Sunny Diz: Το Hoop Dance είναι το χόμπι που έγινε επάγγελμα

Συνέντευξη: Φένια Ζάννη

Φωτογραφία Εξωφύλλου: Αθηνά Λιάσκου

Το Hoop Dance ξεκίνησε από την Αμερική και αποτελεί μια συνολική μέθοδο γυμναστικής με τη χρήση μεγάλων στεφανιών, των γνωστών hoops. Είναι ένα παιχνίδι ενηλίκων, ένας τρόπος έκφρασης, ένας χορός για το σώμα και την ψυχή που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Η Δέσποινα Σωτηρίου είναι το πρωί αρχιτέκτονας και το απόγευμα αλλάζει το όνομά της σε Sunny Diz παραδίδοντας μαθήματα Hoop Dance με την ομάδα που έχει δημιουργήσει, την κοινότητα Hoop It!. Πρόκειται για την πρώτη Hoop Dance κοινότητα στην Ελλάδα που μοιράζεται τις εμπειρίες του hooping μέσα από μαθήματα hoop dance και hoop fitness. Η Sunny μας μίλησε για γυμναστική, χορό και ταμπού αλλά και για το επάγγελμά της που έγινε χόμπι.

classes_4-tziries-samaras

Φωτογραφία: Τζιριές Σαμαράς

gen_hoop-affekt-dionisis-andrianpoulos

Φωτογραφία: Affekt, Διονύσης Ανδριανόπουλος

Πότε μπήκε το hula hoop στη ζωή σου και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό;
Το Hoop It ήρθε πολύ τυχαία, όταν είχα πάει για ένα μεταπτυχιακό πάνω στην αρχιτεκτονική, στην Αγγλία. Και μάλιστα ήρθε σε μια περίοδο που εγώ «ψαχνόμουν» επαγγελματικά. Επειδή το μεταπτυχιακό δεν με ικανοποιούσε και έψαχνα να βρω δουλειά στην Αγγλία, αναζητούσα θέσεις εργασίας σε ένα site. Εκεί βρήκα και τα μαθήματα του hula hoop. Και λέω «δεν πάω»; Ούτως ή άλλως είχα ένα background γυμναστικής. Πάντα γυμναζόμουν και θεωρώ πως πρέπει να βρίσκεται σε καθημερινή βάση μέσα στη ζωή μας, είτε κάνεις μια καθιστική δουλειά , είτε όχι. Επομένως είχα κάνει πολλά πράγματα μέχρι να μπει το hula hoop στη ζωή μου. Ασχολήθηκα με ενόργανη γυμναστική, κολύμβηση, capo eira για πολλά χρόνια, belly dance, πάνω στο οποίο παρέδιδα και μαθήματα. Κάπως έτσι λοιπόν, πήρα το hoop στα χέρια μου και η δασκάλα μας είπε «Θα σας δείξω τι είναι το hoop dance». Έκανε για ένα μονόλεπτο κι εγώ κατενθουσιάστηκα αμέσως! Στις πρώτες δύο στροφές που έκανα με το hoop στη μέση, αισθάνθηκα για πρώτη φορά ότι η γυμναστική, πέρα από το σώμα, είναι στο μυαλό. Με καθηλώνει και καταλαβαίνω τα πάντα. Αυτό άλλωστε ήταν και το κίνητρό μου για ασχοληθώ σε βάθος χρόνου.

Γιατί hula hoop και όχι κάποιο άλλο άθλημα; Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που το κάνουν ξεχωριστό για σένα;
Αρχικά είναι μια πολύ καλή γυμναστική, την οποία όμως δεν την καταλαβαίνεις κατευθείαν. Δηλαδή, δεν είναι σαν το γυμναστήριο, που με το που θα βγεις νιώθεις πως γυμνάστηκες τρομερά και τους μύες σου να έχουν πιαστεί. Είναι μία μορφή ήπιας γυμναστικής. Δεν φαίνεται άμεσα, φαίνεται σε βάθος χρόνου. Επιπλέον, γυμνάζει όλο το σώμα γιατί πρόκειται για μια μορφή χορού. Δεν κινείς μόνο ένα μέρος του σώματος, συγκεκριμένα, σου δημιουργεί μια γενική σωματική ευεξία. Εκτός από αυτά, κάνει και το μυαλό σου να λειτουργεί. Για να κουνήσεις δηλαδή το ένα σου χέρι και το άλλο σου πόδι, κινητοποιείται πρώτα από όλα το μυαλό και δίνει την εντολή. Νομίζω πως αναπτύσσει πολύ τη σκέψη, με την έννοια της συνειδητοποίησης του σώματός σου. Αρχίζεις να συνειδητοποιείς πώς το σώμα σου στέκεται, τη δομή του σώματος με λίγα λόγια.

Θεωρείς πως είναι ένα άθλημα που συνδυάζει το παιχνίδι με τη γυμναστική;
Από μόνο του σαν έννοια, το hula hoop είναι συσχετισμένο με το παιχνίδι. Ουσιαστικά είναι ένα παιχνίδι. Επομένως μπαίνεις αυτόματα στη διαδικασία σύνδεσης. Επικρατεί το στερεότυπο ότι είναι ένα παιχνίδι, είναι για παιδιά. Από την άλλη, το παιχνίδι νομίζω πως είναι αυτό που σε απορροφά 100% και βρίσκεσαι εκεί 100%. Αυτό είναι που κάνει και το hula hoop. Επειδή σου βάζει το μυαλό να σκέφτεται το σώμα σου, το αντικείμενο αυτό, σε απορροφά. Άρα γι’ αυτό είναι παιχνίδι. Το παιδικό στοιχείο δεν είναι μόνο η χαρά, είναι πιο συγκεκριμένα η χαρά του ότι βρίσκομαι σε μένα και μόνο, στο σώμα μου. Δεν με αποσπά τίποτα και είμαι συγκεντρωμένος σε κάτι. Επίσης μόνο και μόνο από την εμφάνισή του, το hoop σου μοιάζει με παιχνίδι. Είναι χρωματιστό, είναι ένα τέλειο αντικείμενο που κάνει για παιχνίδι.

classes_5-tziries-samaras

Φωτογραφία: Τζιριές Σαμαράς

classes_3-a-l

Φωτογραφία: Αθηνά Λιάσκου

Το hoop dance ως τρόπος εκγύμνασης δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα, όσο είναι στο εξωτερικό. Πόσο δύσκολο ήταν, ή και είναι, να δημιουργήσεις μια ομάδα τέτοιου είδους γυμναστικής στην Ελλάδα;
Το πρώτο στάδιο της δυσκολία ήταν να το πιστέψω εγώ ίδια, ότι αυτό το πράγμα μπορεί να γίνει. Ακόμη κι αν το πίστευα σαν άθλημα και σαν είδος γυμναστικής και έβλεπα ότι σε μένα είχε επιρροή, έπρεπε σε πρώτη φάση να το πιστέψω. Από τη στιγμή που το πίστεψα και άρχισα να το επικοινωνώ και στους άλλους με αυτή την έννοια, του ότι δηλαδή είναι κάτι που εμένα προσωπικά με βοηθάει, άρχισε όλο αυτό να εξελίσσεται. Ο κόσμος παίρνει το παράδειγμα που δίνεις εσύ, δεν μπορεί να πάρει κάτι που δεν το βλέπει. Σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο. Είναι κάτι καινούργιο που δεν το γνωρίζει ο κόσμος και οτιδήποτε καινούργιο περνά από μια κριτική. Πλέον έχει μπει σε μια σειρά, έχει μια ανοδική τάση και ξεκινά να μαζεύει περισσότερο κόσμο.

Ως μέθοδος εκγύμνασης, το hoop dance πώς ακριβώς ωφελεί και ποιες μυϊκές ομάδες γυμνάζει;
Ακριβώς επειδή είναι ένα είδος χορού, όπως είπαμε, και ο χορός συμπεριλαμβάνει βήματα, γυμνάζει συνολικά. Στην αρχή, αυτό που παρατηρεί κάποιος, είναι ότι γυμνάζει κοιλιακούς κάτω και άνω, γιατί ξεκινάμε με τις πιο βασικές κινήσεις. Σκοπός είναι να αρχίσουμε σιγά σιγά να το συνηθίζουμε σαν ένα αντικείμενο μέσα στο σώμα μας, να δούμε πως αυτό το αντικείμενο μπορεί να κινείται μέσα στο σώμα μας κι εμείς να κινούμαστε παράλληλα με αυτό. Επομένως το πρώτο πράγμα είναι οι κοιλιακοί. Ωστόσο, αρχίζοντας περισσότερες τεχνικές και πιο advanced, ξεκινώντας χορογραφίες, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μέρος που γυμνάζεται περισσότερο. Γυμνάζεται όλο το σώμα και έχει και πολλή εκγύμναση για τα χέρια. Είναι συνολικό το αποτέλεσμα, είναι χορός.

Διοργανώνεις συχνά events που συνδυάζουν τη φύση αλλά και άλλα είδη γυμναστικής, όπως τη yoga, με το hoop dance. Μίλησέ μας λίγο γι’ αυτά.
Κάνω διάφορα events. Υπάρχουν events που είναι περισσότερο hoop oriented, σχετίζονται δηλαδή με το να δοκιμάσει ο κόσμος το Hoop It, να παίξει και να βρεθεί σε ομάδες. Οι πιο έμπειροι μαθητές μου παίζουν με πιο αρχάριους και αρχίζει να αναπτύσσεται μια κοινότητα στην οποία ο ένας δείχνει στον άλλο. Κάπως έτσι διαδίδεται όλο αυτό, ουσιαστικά σαν τρόπος ζωής. Εξάλλου πολλοί από τους μαθητές μου συνειδητοποιούν ότι είναι ένας τρόπος ζωής. Το hoop δεν είναι μόνο για το μάθημα, πολλοί το παίρνουν και στις διακοπές τους, επειδή τους αρέσει. Αυτά είναι ενός τύπου events. Υπάρχουν βέβαια και τα workshops. Τώρα τελευταία κάνω και πολλές συνεργασίες με ανθρώπους που κάνουν yoga, σε events που έχουν και hula hoop και yoga αλλά συνδυάζονται και μεταξύ τους. Δηλαδή κινήσεις τις yoga και πώς αυτές μπορούν να μεταφραστούν και να γίνουν με ένα hoop. Επιπλέον είναι και το κομμάτι της ροής της yoga, το γνωστό και ως flow. Πώς δηλαδή, μπορείς να κάνεις, για παράδειγμα, ένα χορευτικό hula hoop, χρησιμοποιώντας αναπνοές και στάσεις της yoga. Αυτό είναι και το πιο καινούργιο μου πείραμα τελευταία.

classes_1-a-l

Φωτογραφία: Αθηνά Λιάσκου

classes_6-a-l

Φωτογραφία: Αθηνά Λιάσκου

Στα μαθήματα του Hoop It συναντά κανείς και άνδρες;
Οι άντρες είναι σπάνιοι. Αλλά δεν νομίζω πως φταίει η φύση του hula hoop γι’ αυτό, γενικά οι άνδρες είναι λιγότερο ανοιχτοί σε καινούργια πράγματα. Υπάρχουν άντρες hoopers όμως είναι διαφορετικός ο τρόπος με τον οποίο το προσεγγίζουν, τους αρέσει να κάνουν άλλα πράγματα λόγω της φύσης τους. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ένα άθλημα μόνο για γυναίκες αλλά κοινωνικά, οι άνδρες δεν ασχολούνται με το χορό. Είναι σαν να μην τους επιτρέπεται. Δεν θα πει κανείς εύκολα «κάνω hula hoop» ή «κάνω μπαλέτο». Υπάρχουν τόσο χορευτές μπαλέτου, όσο και hoopers άνδρες, που είναι καταπληκτικοί στη δουλειά τους. Είναι θέμα ταμπού.

Το hoop dance για τον κόσμο είναι ένα χόμπι και κατ’ επέκταση μία μέθοδος εκγύμνασης. Πώς προτιμάς εσύ να αξιοποιείς τον ελεύθερο χρόνο σου;
Τον ελεύθερό μου χρόνο κάνω hula hoop! Είναι διαφορετικός ο τρόπος με τον οποίο θα κάνω για να στήσω ένα μάθημα και α διδάξω ή να κάνω ένα workshop και διαφορετικός ο τρόπος που θα κάνω εγώ στον ελεύθερό μου χρόνο. Είναι εντελώς διαφορετικό. Σίγουρα το γεγονός ότι κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο σε βοηθάει σε ένα μάθημα αλλά για μένα περισσότερο είναι η δική μου, προσωπική έκφραση. Όταν δεν με βλέπει κανένας, θα κάνω τελείως άλλα πράγματα με τελείως άλλη μουσική. Είναι το χόμπι που έγινε επάγγελμα και το επάγγελμα που έγινε χόμπι, είναι κάπως mixed όλο αυτό.

*Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει κάθε Τρίτη στο Ρομάντσο μαθήματα για αρχάριους ή για προχωρημένους από τις 27 Σεπτεμβρίου, κάθε Πέμπτη στο Quilombo μαθήματα που αφορούν τη ροή του χορού, δηλαδή το flow του hoop dance από τις 29 Σεπτεμβρίου αλλά και κάθε Παρασκευή στο Λουκούμι #10 Απέναντι τα Fun, Fitness, Friday μαθήματα που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη γυμναστική από τις 30 Σεπτεμβρίου.

*Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με το mail hoops@hoopit.gr. Οι 5 πρώτοι που θα στείλουν mail με subject “Didee Magazine” θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα μάθημα μαζί με άλλο ένα άτομο δωρεάν.

sunny_2-dimitris-parthimos

Φωτογραφία: Δημήτρης Πάρθυμος

Φένια Ζάννη

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE