Quantcast
κτίριο

Πύργος γραφείων στην Κίνα με διαφορετική αρχιτεκτονική ματιά

Δύο τεράστια κενά εντοπίζονται διαγωνίως μέσα απ’ αυτόν τον πύργο γραφείων στο Hangzhou, στην Κίνα. Κατασκευασμένος από τους JDS Architects, διαθέτει ένα τοξωτό μονοπάτι στο δάπεδο αλλά και ένα πάρκο στην κορυφή του. Tο 16 ορόφων Hangzhou Gateway βρίσκεται σε μια παλιά βιομηχανική περιοχή που υποβάλλεται σε αστικές μεταμορφώσεις. Το κτίριο φέρει σχήμα Η, που δημιουργήθηκε από τα δύο κενά του, και φιλοξενεί χώρους εργασίας, μαζί με καταστήματα, ένα εστιατόριο και ένα ταχυδρομείο.

Οι JDS Architects σκάλισαν το διαγώνιο μονοπάτι κάτω από το κτίριο για να συνδέσουν την ιστορική αίθουσα της αγοράς από τη μία πλευρά με έναν δημόσιο χώρο πρασίνου στην άλλη. Τριγωνικά μπαλώματα πρασίνου με σχισμές κατά μήκος της διαδρομής αποτελούν τη συνέχεια των γύρω πάρκων, ενώ μεγάλα παγκάκια προορίζονται για τους περαστικούς.

Με κοίλο στο σχέδιο, ο διάδρομος χωρίζει τους κάτω ορόφους του κτιρίου των 23.600 τετραγωνικών μέτρων σε δύο. Παράθυρα βρίσκονται έξω από τον καμπυλωτό τοίχο πάνω από τη διάβαση πεζών και προσφέρουν θέα μεταξύ των χώρων εργασίας και του δρόμου. Το κενό της οροφής δημιουργεί ένα καταπράσινο πάρκο σε μια σειρά από βεράντες – μια αναφορά στα αρχαία τοπία ρυζιού της Κίνας. Προσανατολισμένο προς την αντίθετη κατεύθυνση του μονοπατιού, το άνοιγμα παρέχει τη μέγιστη ηλιακή ακτινοβολία αλλά και θέα στους εργαζόμενους. Τέλος, το τοπίο ενεργεί και ως μέσο συγκράτησης της βροχής, που χρησιμοποιεί το νερό εκ νέου για να βοηθήσει την ψύξη του κτιρίου.

More Stories
https hypebeast.com image 2024 03 loewe crafted world fashion retrospective shanghai exhibition centre 2 (1)
Crafted World: Μια έκθεση αφιερωμένη στην πλούσια κληρονομιά της LOEWE
DIDÉE.GR