BlameYourDaze: Θηλυκότητα και urban στοιχείο σε ένα κομψό «μπέρδεμα»

Συνέντευξη: Φένια Ζάννη
Φωτογραφίες: BlameYourDaze

BlameYourDaze στα ελληνικά σημαίνει «κατηγόρησε τη σύγχυσή σου, το μπέρδεμά σου». Από αυτήν ακριβώς τη φράση εμπνεύστηκαν και οι δημιουργοί του brand – η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη και η Μαρίζα Παγκάκη – το όνομά του, καθώς μέσα στον καλλιτεχνικό οίστρο τους, συχνά αντιμετωπίζουν μπερδέματα, λόγω των διαφορετικών αντικειμένων που ακολουθεί η καθεμιά. Το brand μετρά ήδη τρία χρόνια λειτουργίας, ισορροπώντας μεταξύ της απλότητας και της κομψότητας, του σύγχρονου και του urban στοιχείου, συνδυάζοντάς τα όλα άψογα. Στο BlameYourDaze ακολουθείται μια φιλοσοφία που βασίζεται στην αποκλειστικότητα, γεγονός που αντανακλά την απαραίτητη άνεση αλλά και τη θηλυκότητα σε κάθε κομμάτι. Υφάσματα, χρώματα και υφές αναμειγνύονται σε ένα δημιουργικό μπέρδεμα με τη φαντασία να κυριαρχεί σε κάθε ρούχο.

mmp_3733-copy875

Πώς ξεκίνησε η ιδέα του “BlameYourDaze” και ποιοι βρίσκονται πίσω από όλο αυτό;
Το Blameyourdaze ξεκίνησε με αφορμή τη συνεργασία της Ιωάννας-Πέτρας Τσαντάκη, της σχεδιάστριας του brand και της Μαρίζας Παγκάκη (art director) για ένα fashion installation, έχοντας και οι δύο καταβολές και εμπειρίες από το χώρο του θεάτρου. Το  Blameyourdaze δημιουργήθηκε λόγω των προσωπικών μας αναγκών για άνετα, διαχρονικά και θηλυκά ρούχα, τα οποία όμως θα φοριούνται όλες τις ώρες της ημέρας.

Πώς αποφασίσατε να καταλήξετε στο όνομα “Blameyourdaze”;
Blameyourdaze ετυμολογικά σημαίνει «κατηγόρησε τη σύγχυσή σου, το μπέρδεμά σου». Εμπνευστήκαμε το όνομα αυτό, καθώς θεωρούμε πως μας αντιπροσωπεύει το καλλιτεχνικό, προσωπικό μας μπέρδεμα λόγω των διαφορετικών μας backgrounds τόσο στο χώρο της μόδας και της ενδυματολογίας, όσο και στο χώρο της τέχνης γενικότερα.

Ποια η φιλοσοφία του brand;
Ισορροπώντας μεταξύ της απλότητας, του εκλεπτυσμού, της κομψότητας και του σύγχρονου, το Blameyourdaze στοχεύει στη λεπτομέρεια, στη θηλυκότητα και στην καλή αισθητική. Επιθυμία μας είναι να κάνουμε τη διαφορά, δημιουργώντας σοφιστικέ δομημένα ρούχα με στοιχεία κλασικού εκσυγχρονισμού. Η φιλοσοφία του brand Blameyourdaze αφορά κυρίως στην άνεση και στην προσαρμοστικότητα των δημιουργιών. Τα ρούχα είναι λιτά αλλά συγχρόνως θηλυκά και προσαρμόζονται στην προσωπικότητα και το στυλ της κάθε γυναίκας.

mmp_3948-copy872

Μίλησέ μας για την τελευταία σας συλλογή “Drifters” για το Φθινόπωρο/Χειμώνα του 2016. Χρωματική παλέτα, υφές, υφάσματα και μοτίβα.

Η συλλογή “Drifters” AW16 εμπνέεται από τα καινούργια ξεκινήματα και τη σημασιολογική έννοια της ίδιας της λέξης! Αφορά σε ανθρώπους ανεξάρτητους, που ρισκάρουν και δεν φοβούνται να «περιπλανηθούν» – κυριολεκτικά και μεταφορικά – και τους εξιτάρουν οι νέες περιπέτειες και οι εμπειρίες που αποκτούν μέσα από αυτή την αναζήτηση. Η συλλογή αυτή απευθύνεται στη σύγχρονη γυναίκα, ανεξαρτήτου ηλικίας. Στη γυναίκα που είναι ανήσυχη, είναι τολμηρή, δραστήρια και κυρίως ικανή να προσαρμόζεται στις εκάστοτε επιβολές και απαιτήσεις της εποχής μας, οι οποίες είναι συνεχώς μεταβαλλόμενες. Βασικό χαρακτηριστικό της συλλογής αυτής είναι οι κλασικές γραμμές ως βάση, ως «ξεκίνημα», με μοντέρνες και σύγχρονες προσθήκες, όσον αφορά στο σχεδιασμό και στην κατασκευή της.

Επικεντρώνεστε σε συγκεκριμένα υλικά ή ίσως έχετε κάποιες αγαπημένες υφές; Με ποιον γνώμονα επιλέγετε τα υλικά σας;
Δεν επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένα υλικά, αλλά εμπνεόμαστε από τις διαφορετικές υφές και ποιότητες των υφασμάτων. Αυτά είναι τα στοιχεία που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την τελική μορφή των ρούχων και αναδεικνύουν την προσωπικότητα των εκάστοτε δημιουργιών.

Το brand έχει συγκεκριμένο target group ή απευθύνεται σε ένα πιο ευρύ κοινό;
Το Blameyourdaze εμπνέεται από τη σύγχρονη, δυναμική γυναίκα με έντονη προσωπικότητα, ανεξαρτήτου ηλικίας, που αναζητάει την άνεση αλλά συγχρόνως και την αίσθηση της πολυτέλειας στην απαιτητική της καθημερινότητα. Θέλουμε τα ρούχα Blameyourdaze να συνοδεύουν τις γυναίκες όλες τις ώρες της ημέρας, χωρίς να καθορίζουν και να βάζουν ταμπέλες στο στυλ τους, αλλά με στόχο την ανάδειξη της προσωπικότητάς τους.  Η άνεση και το ανεπιτήδευτο στυλ είναι ο πρωταρχικός μας στόχος.

mmp_3844-copy870

Υπάρχουν συνεργασίες που θεωρείς πως καθόρισαν την πορεία σας σαν brand; Και αν όχι, θα θέλατε να πραγματοποιήσετε τέτοιου είδους συνεργασίες;
Αυτή τη στιγμή έχουμε στα σκαριά μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία που ξεφεύγει από τον τομέα του ρούχου, αλλά παραμένει στο κομμάτι της μόδας! Θα σας έχουμε ενήμερους!

Ποια είναι η σημασία της μόδας για σας προσωπικά;
Η μόδα είναι κάτι μεταβαλλόμενο και ρευστό, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Επομένως θα ήταν λίγο οξύμωρο να πούμε πως δεν μας αφορά ή δεν μας αγγίζει. Η διαχρονικότητα μας γοητεύει και μας καθοδηγεί και αποτελεί αφορμή για ένα αυστηρότερο και πιο περιορισμένο φιλτράρισμα στον καθημερινό καταιγισμό επιρροών και εικόνων.

Μόδα και social media. Ποια πιστεύεις πως είναι η μεταξύ τους σχέση; Οι fashion bloggers έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση της σχέσης αυτής;
Η χρήση των social media στο χώρο της μόδας είναι απαραίτητη και το digital marketing είναι πια καθοριστικό για την εξέλιξη πολλών επιχειρήσεων, πόσο μάλλον εταιρειών που στηρίζονται στη δύναμη της εικόνας. Η επιρροή των fashion bloggers είναι πολύ σημαντική καθώς δίνουν την αίσθηση της αμεσότητας και της ταύτισης, βάζοντας στην άκρη τις μεγάλες διαφημιστικές.

mmp_3894-copy873

Θεωρείς πως η περίοδος που διανύουμε, δυσκολεύει τις επιχειρηματικές δράσεις; Και ειδικότερα εκείνες που έχουν να κάνουν με τη μόδα;
Η δημιουργικότητα μπορεί να είναι το αντίδοτο στην εποχή της κρίσης, καθώς είναι στη φύση του ανθρώπου να συνεχίζει να πορεύεται, να εξελίσσεται και να δημιουργεί ανεξαρτήτως των συνθηκών. Αυτή λοιπόν η άνθιση παρατηρείται και στο χώρο της μόδας στην Ελλάδα, καθώς εμφανίζονται όλο και περισσότερα ελληνικά brands.

Πού θα θέλατε να δείτε να φτάνει μελλοντικά το brand;
Το Blameyourdaze είναι μόλις δύο χρονών, οπότε θα θέλαμε να το δούμε να μεγαλώνει, να εξελίσσεται και να «ανοίγει τα φτερά του και στο εξωτερικό!

mmp_3787-copy871

Φένια Ζάννη

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE