Χρύσανθος Πανάς: Η εστέτ νοοτροπία μιας ευρωπαϊκής, επιχειρηματικής λογικής

Ο Χρύσανθος Πανάς προλογίζει την 8η χρονιά του Salon de Bricolage και μοιράζεται τα στοιχεία που συνθέτουν την πιο διαφοροποιημένη λογική της μοναδικής, ελληνικής, ιδιωτικής λέσχης.

Με αδιάπαυστη αγάπη για τη μοναδικότητα, η συνεχής επιχειρηματική πρωτοπορία εξακολουθεί να έχει κυρίαρχο ρόλο, σε μια γεμάτη από νέες, καλλιτεχνικές δράσεις σεζόν.

premier-etage

 «Ο τίτλος του Salon de Bricolage έχει στην ουσία χιουμοριστικό χαρακτήρα. Εγώ και ο αδερφός μου Σπύρος, θέλαμε να φτιάξουμε ένα community από ενδιαφέροντες ανθρώπους και ο καθένας να μπορεί να συνεισφέρει σ’ αυτή τη νέα κοινότητα που θα δημιουργηθεί».

Ποιο είναι όμως το προφίλ που χαρακτηρίζει τον κόσμο του SDB; «Προχωρώντας και πέρα από τον όρο «Private Members Club» καταφέραμε να δημιουργήσουμε τη Λέσχη, που με μία συνδυαστική ματιά, διατηρεί ποιότητα με υψηλές προδιαγραφές, ώστε η ψυχαγωγία και η διασκέδαση των Αθηναίων να ανάγεται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αυτοί που συμμετέχουν, τα μέλη του Salon de Bricolage, έχουν οι ίδιοι επιρροή μέσα στη λέσχη. Αυτός είναι και ο λόγος που μερικές δημιουργικές προσωπικότητες η Λέσχη τις αγκαλιάζει ως τιμής ένεκεν μέλη. Δεν είναι ένα μέρος που απευθύνεται μόνο σε εκείνους που έχουν χρήματα, αλλά κυρίως σε αυτούς που αναζητούν την ποιότητα. Τα 500ευρώ της ετήσιας συνδρομής είναι ένα πολύ χαμηλό ποσό, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέσω του SDB δίνουμε πρόσβαση στα καλύτερα members clubs ανά τον κόσμο. Φέτος προστίθεται και το ιστορικό Annabels του Λονδίνου, το οποίο ανακατασκευάζεται σε ένα υπέροχο κτίριο στην Berkeley Square».

Κυρίαρχο ρόλο στη φιλοσοφία του SDB παίζει η έννοια της αδελφοποίησης σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες. Η λέσχη πραγματοποιεί συνεργασίες με πολλά αντίστοιχα art oriented clubs του εξωτερικού, με στόχο την ακατάπαυστη μόρφωση και τη διαρκή ενημέρωση των μελών και των επισκεπτών της. Πρόκειται για μια ενοποίηση της πολιτιστικής κουλτούρας, ανθρώπων που συναντώνται σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Το SDB αποτελεί τον αθηναϊκό δίαυλο για την επικοινωνία της κουλτούρας αυτής και με μία συνεχή επιχειρηματική εξέλιξη, προωθεί τον πολιτισμό και τις τέχνες, σε συνδυασμό με την ψυχαγωγία υψηλών προδιαγραφών. «Το “The Hospital Club” στο Λονδίνο και το “Matador” στη Μαδρίτη είναι στην ουσία institutions με τα οποία συνεργαζόμαστε σε εικαστικό επίπεδο. Το SDB διαθέτει ένα διαρκώς εξελισσόμενο εικαστικό πρόγραμμα, με curator την Άννα Χατζηνάσιου. Στα πλαίσια αυτού, συμπεριλαμβάνονται τακτικές εκθέσεις ενώ παράλληλα προβάλλονται σύγχρονοι εικαστικοί Έλληνες. Στον χώρο των εικαστικών λειτουργούμε σαν ίδρυμα, προωθώντας έργα καλλιτεχνών, μη αποσκοπώντας σε οικονομικά οφέλη. Φέτος είχαμε την τιμή να αποτελούμε μέρος της Frieze Art Fair στο Λονδίνο. Όταν λοιπόν έστειλαν σε εμένα και την Άννα Χατζηνάσιου να υπογράψουμε την αίτηση, ρωτούσαν αν είμαστε μουσείο ή institution, αφού είχαν παρακολουθήσει όλες μας τις εικαστικές δράσεις. Με τη συμμετοχή μας μάλιστα, οργανώσαμε τις μετακινήσεις 25 Ελλήνων ,φιλότεχνων μελών του Salon de Bricolage, που παρευρέθηκαν στην Frieze. Επρόκειτο για επώνυμους, νέους ανθρώπους, για τη νέα γενιά των συλλεκτών. Προσπαθούμε άλλωστε να «γαλουχήσουμε» τους νεότερους με τη σημασία των εικαστικών, όχι τόσο με τη σημασία την επενδυτική αλλά με την ψυχολογική και ενεργειακή σημασία ενός καλού έργου. Έχει βέβαια και επενδυτική σημασία η τέχνη. Αγοράζοντας έναν πίνακα, δεν χάνεις τα χρήματά σου, τα επενδύεις. Αρκεί να ξέρεις τι αγοράζεις.»

premier-etage-2

Δύο  κουζίνες, δύο μενού και οι άψογες γαστρονομικές προτάσεις των πιο διακεκριμένων σεφ, συμπληρώνουν τις υπηρεσίες του πιο πολυσυζητημένου private members club. Προσφέροντας την εναλλακτικότητα με επιλογές ανάμεσα σε διάφορες κουζίνες, δημιουργεί την άριστη συνύπαρξη των διαφορετικών πολιτισμών και προτάσεων σε ένα ποικιλόμορφο μενού. Άλλωστε αυτή είναι και η γενικότερη φιλοσοφία του SDB. Ένα συνονθύλευμα γαστρονομικής και καλλιτεχνικής τελειότητας, που προσφέρεται μέσα από τις ανώτερες υπηρεσίες της λέσχης. «Το Salon de Bricolage συνδυάζει πολλά πράγματα μαζί. Από τη μία πλευρά προσφέρει την κουζίνα, που θα τη μοιραστεί κανείς με τους φίλους του ή ακόμα και με άτομα που δεν ξέρει και θα γίνει ένας ωραίος συνδυασμός με comfort food σε πολύ καλή τιμή. Με 10 ευρώ μπορείς να φας κανονικά στο Bricolage. Από την άλλη, στον πάνω όροφο το “Premier Etage”, η κουζίνα είναι πιο ακριβή, αλλά έχεις το καλύτερο sushi της Αθήνας, fusion και asian φαγητό. Οι δύο χώροι του Premier Etage είναι «ζεστοί» με τζάκια, ενώ υπάρχει και η βιβλιοθήκη, που λειτουργεί κανονικά ως δανειστική. Πολλά από τα βιβλία μάλιστα είναι σπάνια, με υπογραφές από τους συγγραφείς αλλά και με σπάνιες εικονογραφήσεις. Πιο πάνω θα βρει κανείς χώρο, τον οποίο πολλοί χρησιμοποιούν για meetings, γιατί διαθέτει και καταπληκτικό φως την ημέρα. Έχει ένα καταπληκτικό αίθριο. Ανεβαίνοντας πιο πάνω, υπάρχουν τα δύο art apartments, τα λέμε έτσι γιατί κι αυτά είναι γεμάτα με έργα σύγχρονης τέχνης. Μπορείς να τα κλείσεις για να φιλοξενήσεις ένα φίλο σου, αντί για να επιλέξεις ένα διαμέρισμα Airbnb, να έχει τα services από τη λέσχη και παράλληλα να είναι και μέσα στα happenings. Το SDB είναι η μοναδική σύγχρονη λέσχη στην Ελλάδα. Το Bricolage έχει επίσης και τη νομική μορφή της λέσχης, είναι μια ιδιωτική λέσχη, δεν είναι μπαρ.»

ground-floor-2

«Όσον αφορά τα art apartments, στόχος μας είναι να φιλοξενήσουμε τους «καλούς ξένους», ώστε να κινηθεί ο τουρισμός στην Αθήνα και το χειμώνα. Με άφησαν ικανοποιημένο όλες οι προηγούμενες χρονιές. Το Bricolage έχει μια διαρκή ανοδική πορεία. Η λογική του είναι διαφοροποιημένη από ένα κοινό εστιατόριο ή μπαρ και κάποιες μέρες μπορεί να είναι πολύ χαλαρό σε επισκεψιμότητα, ώστε τα μέλη να μπορούν να δουν κάθε λεπτομέρεια και να το απολαύσουν με ησυχία. Το ίδιο συμβαίνει με όλες τις λέσχες ανά τον κόσμο. Επιχειρηματικά είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος, είναι πάνω από τις προσδοκίες μου. Ειδικά με το πόσο μας «αγκαλιάζουν» οι λέσχες στο εξωτερικό.»

art-apartment-2

Μια περιοχή, την οποία όλα αυτά τα χρόνια χαρακτήριζε η πολυτελής διασκέδαση και ο «καλός» κόσμος, από διάφορα σημεία της πόλης, συνεχίζει να διέπεται από τον κοσμοπολίτικο αέρα της τότε εποχής; Πιθανόν να είναι ακόμα ένα ελκυστικό -επιχειρηματικά- κομμάτι της Αθήνας, αλλά μπορεί άραγε να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες μιας ιδιωτικής λέσχης, που φέρει την καινοτομία και την εξέλιξη των πολιτιστικών πραγμάτων στο προσκήνιο, σε ένα σημείο που άλλοτε απολάμβανε την απόλυτη χλιδή της εποχής; «Το Κολωνάκι, κακά τα ψέματα, στο παρελθόν είχε μια άλλη αύρα και ατμόσφαιρα, την οποία δεν εξέπεμπαν τόσο τα κτίρια, όσο οι άνθρωποι. Είχε αυτές τις πολύ «καλοβαλμένες» κυρίες της παλιάς κοπής. Το Κολωνάκι ήταν κυρίως residential, δυστυχώς τώρα η νοοτροπία έχει αλλάξει. Από τη στιγμή που άρχισε να γεμίζει διασκεδαστήρια, να ενοχλούν οι μουσικές και να μην μπορούν οι οικογένειες να μείνουν στα σπίτια τους, οι παρκαδόροι να μη σε αφήνουν να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου, άρχισαν οι οικογένειες να φεύγουν. Ο ίδιος αυτός ο κόσμος που έμενε στο Κολωνάκι, θα ψώνιζε και από τις boutique. Ήταν η καλή γειτονιά της Αθήνας, η οποία πιστεύω ότι θα ξαναβρεί τον χαρακτήρα της μόλις ξαναγίνει περισσότερο οικιστική. Εγώ, σαν επιχειρηματίας, θεωρώ πως πρέπει ο καθένας να έχει συνείδηση. Να αντιλαμβάνεται πως με την επιχείρηση που θα φτιάξει, επηρεάζει ποικιλοτρόπως και τη γειτονιά και να σέβεται πρώτα απ’ όλα τους κατοίκους και το κοινό καλό, ώστε να υπάρχει αρμονική συνύπαρξη. Ελπίζω το Κολωνάκι να φιλοξενήσει και πάλι ωραίες boutique, ώστε να βρει την ατμόσφαιρα του. Η γκρίνια του Έλληνα «κρίση, κρίση, κρίση» έχει κουράσει. Λίγο λίγο τα πράγματα θα μπουν στη θέση τους. Το ξέρουμε πως δεν θα ζούμε όπως παλιότερα, αλλά δεν χρειάζεται να ζούμε και μέσα στην κατάθλιψη.»

deuxiemeetage2

Η πολιτιστική προσφορά της επιχειρηματικότητας του ομίλου Panas Group έχει θέση και στο ιστορικό Zonars. Το σαλόνι του πιο διαχρονικού αθηναϊκού σημείου της πόλης εξακολουθεί να φιλοξενεί το πιο trendy και καλοβαλμένο κοινό με καλλιτεχνική υπόσταση, που ωστόσο αποζητά τη συνεχή ατομική εξέλιξη. Το Zonars ξαναγράφει ιστορία όντας το απόλυτο στέκι για Έλληνες και ξένους σύγχρονους θαμώνες. Συγχρόνως, ανταποκρίνεται πλήρως στην καλλιτεχνική ανάγκη των επισκεπτών του, γι’ αυτό παρουσιάζει και εκθέτει έργα σημαντικών masters της τέχνης, όπως o Πικάσο και o Mattiacci. Όλα είναι αυθεντικά, παρμένα από συλλέκτες.

Το Salon de Bricolage στα 8 χρόνια λειτουργίας του, έχει δημιουργήσει τα εντυπωσιακότερα πάρτι της Αθήνας. Μέσω  newsletters, τα μέλη της ιδιωτικής λέσχης λαμβάνουν ενημερώσεις για secret parties με τους καλύτερους djs ενώ έχουν την ευκαιρία να οργανώσουν και οι ίδιοι τα δικά τους. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της χρονιάς λαμβάνουν χώρα πολλά θεματικά πάρτι και το Salon de Bricolage εξασφαλίζει τις καλύτερες συνεργασίες με event curators και djs. Ήταν το πρώτο club που έφερε το Halloween, την χιουμοριστική διάθεσή δηλαδή ενάντια στον ανθρώπινο φόβο, στην Ελλάδα και από τότε μέχρι σήμερα το έχει καθιερώσει. Τις καθημερινές, το Ground Floor λειτουργεί ως bar, ενώ το Σαββατοκύριακο παραμένει ανοιχτό μέχρι τις πρωινές ώρες.

ground-floor-party

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE