Η Ελευσίνα είναι η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021

Γράφει ο Φώτης Μαραγκός

Φωτογραφία εξωφύλλου: Nikoleta Kontouli

«Ελευσίνα» είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος Τίμπορ Νάβρατσιτς και οι περισσότεροι από εμάς ξαφνιάστηκαν. Μα πώς; Η Καλαμάτα φάνηκε πολύ δυναμική και illustration; Η Ρόδος πολύ κοσμοπολίτικη; Η γειτονική, της Αθήνας, πόλη έγινε λοιπόν επίσημα η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Έγινε η τέταρτη ελληνική πόλη που αναλαμβάνει την ευθύνη να αποτελέσει έναν πυρήνα πολιτιστικής παραγωγής και διαχειριστικής ικανότητας. Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται, ακόμα, τι είδαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην παρηκμασμένη πόλη του Θριασίου Πεδίου. Τι είδαν εκείνοι, που αδυνατούμε να δούμε εμείς; Κι όμως στην Ελευσίνα, ο νεοέλληνας περιορίζεται στο να δει το οφθαλμοφανές και μόνο. Ο Ευρωπαίος δεν είδε απλά, οραματίστηκε την αναγέννηση με εργαλείο τον πολιτισμό.

John Stathis

John Stathis

Είναι αλήθεια πως η Ελευσίνα, για δεκαετίες, αποτέλεσε «αποθετήριο» εργατών και προσφύγων. Αποτέλεσε ένα βιομηχανικό γκέτο που αυτοπροσδιορίστηκε ως εργατούπολη, χωρίς περιθώρια διαφοροποίησης και χωρίς καμιά μέριμνα αξιοποίησης συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Ο χαρακτήρας της πόλης είναι αρκετά στερεοτυπικός, μέχρι που η Ελευσίνα της μόλυνσης γίνεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το μήνυμα είναι σαφές. Η Ευρώπη επέλεξε την πόλη όχι για την άψογη ρυμοτομία της και τα αστραφτερά της venues αλλά για κάτι πιο σημαντικό, πιο ουσιαστικό, πιο λαμπρό. Η επιλογή είναι ένα καθαρό στοίχημα και μια πρόκληση. Ο πολιτισμός θα αναγεννήσει την Ελευσίνα. Ο πολιτισμός θα της δώσει εναλλακτική. Η βιώσιμη ανάπτυξη θα έρθει αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης, που δεν είναι η γειτνίαση της με την πρωτεύουσα και το μυστηριακό της παρελθόν. Η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να έρθει μέσα από το όραμα των ίδιων της των πολιτών, που θα χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία ως εργαλείο εξωστρέφειας, δείχνοντας ότι η πόλη είναι ζωντανή και μπορεί να αναβιώσει την ιστορική της σημασία στο χώρο.

Με σύνθημα την «Euphoria», η ομάδα της Ελευσίνας θα προσπαθήσει να επαναφέρει το αρχέγονο «ευ» στην πόλη της Δήμητρας και να του δώσει ευρωπαϊκή διάσταση. Το στοίχημα θα είναι να δείξουν πως η αναγέννηση είναι δυνατή. Να δείξουν πως η αλλαγή είναι εφικτή, όταν οι άνθρωποι αποφασίζουν και πράττουν συνειδητά για αυτή. Μόνο που τώρα, αυτό θα το προσπαθήσουν με σθένος και δυνατή φωνή, ώστε να ακουστούν πανευρωπαϊκά. Αυτή τη φορά δεν θα είναι οι ιεροφάντες των Ελευσίνιων Μυστηρίων που θα κρατήσουν το μυστικό. Κοινωνοί του μυστικού θα γίνουν όλοι το 2021. Καλή επιτυχία!

Voula Androni

Voula Androni

13558818_483351551874693_2551833314574166582_o

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE