ThanosCoach: Εκπαιδεύοντας το σώμα και την ψυχή μέσω του coaching

Συνέντευξη: Μπάμπης Παπαναστασάτος
Φωτογράφιση: Αγγελική Καλαμαρά

Ο Θάνος και η Αγγελική είναι δύο γυμναστές που φιλοδοξούν να επικοινωνήσουν έναν διαφορετικό τρόπο εκγύμνασης. Έχοντας αγάπη για την εκγύμναση και συμμετέχοντας σε διάφορους διαγωνισμούς εδώ και χρόνια, ο κοινός τρόπος σκέψης και φιλοσοφίας τους για την άσκηση, τους οδήγησε στην επαγγελματική τους συνεργασία. Προτείνοντας το coaching λοιπόν, ως έναν διαφορετικό και καινοτόμο τρόπο άσκησης του πνεύματος και του σώματος παράλληλα, οι ThanosCoach, όπως πλέον λέγονται, ακολουθούν μία μέθοδο που ανατρέπει τα δεδομένα.

Το coaching είναι ένα εργαλείο με το οποίο ο Θάνος και η Αγγελική βοηθούν τους ασκούμενούς τους, αρχικά να ανακαλύψουν από μέσα τους την πραγματική αιτία του προβλήματος ή των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, και έπειτα να οδηγηθούν στη λύση αυτών. Κατά πλειοψηφία, τα προβλήματα τα οποία μπορεί να έχει κάποιος αναφορικά με τη γυμναστική είναι τα εξής: έλλειψη στόχου, έλλειψη κινήτρου, αναβλητικότητα και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτές, αν αυτά τα προβλήματα δεν λυθούν, το άτομο δεν θα μπορέσει να αλλάξει ούτε το σώμα του, αλλά ούτε και κάποιον άλλον τομέα της ζωής του. Συνεπώς το coaching διαφοροποιείται από το training, αφού το πρώτο δεν επεμβαίνει μόνο σωματικά – όπως γίνεται με το training -, αλλά μπορεί να επιλύσει σε βάθος τις προαναφερθείσες αιτίες. Ο συνδυασμός του training και του coaching είναι κάτι που κάνει το ThanosCoach να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα γυμναστήρια της αγοράς.

Για τους δύο εκπαιδευτές όλα ξεκίνησαν στην ηλικία των 10 ετών, όταν οι γονείς τους, τους ώθησαν στον κλασικό αθλητισμό. Από εκεί άρχισε η γυμναστική να τρυπώνει σιγά σιγά στη ζωή τους. Μία βόλτα στο στάδιο του στίβου ήταν αρκετή, ώστε να δημιουργήσει μια ευχάριστη απογευματινή συνήθεια που διήρκεσε περισσότερο από 10 χρόνια. Ο κοινός τρόπος σκέψης και φιλοσοφίας αποτέλεσε το λόγο για τον οποίο αποφάσισαν να συνεργαστούν. Ωστόσο, ακόμη κι αν και υπάρχουν σημεία στα οποία διαφωνούν, δεν είναι πολλά, μιας και ο καθένας τους έχει αναλάβει διαφορετικό κομμάτι στη προπόνηση. Η Αγγελική «τρέχει» το κομμάτι του training, γυμνάζοντας τα άτομα με σκοπό να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και από την άλλη ο Θάνος έρχεται να προσθέσει τα απαραίτητα στοιχεία που θα προσδώσουν τη συνολική διαφορά.

Ο αγαπημένος τους τρόπος γυμναστικής είναι η έντονη κυκλική προπόνηση χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο το βάρος του σώματος. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχουν αναπτύξει τέσσερα διαφορετικά προγράμματα έχοντας κάθε εβδομάδα διαφορετικό concept (mix and run, the Cube, Double power και το back to back), με στόχο την καύση λίπους, την ενδυνάμωση και ταυτόχρονα τη μείωση περιττού βάρους. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται οι απαραίτητες εναλλαγές, έτσι ώστε το ενδιαφέρον των μαθητών τους να παραμένει υψηλό.

Παράλληλα, οι γυμναστές επέλεξαν την άσκηση σε εξωτερικό χώρο επηρεασμένοι από τη δική τους προπόνηση σαν αθλητές. Παρατήρησαν ότι οι μαθητές τους, όταν γυμνάστηκαν για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο, ένιωσαν ελευθερία, ήταν πιο ευδιάθετοι και γεμάτοι ενέργεια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι φέτος είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ολοκληρωμένης προπόνησης στην ύπαιθρο για άντρες και γυναίκες.

Όλα τα άτομα πριν ξεκινήσουν κάποιο πρόγραμμα μαζί τους περνάνε από μια διαδικασία-κλειδί. Στο πρώτο καθοριστικό ραντεβού γίνεται η ανάλυση των αναγκών και των προβλημάτων του ατόμου. Αυτό οδηγεί στην επιλογή του ιδανικού προγράμματος για κάθε άτομο που μπορεί να είναι το personal training, το small group training ή το online πρόγραμμα άσκησης.

Η γυμναστική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους, καθώς ακόμα και στον ελεύθερό τους χρόνο συνεχίζουν να ασχολούνται με αυτή. Παράλληλα, η Αγγελική παρακολουθεί βίντεο γυμναστικής από τις αγαπημένες της γυμνάστριες του εξωτερικού, διαβάζει άρθρα και δοκιμάζει καινούργιες fit συνταγές. Αγαπημένη της κυριακάτικη ασχολία είναι ο παραδοσιακός χορός αλλά και το τραγούδι. Όταν επιλέγει να βγει, προτιμά τα μικρά μαγαζιά με ωραίο κρασί και jazz μουσική. Ο Θάνος, όταν έχει ελεύθερο χρόνο, διαβάζει και παρακολουθεί σεμινάρια που έχουν σκοπό να βελτιώσουν τον άνθρωπο, να τον κάνουν καλύτερο από το χθες, να του επιτρέψουν να ξεπεράσει εμπόδια που μπαίνουν μπροστά του. Από την άλλη του αρέσει πολύ το σινεμά και οι βόλτες με τη μηχανή, κάτι που συνηθίζει να απολαμβάνει τα σαββατοκύριακα.

*Περισσότερες πληροφορίες για το ThanosCoach θα βρείτε στο site αλλά και στη σελίδα τους στο Facebook.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE