Εκκεντρικό παρεκκλήσι από χαλκό στη Φινλανδία

Το Suvela Chapel βρίσκεται στο Espoo, μια πόλη ακριβώς δυτικά του Ελσίνκι και σχεδιάστηκε από την διευθύντρια της OOPEAA, Anssi Lassila ως κομβικό σημείο για την περιοχή και χώρος για θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Το περίβλημα των τοίχων επενδύθηκε από πάνελ χαλκού με τη μεγάλη στέγη να ταιριάζει με το ύψος των γύρω κτιρίων.

Η Lassila αισθάνθηκε ότι η χρήση ενός και μόνο υλικού για ολόκληρο το εξωτερικό θα λειτουργούσε ως σύνδεσμος για τις διάφορες λειτουργίες του κτιρίου, ενώ παράλληλα θα πρόσφερε μια αίσθηση ζεστασιάς. Επέλεξε το χαλκο, εν μέρει λόγω της βιωσιμότητάς του. «Είναι τόσο ανθεκτικό και ανακυκλώσιμο υλικό, εύκολο να διατηρηθεί και, ως εκ τούτου βιώσιμο», εξήγησε. Το παρεκκλήσι δεν είναι αποστειρωμένο, αντιθέτως, έχει χαρακτήρα και υπάρχει αίσθηση της ζεστασιάς. Το ξύλο κυριαρχεί στο εσωτερικό του κτιρίου, αποτίοντας φόρο τιμής σε ξύλινα κτήρια πολιτιστικής κληρονομιάς της Φινλανδίας. Οι τοίχοι και η κάτω πλευρά της οροφής καλύπτεται με πλάκες ερυθρελάτης, που είναι κατασκευασμένη με κορυφογραμμές για τη βελτίωση της ακουστικής.

Η αρχιτέκτονας περιέγραψε το αποτέλεσμα ως μια ζεστή και γαλήνια ατμόσφαιρα. Η διαρρύθμιση του κτηρίου διατηρείται όσο το δυνατόν απλούστερη, με όλα τα δωμάτια στο επίπεδο του ισογείου. Μια κάτοψη σχήματος U χωρίζει το εσωτερικό σε τρείς πτέριγες, γύρω από μια απομονωμένη αυλή. Η κύρια αίθουσα βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του κτιρίου, με άμεση πρόσβαση μέσω της κύριας εισόδου.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE