«Βγάλε την ετικέτα»: Μια καμπάνια που αφυπνίζει αποδομώντας στερεότυπα

Το Κέντρο Ζωής, με μια ευρηματική καμπάνια καλεί τον κόσμο να «πετάξει τις ετικέτες».

Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να κατηγορεί και να χαρακτηρίζει άσχημα, ανθρώπους με μια πιο ιδιαίτερη εμφάνιση, ανθρώπους που σου… «χαλάνε» την αισθητική; Τα στερεότυπα χαρακτηρίζουν πολύ την περίοδο που διανύουμε και δυστυχώς υιοθετούνται από πολλούς μέρα με τη μέρα. Εξελισσόμαστε και γινόμαστε όλο και καλύτεροι όταν μπορέσουμε να αντιληφθούμε το πόσο περιττές είναι όλες αυτές οι «ετικέτες» που μας έχουν επηρεάσει και στη συνέχεια χαρακτηρίσει εμάς τους ίδιους. Αν «πετάξουμε» από πάνω μας όλα αυτά που μας έχουν στιγματίσει, λέξεις, ατάκες, σχόλια, όλα αυτά που μπορεί να μας έχουν δημιουργήσει άσχημα συναισθήματα και κακές προβολές του εαυτού μας, τότε θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε ποιοι πραγματικά είμαστε, τι είναι αυτό που καλούμαστε ως προσωπικότητες να επικοινωνήσουμε και να μοιραστούμε.

Το Κέντρο Ζωής λοιπόν, καλεί τον κόσμο να «βγάλει» τις ετικέτες και να απαλλαγεί από τα στερεότυπα. Με μία ομολογουμένως ευρηματική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, η ΜΚΟ επιδιώκει να αφυπνίσει μια μεγάλη μερίδα κοινού σχετικά με τη νόσο του AIDS. Χρησιμοποιώντας τη δυναμική των social media αλλά και τη διαχρονική διανομή φυλλαδίων, η καμπάνια θα χωριστεί σε δύο φάσεις: την 1η που θα «τρέξει» μέσα από το Facebook και τη δεύτερη θα διανείμει ενημερωτικά φυλλάδια, σε πολλούς δήμους της χώρας.

Αναλυτικότερα, η 1η φάση της καμπάνιας, θα τρέξει μέσα από την επίσημη Facebook σελίδα του Κέντρου Ζωής. Εκεί θα βρει κανείς αναρτημένη τη φωτογραφία ενός άνδρα γεμάτου με ετικέτες και στερεότυπα, που συχνά αποδίδονται σε ανθρώπους οι οποίοι ζουν με HIV/AIDS. Ο κόσμος καλείται να βγάλει τις ετικέτες αυτές, αντιδρώντας με το “angry” και όχι με “like” στο συγκεκριμένο post, δηλώνοντας έτσι την εναντίωσή του. Κάθε μέρα και με την υποστήριξη και την σοσιαλμιντιακή αντίδραση του κοινού, θα κατεβαίνει από μία ετικέτα πάνω στη φωτογραφία. Με τον τρόπο αυτό, ο άνδρας της φωτογραφίας θα απαλλάσσεται από όλες εκείνες τις «ταμπέλες» που έχει δεχθεί, δίνοντάς του το δικαίωμα να ζήσει μία φυσιολογική ζωή μακριά από το ρατσισμό και τα στερεότυπα.

Κεντρικά πρόσωπα της καμπάνιας αυτής είναι η παρουσιάστρια Τζένη Μπαλατσινού και ο τραγουδιστής του μουσικού συγκροτήματος ONIRAMA, Θοδωρής Μαραντίνης, οι οποίοι μέσα από 2 έξυπνα videos, παρουσιάζουν τις ετικέτες που έχουν δεχθεί από τον κόσμο. Μέσα από την προσωπική τους εμπειρία, μιλούν για το πόσο δύσκολο είναι για έναν άνθρωπο να «βγάλει την ετικέτα» που του «κόλλησαν» και να προχωρήσει στη ζωή του. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για έναν άνθρωπο θετικό στον ιό του HIV.

Σχετικά με τη 2η φάση της καμπάνιας, το Κέντρο Ζωής σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), θα διανείμει περισσότερα από 100.000 ενημερωτικά φυλλάδια, σε πάνω από 40 δήμους της χώρας. Βασικός στόχος της καμπάνιας «Βγάλε την ετικέτα», είναι η ενημέρωση του κοινού για τον ΗΙV, καθώς η άγνοια είναι ο κύριος λόγος που οδηγεί τους ανθρώπους σε παρανοήσεις. Έτσι ακριβώς λοιπόν, δημιουργείται ή ακόμα και ενισχύεται ο φόβος και οι προκαταλήψεις απέναντι στους ανθρώπους που ζουν με τον HIV ή και το AIDS.

Η καμπάνια πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό των 25 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Ζωής και καλεί την πολιτεία, τους συνεργαζόμενους φορείς και την κοινωνία να δράσουμε όλοι μαζί, για να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά αυτό το κοινωνικό στίγμα.

Η φετινή καμπάνια του Κέντρου Ζωής πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, με την υποστήριξη των Πρεσβειών της Γαλλίας και της Αυστραλίας, καθώς και με την ευγενική χορηγία των ΕΛΤΑ και των εταιρειών MAC, GSKViiV, Gilead, BristolMyers Squibb & της Διεθνούς Φοιτητικής Ταυτότητας- ISIC.

Λίγα λόγια για το Κέντρο Ζωής

Το Κέντρο Ζωής ιδρύθηκε το 1991, και είναι το πρώτο αναγνωρισμένο, μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό σωματείο στην Ελλάδα που προσφέρει δωρεάν, μοναδικές υπηρεσίες και προγράμματα (ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη, Κέντρο Ημέρας κλπ), καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναγκών των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, των οικογενειών και των συντρόφων τους.

Όλα αυτά τα χρόνια, στέκεται πλάι σε όσους το προσεγγίσουν, χάρη στην πολύτιμη προσφορά  του μεγάλου δικτύου εθελοντών και του άρτιου επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει, χωρίς καμία διάκριση ως προς το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την εθνικότητά των επισκεπτών  του.

Το Κέντρο Ζωής διαθέτει δύο γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ συμμετέχει σε αρκετά Ευρωπαϊκά-διακρατικά δίκτυα.

#stopstigma #vgaletinetiketa

Φένια Ζάννη

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE