Ε.Μ.Σ.Τ: Εφαλτήριο προόδου και επαναπροσδιορισμού

Γράφει ο Φώτης Μαραγκός
Φωτογράφιση: Βασιλική Παπακωνσταντίνου

Όχι μόνο μουσείο. Θες το κατάλληλο timing; Θες το μοντέρνο ύφος και ο καινοτομικός σχεδιασμός; Θες οι φιλοδοξίες που θέτει το ίδιο το μουσείο; Δεν ξέρω. Πάντως το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ήρθε – επιτέλους – για να μείνει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε για άλλον έναν πολιτιστικό χώρο στην αστική γεωγραφία της πόλης. Μιλάμε για μία πολυμορφική κοιτίδα πολιτισμού, η οποία αξιοποιεί ένα τεράστιο κέλυφος, αναβαθμίζει μια ολόκληρη περιοχή και φιλοδοξεί να δώσει στέγη σε μια ποικιλία μορφών τέχνης, αξιοποιώντας το δυναμισμό και την αναζήτηση, που ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης οφείλει να έχει.

emst-didee-8

Ήδη στον κόσμο έχει γίνει αντιληπτό πως η κλασική στατικότητα και ο συντηρητισμός, έννοιες συνυφασμένες με τη λογική του μουσείου, δεν μπορούν να διατηρηθούν σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, όπου τα ερεθίσματα και η κινητικότητα, παράγουν συνεχώς τέχνη. Ο πολίτης απαιτεί μουσεία με εξωστρέφεια και χαρακτήρα. Είναι όσο ποτέ αναγκαίο να υπάρξουν τέτοια νομικά πρόσωπα που τολμούν να εισαγάγουν νεωτερισμούς και να αφήσουν το κοινό να τα κρίνει γι’ αυτό. Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στου Φιξ είναι ένα εγχείρημα. Σε μια χώρα όπου, λίγο ή πολύ, η αίσθηση της τέχνης περιορίζεται στο κλασικό μεγαλείο, μια μοντέρνα προσέγγιση της πολιτιστικής δημιουργίας, δημιουργεί ερεθίσματα και είναι αρκετά αναπαραγωγική.

emst-didee-10 emst-didee-9

Το νέο μουσείο φιλοδοξεί να είναι κάτι περισσότερο από χώρος παράθεσης της τέχνης, αλλά θα επιδιώξει να στεγάσει δράσεις ενημέρωσης και κατάρτισης, βιωματικά εργαστήρια και εκπαιδευτικές ενέργειες. Οι Αθηναίοι περίμεναν το νέο αυτό «σπίτι» του πολιτισμού με αγωνία. Για πολλούς από εμάς, ίσως, τα θυρανοίξια αυτά νοούνται και ως μια αρχή εξόδου από το τέλμα της καθημερινότητας, σε μια χώρα που πασχίζει να βρει βηματισμό και που ο πολιτισμός μοιάζει ως το εργαλείο μετάβασης στη νέα εποχή. Η βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έρθει μέσα και από τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες. Μια χώρα που σκέφτεται, οραματίζεται και υλοποιεί τέχνη είναι δεδομένο ότι θα βρει τη διέξοδο. Είναι καιρός και οι νεοέλληνες να παράξουμε τέχνη ή να αφήσουμε την τέχνη να μας κατακλύσει.

emst-didee-19emst-didee-25

Πέραν της αστικής αναβάθμισης μέσω της ενσωμάτωσης ενός τέτοιου μουσείου στην καθημερινότητα της πόλης, η σημασία της λειτουργίας του ΕΜΣΤ είναι σίγουρα βαθύτερη στη συνείδηση όλων μας. Η Ελλάδα οφείλει να αφήσει πίσω τη μιζέρια και να πάρει σημαντικές αποφάσεις στο δρόμο της προόδου, της ανάπτυξης της καινοτομίας και της συνεργατικότητας. Η χώρα μας μπορεί να κοιτάξει κατάματα τις εξελίξεις σε έναν κόσμο που τρέχει και να δώσει τη δική της διακριτή προστιθέμενη αξία. Ο πολιτισμός ήταν ανέκαθεν δομικό στοιχείο της ζωής μας. Ας του δώσουμε την προσοχή που του αξίζει κι ας σκεφτούμε με ανοικτό μυαλό, με εξωστρέφεια και αισιοδοξία.

emst-didee-15 emst-didee-4 emst-didee-5

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE