Νικόλας Ραπτάκης: Εξέλιξη και δυναμισμός σε μια συνεχόμενη επαγγελματική άνοδο

Συνέντευξη: Φένια Ζάννη
Φωτογράφιση: Ιωσήφ Αλεξιάδης
MUA: Romina
Total outfit: Sotiris Georgiou

Ευχαριστούμε θερμά το Business Café-Bar – Restaurant ΜΑΝΤΖΑΡΟΥ 3 για την παραχώρηση του χώρου.

Αποδεικνύοντας πως η «ήρεμη δύναμη» μπορεί να κάνει τη διαφορά, ο Νικόλας Ραπτάκης φωτογραφίζεται στο κέντρο της Αθήνας και στο Business Café-Bar – Restaurant ΜΑΝΤΖΑΡΟΥ 3, μιλώντας για το πώς ο ίδιος εκλαμβάνει την ελευθερία έκφρασης έχοντας δίαυλό του το τραγούδι, όπως επίσης και για την εμπορικότητα μέσα στη μουσική βιομηχανία. Σήμερα τον βρίσκουμε στο Hotel Ermou να πλαισιώνει με την παρουσία του την Άννα Βίσση, με ένα διαφορετικό πρόγραμμα και σε έναν ιδιαίτερο χώρο. Η χημεία μεταξύ τους και η δυναμική τους ενέργεια αποτελεί – για δεύτερη χρονιά φέτος – κορυφαίο προορισμό για τη νυχτερινή διασκέδαση των Αθηναίων.

Η αρχή της ενασχόλησής του με το τραγούδι έγινε – όπως δηλώνει και ο ίδιος – κάπως τυχαία, αφού πάντα υπήρχε στο μυαλό του ως εναλλακτική λύση αλλά προτιμούσε να ασχολείται με άλλα αντικείμενα που τελικά δεν τον «κέρδισαν».

«Η αλήθεια είναι πως είχα το τραγούδι σαν back-up plan, γιατί ήξερα πως μπορώ να τραγουδήσω. Πέρασα φάσεις που ήθελα να γίνω ηθοποιός, κοινωνιολόγος και διάφορα άλλα, τα οποία όμως στην πορεία δεν πήγαν πολύ καλά. Επομένως στράφηκα στο ταλέντο. Πάντα οι γύρω μου μου έλεγαν να τραγουδάω ως χόμπι, αλλά δεν τους άκουσα. Ξεκίνησα να ασχολούμαι επαγγελματικά στα 19 μου».

Όσον αφορά τη φετινή χρονιά, ο Νικόλας Ραπτάκης εμφανίζεται στο Hotel Ermou μαζί με την Άννα Βίσση κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ενώ τις Δευτέρες θα τον βρούμε κάπου ανάμεσα σε pop και rock ρυθμούς στη Γλυφάδα, στο Opus Inner Pleasure.

«Το περσινό feedback που λάβαμε από το Hotel Ermou ήταν πολύ καλό, και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που συνεχίσαμε και φέτος. Ήταν πραγματικά πάρα πολύ καλό, η πρώτη φορά που εξέλαβα τόσο καλό feedback, χωρίς να θέλω να μειώσω τις άλλες μου δουλειές. Είχε πολύ μεγάλη απήχηση. Περνούσαμε πολύ καλά πέρυσι και αυτό αποτέλεσε, νομίζω, τη «συνταγή της επιτυχίας».

Οι Δευτέρες είναι αλλιώτικες στο Opus Inner Pleasure στη Γλυφάδα, αφού είναι και η πρώτη φορά που κάνω live με δική μου μπάντα. Στην αρχή ήταν κάτι πολύ αγχωτικό για μένα όμως στην πορεία το βρήκαμε. Είναι δύσκολο να κρατάς ένα πρόγραμμα δύο ωρών μόνος σου, είναι challenging φωνητικά. Το project λέγεται “Feeling Good Mondays” και κατά κάποιο τρόπο να κάνουμε μέσω αυτού, ένα restart στα σαββατοκύριακα. Γενικότερα το χριστουγεννιάτικο πλάνο μου περιλαμβάνει πολλή δουλειά.»

Ο διαφορετικός χαρακτήρας του Hotel Ermou έχει γίνει αδυναμία του κοινού ενώ παράλληλα είναι μια φιλοσοφία που και ο Νικόλας ενστερνίζεται. Ο ίδιος μάλιστα αποδίδει αυτή τη διαφορετικότητα τόσο στη φύση του χώρου όσο και στο ιδιαίτερο και πιστό κοινό.

«Είμαι αυτής της φιλοσοφίας. Δεν μπορώ να πω πως περιοριζόμουν σε άλλα μαγαζιά, απλά σε ένα τέτοιο σημείο νιώθεις πιο ελεύθερος να εκφραστείς. Τόσο η Άννα, όσο και ο επιχειρηματίας, ο Γιάννης ο Μωράκης, με αφήνουν να είμαι αυτό που θέλω να είμαι. Είναι πιο μικρός και πιο «ζεστός» χώρος, άρα είσαι και πιο κοντά στον κόσμο, κοιτιόμαστε στα μάτια και τραγουδάμε μαζί. Έχει πολύ ενδιαφέρον ο χώρος και το project του Hotel Ermou γενικότερα. Επίσης, διαφέρει πολύ ο κόσμος στο Hotel Ermou. Πιστεύω πως ένας λόγος είναι η διαφορετικότητα του μαγαζιού. Το κοινό της Άννας που την ακολουθεί παντού, έχει γίνει πια πολύ οικείο σε μας. Είναι τρομερό αυτό, δεν το συναντάς εύκολα σε άλλα μαγαζιά. Υπάρχει βέβαια τρομερή χημεία μεταξύ μας, και με τη μπάντα το ίδιο. Είναι σαν να μην υπάρχει καμαρίνι σε αυτό το μαγαζί, είμαστε όλοι συνέχεια. Μάλιστα τώρα, την περίοδο των Χριστουγέννων δουλεύουμε και περισσότερο. Τις μέρες που όλος ο κόσμος έχει συνηθίσει να ξεκουράζεται, μέσα στα σαββατοκύριακα και στις γιορτές, εμείς τους διασκεδάζουμε. Ακολουθούμε ένα χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα με την Άννα, με ντουέτα εορταστικών κομματιών».

Όσον αφορά το Opus Inner Pleasure και τις “Feeling Good Mondays”, πώς περνούν οι Δευτέρες εκεί;
Έχουμε μια pop – rock διάθεση με λίγο έντεχνο mood. Μαζί μου εκεί είναι και η Ευγενία Λιάκου. Το κοινό είναι mixed, έρχεται και από κέντρο αλλά και κόσμος από τα νότια προάστια. Σκοπός είναι να το κάνουμε στέκι για τις Δευτέρες, μια επέκταση του σαββατοκύριακου δηλαδή.

Σε περισσότερο προσωπικό επίπεδο ο Νικόλας Ραπτάκης αναφέρθηκε επίσης και στην ταυτότητά του σαν τραγουδιστής, την οποία όπως παραδέχθηκε αναζητά με κάθε ευκαιρία.

«Νομίζω πως δεν μπορώ ακόμα να ταυτιστώ με κάποιο είδος μουσικής. Για παράδειγμα, με τους Freaky Fortune κάναμε dance, ξένο τραγούδι και έγραφαν εκείνοι τα τραγούδια μας. Τώρα κάνω πιο ελληνικά τραγούδια με ελληνικό στίχο. Ψάχνω κι εγώ κατά κάποιο τρόπο την ταυτότητά μου μέσα από τα τραγούδια, γιατί μου αρέσει να τραγουδάω αλλά και να ακούω άπειρα είδη μουσικής. ».

Σχετικά με το νέο του τραγούδι, ο καλλιτέχνης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το τραγούδι λέγεται «Δεν Τολμώ» και το έχει γράψει ο Νίκος Μερτζάνος. Είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζομαι με τον Νίκο Μερτζάνο, ο οποίος είναι καταπληκτικός τραγουδιστής εκτός από μουσικός και τραγουδοποιός. Μου αρέσει που είναι ένα παιδί στην ηλικία μου, έχει πάρα πολλή όρεξη για αυτό που κάνει, όπως και εγώ».

Μεταξύ άλλων, στη συζήτηση ήρθε και το θέμα της εμπορικότητας με τον ίδιο να έχει μια απρόσμενη άποψη πάνω στο ζήτημα.

«Το έχω σκεφτεί και ίσως το θέλω κιόλας. Το εμπορικό μπορείς εσύ να το καθορίσεις, δεν είναι απαραίτητα κακό. Δεν είναι εύκολη η δουλειά που κάνουμε. Μπορεί οι μέρες που δουλεύουμε να είναι μερικές μέσα στην εβδομάδα, αλλά κυριολεκτικά είναι 24/7 η σκέψη που κάνουμε πάνω σε αυτό. Μετά από δύο χρόνια «διαλείμματος» μάλιστα, έγραψα για πρώτη φορά και ένα δικό μου τραγούδι. Ευελπιστώ να βγάλω και το τραγούδι που έγραψα εγώ, κάτι που θα με εκφράζει και πιο πολύ, θα είναι δικό μου».

Κλείνοντας, ο Νικόλας Ραπτάκης αναφέρθηκε στα μελλοντικά του σχέδια, που δεν είναι και τόσο μελλοντικά. Αποκάλυψε μάλιστα πως έχουν υπάρξει αρκετές φορές που έχει ξενερώσει με το τραγούδι και το χώρο αυτόν, ωστόσο δεν το έχει βάλει κάτω.

«Έμαθα λίγο μέσα από το χώρο να μην κάνω μελλοντικά σχέδια, γιατί μπορεί αύριο να βρεθώ χωρίς δουλειά ή και να αποκτήσω τις τριπλάσιες δουλειές. Επομένως δεν κάνω μελλοντικά σχέδια, μόνο βραχυπρόθεσμα και καθημερινά για το τι θα κάνω την επόμενη εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει τόσο για το επαγγελματικό όσο και για το προσωπικό μου επίπεδο.

Έχουν υπάρξει πολλές φορές που έχω «ξενερώσει» στη δουλειά, όπως όλοι νομίζω. Είτε αυτό είναι η μουσική βιομηχανία, είτε είναι ο κόσμος. Σε όποιο σημείο κι αν είσαι στην καριέρα σου, υπάρχει ένα μόνιμο άγχος για το τι θα κάνεις μετά. Βέβαια τις περισσότερες φορές είναι δημιουργικό αυτό το άγχος και σε πηγαίνει μπροστά».

Φένια Ζάννη

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE