Ιζαμπέλλα Φούλοπ: «Αυτό που θες» δεν είναι ανέφικτο

Συνέντευξη: Φένια Ζάννη
Φωτογραφίες: Πέτρος Πουλόπουλος

Η Ιζαμπέλλα Φούλοπ είναι μια ανερχόμενη ηθοποιός, που έχει κάνει ένα αδιαμφισβήτητα δυναμικό ξεκίνημα, με τις ερμηνείες της και με τη χαρακτηριστική γοητεία της να παραμένουν ανεξίτηλες στο «χώρο του θεάματος». Παράλληλα με την υποκριτική ασχολείται και με τη συγγραφή θεατρικού έργου, με αρκετά μεγάλη απήχηση στο κοινό. Μία από τις δημιουργίες της είναι και η παράσταση «Αυτό που θες», την οποία και έγραψε η ίδια, σε μια προσπάθεια εξωτερίκευσης των συναισθημάτων της σχετικά με την αγανάκτηση των ανθρώπων γύρω της. Ένας μονόλογος που πραγματεύεται αλήθειες με τον πιο μεταδοτικό τρόπο, με μια ηρωίδα που δεν «υποτάσσεται» σε αυτό που η κοινωνία και οι συνθήκες θέλουν για εκείνη, αλλά η ίδια κυνηγάει «Αυτό που θέλει». Η Ιζαμπέλλα, εκτός των άλλων, πρωταγωνιστεί στην παράσταση και εντυπωσιάζει με την ερμηνεία της επί σκηνής, όπως αντίστοιχα εντυπωσιάζει και η σκηνοθεσία του Γιώργου Νινιού, που εναρμονίζεται απόλυτα με την πλοκή.

img_1843

Πώς επέλεξες να γίνεις ηθοποιός και πότε κατάλαβες ότι είσαι «καλλιτεχνική φλέβα»;
Η «καλλιτεχνική φλέβα» πιστεύω υπήρξε πριν ακόμα μιλήσω. Κυριολεκτικά. Ο πατέρας μου είναι ζωγράφος και απλά θα σου πω πως υπάρχουν φωτογραφίες με μένα, φορώντας πάνα και κρατώντας ένα πινέλο στο χέρι… Αντίστοιχα, «αποφάσισα» να γίνω ηθοποιός σε μια ηλικία που νόμιζα ότι το να είναι κανείς ηθοποιός σημαίνει να είναι καρτούν της Disney… Συγκεκριμένα ήθελα να είμαι μια… αλεπού! Μεγαλώνοντας, όσο περισσότερο μάθαινα τι κάνει ένας ηθοποιός, τόσο περισσότερο με γοήτευε το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Ποιο είναι το αντικείμενο που σε ελκύει περισσότερο, δεδομένου ότι έχεις ασχοληθεί τόσο με το θεατρικό έργο και κείμενο, όσο και με την υποκριτική;
Η ίδια η ζωή αποτελείται από σκέψη και πράξη. Κάπως έτσι βλέπω κι εγώ τη συγγραφή και την υποκριτική. Δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιο από τα δύο, αφού και τα δύο είναι «συστατικά» αυτού που είμαι. Αγαπώ εξίσου τις δύο αυτές τέχνες, οι οποίες συμπληρώνουν η μία την άλλη. Σκέψη και πράξη πρέπει να συνυπάρχουν για να βγει ένα αποτέλεσμα σε όλους, μα όλους, τους τομείς.

Τι σημαίνει για σένα η δουλειά σου και τι είναι αυτό που σου προσφέρει σε προσωπικό επίπεδο;
Η δουλειά μου για μένα είναι έρωτας. Δεν μπορεί να περιμένει κανείς από αυτή τη δουλειά τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο απ’ όσα περιμένει από τον εραστή του, ποτέ δεν ξέρεις πόσο μπορεί να σε εξυψώσει και να σε ταξιδέψει και πόσο μπορεί να σε πληγώσει, το ανακαλύπτεις μέρα με τη μέρα.

Ποιος από τους ρόλους που έχεις ενσαρκώσει μέχρι στιγμής, θεωρείς ότι σου δίδαξε πράγματα;
Όλοι οι ρόλοι με τους οποίους καταπιάνεσαι, έχουν να σε διδάξουν πράγματα! Κάθε ρόλος είναι κι ένας άλλος άνθρωπος και κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Από αυτό και μόνο, έχεις να μάθεις πολλά!

i_4

Αυτή την περίοδο σε βρίσκουμε στην παράσταση «Αυτό που θες». Πες μας λίγα λόγια για το θεατρικό έργο και για το τι θα παρακολουθήσουμε εκεί.
Ξεκινώντας από το κείμενο, το έργο αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες και τα βιώματα ενός σύγχρονου ανθρώπου. Το έγραψα σε μια περίοδο της ζωής μου, στην οποία με προβλημάτιζε έντονα η αγανάκτηση των ανθρώπων για πολλές σημερινές καταστάσεις. Ωστόσο, η ηρωίδα δεν «υποτάσσεται» σε αυτό που η κοινωνία και οι συνθήκες θέλουν για εκείνη, αλλά με τη βοήθεια της φαντασίας και του χιούμορ της κυνηγάει «Αυτό που θέλει» η ίδια. Είναι μια παράσταση σκηνοθετημένη με άριστο τρόπο από τον Γιώργο Νινιό με αμεσότητα και πολλές εναλλαγές, παικτικές και συναισθηματικές, τόσο για μένα πάνω στη σκηνή, όσο και για το θεατή που την παρακολουθεί.

Από άποψη στησίματος, ποιοι είναι οι συντελεστές της παράστασης;
Έχω την τύχη να συνεργάζομαι με τον Γιώργο Νινιό, ο οποίος πέρα από την σκηνοθεσία, έχει γράψει υπέροχη μουσική και στίχους για την παράσταση. Την καλλιτεχνική επιμέλεια των σκηνικών, έχει κάνει ο πατέρας μου, Τίμπορ Φούλοπ. Τα κοστούμια σχεδίασε και έραψε η Demetra Sideri, μια νέα κοπέλα με της οποίας τα σχέδια ξετρελάθηκα και ήθελα να συνεργαστώ μαζί της πολύ πριν τη συγκεκριμένη παράσταση. Τις χορογραφίες τις επιμελήθηκε η Στέλλα Κρούσκα, η οποία είναι εξαιρετική τόσο σαν χορογράφος, όσο και σαν ηθοποιός. Τέλος, το σχεδιασμό του φωτισμού έχει κάνει ο Στέφανος Κοπανάκης.

Έχεις γράφει η ίδια το έργο «Αυτό που θες». Μίλησέ μας γι’ αυτό, πώς προέκυψε και πώς υλοποιήθηκε;
Το εν λόγω έργο, προέκυψε από την ανάγκη μου να εκφράσω όλα όσα βίωνα και βιώνουμε όλοι κατά καιρούς, καταστάσεις οι οποίες σήμερα προβληματίζουν τόσο τους νέους ανθρώπους, όσο και τους πιο έμπειρους. Έχει μέσα του αλήθεια και αυτή είναι η δύναμή του! Είναι σκέψεις που όλοι λίγο πολύ έχουμε κάνει, απλώς ίσως κάποιοι να μην τις έχουμε εκφράσει ποτέ. Πίστεψα και πιστεύω πολύ σε αυτό το έργο, γι’ αυτό και το κυνήγησα. Διαβάζοντάς το βέβαια αργότερα, πίστεψαν σε αυτό και άλλοι άνθρωποι, οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση και την – μέχρι στιγμής – επιτυχία της παράστασης και τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς.

Παρακολουθείς θέατρο; Τι σε τραβάει και σε απωθεί από το θέατρο σήμερα στην Ελλάδα;
Το θέατρο είναι η καλύτερη μορφή ψυχαγωγίας και φυσικά παρακολουθώ όσες περισσότερες παραστάσεις μπορώ! Προσωπικά αυτό που με ελκύει στο θέατρο είναι ότι συναντάς πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες. Θεωρώ πως στην Ελλάδα έχουμε πολύ ταλαντούχους ανθρώπους! Από την άλλη, κάτι που περισσότερο με στεναχωρεί – δεν θα έλεγα με απωθεί – είναι η έλλειψη πρωτοτυπίας, όχι με τον ελιτίστικο τρόπο, να πας να δεις μια παράσταση που την καταλαβαίνουν μόνο οι συντελεστές. Αυτό που εννοώ είναι ότι, ιδίως στις μεγάλες παραγωγές, ανακυκλώνονται τα ίδια περίπου έργα και οι ίδιοι περίπου άνθρωποι. Δεν δίνονται ευκαιρίες στο νέο και αυτό θεωρώ πως είναι κάτι που λείπει από τις μεγάλες σκηνές, ενώ στις μικρές, μπορεί να βρεθείς τυχαία και να δεις «διαμάντια»!

Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια που θα ήθελες να μοιραστείς;
Δύσκολα μοιράζομαι τα σχέδιά μου για το μέλλον. Κυρίως γιατί ποτέ δεν ξέρεις πώς θα στα φέρει η ζωή και πώς αλλάζουν τα πράγματα. Οπότε γιατί να συζητάς για κάτι που δεν υπάρχει και δεν ξέρεις καν το αν θα υπάρξει… Σκέφτομαι πάντως πολλά πράγματα, τα οποία όταν γίνουν πράξη, τότε θα τα συζητήσουμε.

img_1829

Φένια Ζάννη

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE