες και σεντόνια από τη Lapuan Kankurit και λάμπες φυσικού φωτός από την Innolux».

Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν γνωριμίες και συζητήσεις με τους γείτονες, ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια και ταξιδιωτικούς οδηγούς για τη Φινλανδία. Η Lapuan Kankurit έχει σχεδιάσει, επίσης, μπουρνούζια και παντόφλες για να παρέχονται σε κάθε επισκέπτη, ενώ το πρωί σερβίρεται παραδοσιακό φινλανδικό πρωινό στην τραπεζαρία. Τα μεγάλα παράθυρα του Φινλανδικού Ινστιτούτου μετατρέπουν το πρωινό σε ένα δημόσιο performance για τους περαστικούς. Ακόμη, κατά τη διάρκεια της ημέρας οι επισκέπτες πρέπει να εκκενώσουν το χώρο, καθώς το Koti μετατρέπεται σε χώρο εκδηλώσεων, συναυλιών και σε pop-up εστιατόριο. Το Koti αποτελεί μέρος του project Mobile Home 2017, το οποίο διερευνά τις διαφορετικές οπτικές του σπιτιού με μοναδικές εγκαταστάσεις σε Μπένελουξ, Βερολίνο, Λονδίνο και Παρίσι.

 

More Stories
crash miumiu ss24 2 1600x900
Endless Summer: H καμπάνια για τη συλλογή S/S 2024 του οίκου Miu Miu
DIDÉE.GR