Δίας και Αθηνά: Ένα ταξίδι από την Ελλάδα μέχρι τη Μάλτα

Γράφει: Μάτα Λίτου

Δεν είχα σκεφτεί ποτέ πως θα δυσκολευόμουν τόσο πολύ να γράψω αυτό το κείμενο. Η ιστορία ξεκινάει με τον ήχο του τηλεφώνου. Ο αρχισυντάκτης μου στην άλλη γραμμή είπε με λίγα λόγια πως αν θέλω, μέσα Ιουνίου θα έχω την ευκαιρία να πάω στη Μάλτα για να δω πώς φτιάχνονται από κοντά οι πρώτες Ελληνικές φιγούρες στην ιστορία της PLAYMOBIL. Νομίζω πως δέχτηκα πριν προλάβω να το σκεφτώ. Μπαίνοντας στο αεροπλάνο για Μάλτα, με 9 –περίπου- αγνώστους μεταξύ τους ένιωθα σαν παίκτρια τηλεριάλιτι που την πάνε στο σπίτι του Μεγάλου Αδερφού και είχα πολλές επιφυλάξεις για το πόσο καλά θα περάσω και πόσο ευχάριστο θα ήταν αυτό το διήμερο.

Από τις πρώτες κουβέντες, είχαμε διαπιστώσει ήδη, ότι παρά τις αμέτρητες διαφορές που δείχναμε να έχουμε σαν παρέα και εκτός από τον κοινό σκοπό της επίσκεψης, είχαμε ένα ακόμη βασικό κοινό σημείο αναφοράς: Στα κάποτε παιδικά χέρια μας είχαν κάνει παρέλαση φιγούρες της PLAYMOBIL και μεγαλώνοντας δε θέλαμε με τίποτα να φύγουν.

factory_funpark_generic-13factory_funpark_generic-24

Πιάνοντας λιμάνι στο «νησί των ιπποτών», δεν ξέρω τι συνέβη, αλλά ξαφνικά και οι δέκα μου θυμίζαμε ομάδα σχολικής εκδρομής. Μιλούσαμε μεταξύ μας, κάναμε αστεία, ενίοτε δεν ακούγαμε την ξεναγό και με ένα περίεργο και μαγικό τρόπο είχαμε αφήσει πίσω σπίτια, οικογένειες, παιδιά, γατιά, δουλειές και είχαμε γίνει πάλι παιδιά. Όχι δεν είμαι υπερβολική, έπρεπε να δεις με τι αγωνία περιμέναμε να συλλέξουμε όλα τα κομμάτια για να σχηματίσουμε τις δικές μας φιγούρες, τις πιο φρέσκες κόπιες του Δία και της Αθηνάς, απευθείας από τους πρόποδες του Ολύμπου.

Μας θυμάμαι να πηγαίνουμε από μηχανή σε μηχανή, να κοιτάμε με μάτια αποσβολωμένα τη διεργασία, να τραβάμε εντυπωσιασμένοι αμέτρητες φωτογραφίες από τον κάθε χώρο, να βυθίζουμε αχόρταγα τις χούφτες μας σε κουβάδες από πολύχρωμα ρινίσματα πλαστικού, να ανταλλάσσουμε κομμάτια μεταξύ μας, να στεκόμαστε με ανυπομονησία πάνω από τις κυλιόμενες λωρίδες, που καλούπωναν τα μικροσκοπικά κεφάλια, την ασπίδα της Αθηνάς, την κουκουβάγια της, το χιτώνα του Δία, τον κεραυνό που κρατάει στο χέρι του. Κανείς μας δεν μπορούσε να φανταστεί πόσα πολλά στάδια, γρανάζια, άνθρωποι και φαντασία χρειάζονται, για να φτάσουν οι πλαστικοί λιλιπούτειοι φίλοι μας στα χέρια μας. Όταν πια κρατήσαμε τις φιγούρες, έβλεπες στα μάτια όλων – ανεξάρτητα από την ηλικία τους – αυτό το σπάνιο είδος ατόφιας χαράς, που δεν μπορεί κανείς να υποδυθεί, με αυτή τη λάμψη, σαν να ανοίγεις χριστουγεννιάτικο δώρο.

factory_play-give-24factory_play-give-10

Στην πρώιμη σχολική περίοδο της ζωής μου, είχα την τύχη να επισκεφθώ πολλά εργοστάσια – ακόμη και σοκολάτας – που θα μπορούσαν να με εντυπωσιάσουν, αλλά με κανένα δεν ένιωσα περισσότερο «παιδί» από ότι στη βόλτα μου στο εργοστάσιο της PLAYMOBIL. Δεν ξέρω που οφείλεται αυτό, ίσως στο ειλικρινά φιλόξενο περιβάλλον του εργοστασίου, στα αμέτρητα χαμόγελα του προσωπικού, που δείχνει να πονάει βαθιά αυτό που κάνει, ακόμη και την ίδια την εταιρεία που δεν του ανήκει, την αξιοζήλευτη αγάπη που χρειάζεται για να κατασκευάσεις κάτι τόσο μικρό, που χαρίζει τόση χαρά και μοιράζει αμέτρητα παιδικά χαμόγελα. Γιατί τι αξία θα είχε το παιχνίδι, αν δεν έκανε έστω και ένα παιδί να χαμογελάσει; Κι όσο περισσότερα χαμόγελα, τόσο το καλύτερο. Γι’ αυτό ο Δίας και η Αθηνά, οι πρώτες ελληνικές φιγούρες της PLAYMOBIL κατεβαίνουν από τον Όλυμπο, για να κυκλοφορήσουν σε όλη τη χώρα ως «πρεσβευτές» του κοινωνικού έργου PLAYMOBIL “Play & Give”. Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το κοινωνικό αυτό έργο συνεχίζεται, με μέρος των εσόδων των πωλήσεων να δίδεται για τους σκοπούς του Συλλόγου Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ, αποδεικνύοντας έμπρακτα τον πραγματικό σκοπό που πρέπει να εξυπηρετεί ένα παιχνίδι. Πιο συγκεκριμένα η PLAYMOBIL Hellas έχει προσφέρει 80.000€ για τη δημιουργία και την ενίσχυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ.

factory_play-give-25

Μπαίνοντας κουρασμένη σπίτι με καινούργιους – πλαστικούς ή και όχι – φίλους στα μπαγκάζια μου, αναρωτιόμουν πόσο κοντά και γρήγορα μπορεί να φέρει ένα παιχνίδι τόσους πολλούς και διαφορετικός ανθρώπους μεταξύ τους. Πόσο ακόμη πιο κοντά με μία πολύ μικρότερη εκδοχή του ίδιου τους του εαυτού, την οποία πιθανότατα έχουν ξεχάσει. Ελάχιστοι με ρώτησαν πώς ήταν η Μάλτα, οι περισσότεροι περίμεναν να ακούσουν τις περιγραφές μου, να τους δώσω μία εικόνα από αυτή τη μοναδική εμπειρία στο εργοστάσιο, αλλά δυσκολευόμουν, όπως και τώρα σε αυτό το κείμενο, να το αποτυπώσω σε λέξεις. Την είδα όμως. Την είδα σε δύο μικροσκοπικά ζευγάρια μάτια, όταν ξετύλιγαν λαίμαργα τα δώρα που τους έφερα από το ταξίδι μου στη Μάλτα και φώναζαν χοροπηδώντας «Ο Δίας, είναι ο Δίας».

factory_play-give-16

10 πράγματα που δεν ήξερες  αλλά πρέπει να μάθεις για τους αγαπημένους μας φίλους

1. Όλες οι φιγούρες PLAYMOBIL παγκοσμίως είναι «Made in Malta».

factory_play-give-43

2. Το 1976 κάνει την εμφάνισή της η πρώτη γυναικεία φιγούρα της PLAYMOBIL ενώ μόλις το πρόσφατο 2013 απέκτησε την επιλογή να μπορεί να αλλάζει ρούχα.

3. Δύο χρόνια πριν το Φεβρουάριο του 1974 στη Νυρεμβέργη, έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση.

4. Η κλασική φιγούρα έχει ύψος μόλις 7.5cm ενώ η πιο μικρή, η παιδική ή το μωρό 3.5cm.

5. Μπορείς να βρεις φιγούρες PLAYMOBIL σε περίπου 100 χώρες παγκοσμίως.

6. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν  374 διαφορετικά είδη κουρέματος, 839 διαφορετικά πρόσωπα και 68 γένια, που σε συνδυασμό με τις 2.900.000.000 (εσκεμμένα χρησιμοποιήθηκαν τα μηδενικά) φιγούρες δίνουν 21.000.000 διαφορετικούς συνδυασμούς. Και το παιχνίδι συνεχίζεται.

factory_funpark_generic-11

7. Η εταιρεία κλείνει φέτος τα 42 χρόνια της.

8. Το εργοστάσιο της PLAYMOBIL στη Μάλτα απαρτίζεται από 1050 άτομα προσωπικό.

factory_funpark_generic-21

9. Οι πρώτοι χαρακτήρες που κυκλοφόρησαν, ήταν αυτή του ιππότη, του οικοδόμου και του ινδιάνου.

10. Αν θες να ευχαριστήσεις κάποιον για τις ατελείωτες ώρες παιχνιδιού αυτός δεν είναι άλλος από τον Hans Beck, τον «πατέρα» της PLAYMOBIL, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2009 σε ηλικία 79 ετών. Σε αυτόν τα οφείλουμε όλα.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE