Quantcast

Το Zonars παρουσιάζει αυθεντικά έργα του Andy Warhol

Φωτογραφίες: Aγγελική Καλαμαρά

Ο Andy Warhol και η προκλητικά αντισυμβατική πρωτοπορία των έργων του συνδέθηκαν αέναα με την σύγχρονη Αμερικανική ιστορία. Ο Πάπας της Pop Art ήταν ζωγράφος, γλύπτης, συγγραφέας καθως και κινηματογραφιστής. Το 1952 έπειτα από την προτροπή του Α.Ιολα άρχισε να δημιουργεί τα πρώτα του έργα, στη gallery “HUGO” πραγματοποιήθηκε η πρώτη του έκθεση. 

Ξεκίνησε την καριέρα του την δεκαετία του 50 επηρεασμένος από τον υπερκαταναλωτισμό της εποχής δημιουργώντας πίνακες που αναπαριστούσαν κουτιά σούπας της εταιρίας Campbell ή μπουκάλια της CocaColla. Λίγα χρόνια αργότερα άρχισε να φωτογραφίζει με τις θρυλικές Polaroid του, όλες τις μεγάλες προσωπικότητες της αμερικανικής ποπ κουλτούρας δημιουργώντας έργα συχνά ως μεταξοτυπίες. Η καριέρα του εκτοξεύεται. Το εργοστάσιο-εργαστήριο γίνεται σύντομα τόπος συνάντησης διασημοτήτων, καλλιτεχνών, φιλότεχνων καθώς και μελών τόσο της avant-garde όσο και της underground κοινότητας και στις τρεις τοποθεσίες που μεταφέρθηκε το διάστημα 1962-1984. Στις 3 Ιουνίου του 1968 έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του μέσα στο factory ο Andy κλείνεται στον εαυτό του, αφοσιώνεται στο έργο του και σε ελάχιστος κοντινούς του ανθρώπους. 

Το 2017 συμπληρώνονται 30 χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη. Ας υποδεχτούμε το 2017 με ένα αφιέρωμα στον Παπά της Pop Art και στις μεγαλύτερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα μέσα από τον μοναδικό φακού του.

>>> Την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, σε μια μαγική βραδιά, κατάμεστη από κόσμο, πραγματοποιήθηκε στο Zonars το κάλεσμα για τα εγκαίνια της έκθεσης «Homage to Andy Warhol» με υπογεγραμμένα έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη. Τα έργα, πορτραίτα της Μέριλιν Μονρόε, της Λιζ Τέιλορ, του Μικ Τζάκερ κ.α., από τις συλλογές των Ευάγγελου Πιστιόλη και Νίκου Σταθούλη, κόσμησαν τους τοίχους του Zonars, ενώ πάνω στο μοναστηριακό τραπέζι και μέσα σε γυάλινες προθήκες, τοποθετήθηκαν προσωπικά αντικείμενα του σπουδαίου καλλιτέχνη.

Τα έργα είναι υπογεγραμμένα και αφιερωμένα από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Η ιστορία αναβιώνει στο πιο σύγχρονο πλέον στέκι της Αθήνας.

Διάρκεια :
19/12/2016 – 28/2/2017
Επιμέλεια : Μάξιμος Στεργίου

 

More Stories
bar kar 03 1024x683 (1)
Bar Kar: Ένα εστιατόριο-επιτομή της αρχέγονης μαγειρικής
DIDÉE.GR