Tsiklioti: Ελληνική υπογραφή σε μια πολυτελή καινοτομία customized επίπλων

Συνέντευξη: Μπάμπης Παπαναστασάτος

H ενασχόληση του Μάνου Τσικλιώτη με την επιχείρηση προέκυψε αβίαστα, καθώς μεγάλωσε μέσα σε ένα κατασκευαστικό περιβάλλον που είχε να κάνει με το σχεδιασμό και την παραγωγή επίπλων. Η επιχείρηση “Tsiklioti” αποτελεί οικογενειακή υπόθεση, με την ομώνυμη οικογένεια να δίνει δυναμικό παρόν στο χώρο του custom σχεδιασμού επίπλων και να επιτυγχάνει, αναγνωρίζοντας διαρκώς τις ανάγκες των πελατών της. Με το μυστικό της να κρύβεται στις καινοτόμες ιδέες των νέων μελών της ομάδας που συνδυάζονται και εναρμονίζονται με τη σημαντική εμπειρία των παλαιότερων στο κατασκευαστικό κομμάτι, η “Tsiklioti” αναμειγνύει το σύγχρονο με το διαχρονικό στοιχείο, γεγονός που αντανακλάται σε ολόκληρη τη φιλοσοφία της. Ο Μάνος Τσικλιώτης λοιπόν, μιλά για τη φιλοσοφία της επιχείρησης “Tsiklioti”, για την ποιότητα στο έπιπλο αλλά και για τη σημασία του custom made σχεδιασμού.

tsiklioti-didee-18tsiklioti-didee-1tsiklioti-didee-3

Η επιχείρηση “Tsiklioti” συνεργάζεται με αρχιτέκτονες και εμπόρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι οποίοι δίνουν την ιδέα τους στη σχεδιαστική ομάδα. Εκείνη με τη σειρά της, αναλαμβάνει να σκιτσάρει το καταλληλότερο αντικείμενο για τον πελάτη και ύστερα το αποδίδει στην 3D μορφή του. Μ’ αυτό τον τρόπο ο πελάτης γνωρίζει ακριβώς την κοστολόγηση και την μορφή του τελικού προϊόντος. Η virtual αποτύπωση του επίπλου, επιτρέποντας σύνθετες γεωμετρίες και ακρίβεια, γλιτώνει τον πελάτη από μια διαδικασία αμφιβολίας και αναζήτησης. Στην τελευταία φάση του project, o πελάτης παραλαμβάνει τα αντικείμενα και τον κατασκευαστικό φάκελο με τα τρισδιάστατα αντικείμενα και τα τεχνικά σχέδια. Εκεί σελιδοποιεί πως τα 3D σχέδια αντικατόπτριζαν πλήρως το τελικό προϊόν και ότι τα έπιπλα συναρμολογούνται εύκολα.

Αυτή είναι και η φιλοσοφία της επιχείρησης, μας εξηγεί ο επιχειρηματίας Μάνος Τσικλιώτης. Δίνοντας έμφαση στη μοναδικότητα, την ποιότητα, την οργάνωση και την ακρίβεια της παραγωγής, η “Tsiklioti” σχεδιάζει έπιπλα με βάση τις ανάγκες του πελάτη. Για το λόγο αυτό δεν υπάρχει κατάλογος με συγκεκριμένα προϊόντα.

tsiklioti-didee-4 tsiklioti-didee-8 tsiklioti-didee-11tsiklioti-didee-5

Παράλληλα με τα projects για τον εκάστοτε πελάτη, ετοιμάζουν μια costumized σειρά από έπιπλα και αντικείμενα που θα μπορούν να συναρμολογηθούν με 1200 διαφορετικούς τρόπους, πράγμα που σημαίνει ότι θα προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε πελάτη. Τα προϊόντα θα βρίσκονται σε έναν virtual κατάλογο, στην 3D μορφή τους και ουσιαστικά ο πελάτης θα δημιουργεί μόνος του το αντικείμενο.

Μελλοντικά θα ήθελε μια ακόμα μεγαλύτερη ομάδα, καθώς πιστεύει πως όσο περισσότεροι σκέφτονται, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα. Παράλληλα δεν θα ήταν κακή η ιδέα επέκτασης της επιχείρησης με design labs στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Μάνος θυμάται το πρώτο έργο που ανέλαβε σαν χθες κι ας έχουν περάσει 8 χρόνια. Το 2008 κατασκεύασε έναν μεγάλο γωνιακό καναπέ σε παραλιακό μαγαζί στη Θεσσαλονίκη. Σκεπτόμενος σήμερα την κατασκευή, νιώθει ικανοποιημένος με αυτό που δημιούργησε αλλά με εντιμότητα παραδέχεται τη λανθασμένη επιλογή των χρωμάτων του. Έξαλλου υποστηρίζει ότι μέσα από τα λάθη έρχεται η εξέλιξη. Η μεγαλύτερη πρόκλησή του μέχρι σήμερα ήταν η δημιουργία μιας σύνθετης κατασκευής 4 μέτρων για ένα club στη Γερμανία.

tsiklioti-didee-7tsiklioti-didee-6tsiklioti-didee-15tsiklioti-didee-14

Θα δείτε τον Μάνο κάπου ανάμεσα στα πριονίδια και τις βίδες. Θα τον δείτε να συνομιλεί με τους πελάτες προσπαθώντας να κατανοήσει απόλυτα τις ανάγκες τους, ώστε να τους εξυπηρετήσει άψογα, κατασκευάζοντας για εκείνους ένα ιδιαίτερο έργο τέχνης. Να κρατά χρωματιστούς μαρκαδόρους και να σχεδιάζει με πάθος κάποιο πρωτότυπο σχέδιο, αφού πρώτα έχει βάλει στο σχεδιαστήριο δυνατά τη μουσική. Όχι, ο Μάνος δεν είναι ούτε επικοινωνιολόγος, ούτε ζωγράφος, ούτε κατασκευαστής. Είναι όλα αυτά μαζί. Μα πάνω απ’ όλα είναι ένας ενθουσιώδης και τολμηρός νέος, με όραμα, αισιοδοξία, φιλοδοξίες, πάθος για τη δουλειά του και συνεχή ανάγκη για εξέλιξη. Ένας νέος που σε μια δύσκολη περίοδο της αγοράς, δεν συμβιβάζεται και συνεχίζει να παράγει προϊόντα σε προσιτές τιμές που δεν στερούνται ποιότητας και κάνουν τον κάθε πελάτη του να νιώθει ξεχωριστός.

*Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα της επιχείρησης Tsiklioti στο Facebook, στο Ιnstagram και στο site.

tsiklioti-didee-10 tsiklioti-didee-13tsiklioti-didee-16

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE