Quantcast

Το «Βερμούτ της Αθήνας» γεμίζει ξανά τα ποτήρια του πιο hype κοινού της πόλης

Φωτογραφίες: Ιωσήφ Αλεξιάδης (didee.gr)

Μια έμπνευση που αναγεννάται από το 1960 με γνώμονα την πολυτέλεια, σε ένα ψηλό ποτήρι με πάγο.

Το 1960, η ελληνική πρωτεύουσα άρχισε να μπαίνει στα μονοπάτια μιας κοσμοπολίτικης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας με το δικό της μοναδικό τρόπο.  Το μεγάλο, εντυπωσιακό σιντριβάνι δέσποζε στο κέντρο της κυκλικής πλατείας της Ομόνοιας και ήταν σήμα κατατεθέν του αθηναϊκού down town προορισμού. Εκεί που οι φωτεινές επιγραφές από καταστήματα, εστιατόρια και bar τραβούσαν τα βλέμματα των καλόγουστων Αθηναίων, άνθιζε μεγαλεπήβολα και η ανάπτυξη της υπέρλαμπρης Αθήνας.

Το Zonar’s της Πλατείας Συντάγματος φιλοξενούσε παράγοντες της επιχειρηματικής και πολιτικής ζωής της Αθήνας που έγραψαν ιστορία. Μια αίγλη του παρελθόντος που έμεινε γραμμένη σε σελίδες με το δικό τους ελληνικό, αυθεντικό «άρωμα» επιτυχίας και δόξας.

Πρωταγωνιστής της εποχής το γνωστό σε όλους βερμούτ σε ψηλό ποτήρι, με πάγο και σόδα. Λίγο αργότερα δημιουργείται και το Βερμούτ της Αθήνας, που εισχωρεί δυναμικά στη νοοτροπία και την ψυχαγωγία των Αθηναίων. Αυτή είναι και η περίοδος που πολλοί από τους Έλληνες ποτοποιούς προτείνουν τη δική τους εκδοχή βερμούτ. Ανάμεσά τους φυσικά ξεχωρίζει ο κορυφαίος και γνωστός μέχρι και σήμερα, Ανδρέας Μεταξάς. Εκδοχές με γλυκό κρασί, άλλες με πιο έντονο, αρωματικό χαρακτήρα και κάποιες με λιγότερο. Όλες τους όμως είχαν φανατικούς λάτρεις και ικανοποιούσαν και μία διαφορετική σειρά από απαιτητικούς ουρανίσκους.

Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Βερμούτ της Αθήνας, ο Ιωάννης Βούχερ βρέθηκε μεταξύ των 3,500 εμπόρων και τεχνιτών που έφερε μαζί του στην Αθήνα του 1840 ο φιλέλληνας Βασιλιάς Όθωνας, με σκοπό την αναγέννηση του ελληνικού κράτους και έθνους. Ο πολυμήχανος αποσταγματοποιός μάλιστα, έφερε τότε ξανά στο προσκήνιο τους αρωματισμένους οίνους ή αλλιώς τα βερμούτ, μία τεχνική γνωστή από τους αρχαίους ελληνικούς χρόνους. Άλλωστε το 1840 τα βερμούτ αποτελούσαν το αγαπημένο ποτό στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, επομένως ήταν θέμα χρόνου να μεταδοθεί η ευρωπαϊκή αυτή συνήθεια και στην Αθήνα, προσδίδοντας μία ακόμη λάμψη στην αίγλη της.

Την ίδια εποχή δημιουργήθηκε και το Βερμούτ της Αθήνας. Ένα ποτό βασισμένο στο ποιοτικό κρασί, αρωματισμένο με βότανα και φρούτα της ελληνικής φύσης. Οι Αθηναίοι το απολάμβαναν τότε σκέτο, κατευθείαν από το δροσερό κελάρι τους, υπό τους αγαπημένους ηχητικούς ρυθμούς της περιόδου. Σημαντική η συμβολή του Μίκη αλλά και της Κάλλας, του Καζαντζίδη, του Χιώτη, της Λίντας, όπως επίσης και του νέου κύματος του Μάνου της Νανάς.

Λίγα μόλις βήματα μακριά από την πρώτη οικία του Όθωνα, στην καρδιά του ζωντανού κέντρου της πόλης, σε ένα κομψό νεοκλασικό κτίριο, δύο Έλληνες bartenders σε συνεργασία με έμπειρους αποσταγματοποιούς και με την έμπνευση του Ιωάννη Bούχερ η οποία πέρασε στους σημερινούς του απογόνους, δημιουργούν το νέο Αθηναϊκό Βερμούτ: το Otto’s Athens Vermouth.

Υψηλής ποιότητας κρασί, αρωματίζεται με μυρωδάτα ροδοπέταλα, Αρτεμισία, εσπεριδοειδή, φύλλα ελιάς αλλά και βότανα που ευδοκιμούν στην ελληνική φύση, όπως ρίγανη και αγγελική, χαρίζοντας ένα υπέροχο, ευχάριστο και μεστό σε γεύση Βερμούτ που εμπνέεται και αναδεικνύει Ελλάδα.

Η υπέροχη, ευχάριστη και μεστή γεύση του Otto’s Athens Vermouth πραγματοποιεί μία νοητή μεταφορά στα speakeasy bars της παλιάς, ποιοτικής Αθήνας, κάτι που πραγματικά επιζητά η σημερινή πρωτεύουσα. Η Αθήνα ξαναγίνεται αγαπημένος προορισμός τόσο του διεθνούς jet-set, όσο και της παγκόσμιας hip κουλτούρας. Το ιστορικό κέντρο αρχίζει να ξαναζεί στιγμές δόξας του παρελθόντος, με μια διαφορά, η δημιουργικότητα των Αθηναίων γίνεται γνώμονας πια και χαράζει ένα νέο δρόμο προς την ποιότητα, αξιοζήλευτο. Τόσο την ημέρα με τα νέα εμπορικά καταστήματα και τα μπουτίκ ξενοδοχεία, όσο και τη νύχτα με τα πρωτοποριακά μπαρ και τα roof tops με θέα στην Ακρόπολη, η πόλη ανάγεται ξανά σε ένα κέντρο πληροφοριών και νέων τάσεων με διαχρονικότητα και δυναμική. Η ελληνική δημιουργικότητα των νέων bartenders, η ανάγκη για αυθεντικά ποτά με έντονο παρελθόν και η αναγέννηση των κοκτέιλς της ποτοαπαγόρευσης, κάνουν ξανά επίκαιρο το παραδοσιακό βερμούτ της Αθήνας, το Athens Vermouth.

Απολαύστε το Otto’s Athens Vermouth σε ψηλό ποτήρι, με τη συνοδεία πάγου, tonic ή σόδας, ακολουθώντας την απόλυτη συνταγή Otto’s & Bubbles. Under the sun, of course.

Perfect Serve: Otto’s & Bubbles
70ml Otto’s Athens Vermouth
100ml Premium Tonic

Εκτέλεση: σε ψηλό ποτήρι με πάγο προσθέτουμε 70ml Otto’s και απογεμίζουμε με tonic, γαρνίρουμε με φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού.
(εναλλακτικά σερβίρεται με σόδα)

More Stories
schweppes brand ambassadors vasilis kyritsis 0(2)
Το Schweppes απογειώνει την εμπειρία κάθε cocktail μαζί με τον κορυφαίο bartender Βασίλη Κυρίτση
DIDÉE.GR