H Θεσσαλονίκη σε ρυθμούς Street Mode Festival

Συνέντευξη: Κατερίνα Καρσιώτη
Φωτογραφία: Όλγα Κοτλίδα / Αρχείο Street Mode Festival

«WHEN ATHENS MEETS THESSALONIKI»

Φθινόπωρο δυνατό, εικαστικό, καλλιτεχνικό και άκρως ανανεωτικό και για την πόλη αλλά και για τους κατοίκους της. Εμείς βολτάρουμε προς λιμάνι, εκεί που ο χώρος μυρίζει δημιουργία και τέχνη. Το σημείο εκείνο που αποτελεί ορόσημο για τη Θεσσαλονίκη και ανέκαθεν χωνευτήρι πολιτισμών και ιδεών. Για ένα τριήμερο θα χρωματιστεί από δρώμενα της street κουλτούρας και τέχνης και θα μας μεταφέρει στην ιστορία του graffiti, σε καλλιτέχνες της street art, σε break dance και street dance, σε μουσικές, σε ήχους, σε χρώματα. Ένα παζλ δημιουργίας που πλαισιώνεται από εκθέσεις, σεμινάρια, παιχνίδια, δράσεις για μικρά παιδιά και παράλληλα events.

6

O πολιτισμός ως τέχνη κι εμείς ως άτομα και κοινότητες διαμορφωνόμαστε κοινωνικά και οι καλλιτέχνες ως ευαισθητοποιημένα κοινωνικά κατασκευάσματα, επιθυμώντας τη διακοπή αυτού του μονολόγου, επεμβαίνουν με περισσότερη άνεση στα τοπικά θέματα και τις χωρικές λειτουργίες του σύγχρονου φυσικού τους «βιότοπου» – γειτονιάς. Χρησιμοποιούν το σοκάκι, την αγορά, το λιμάνι, το οικοδομικό τετράγωνο, το πάρκο, την πλατεία για να ανακατασκευάσουν, αποπροσανατολίσουν και ίσως μέσα από τη δράση τους να ανακόψουν την καθιερωμένη θέαση του αστικού τους μικρότοπου. Ο δημόσιος χώρος λοιπόν, χρησιμοποιείται με τον πιο μοναδικό και δημιουργικό τρόπο και δίνει βήμα σε εικαστικά και καλλιτεχνικά πεδία ώστε να προκαλέσουν διάλογο, να συνομιλήσουν και να επικοινωνήσουν ιδέες και απόψεις. Όλο αυτό αποτέλεσε τη βασική ιδέα των μελών του Street Mode Festival αυτά τα 8 χρόνια για τη δημιουργία αυτής της μεγάλης γιορτής, αφιερωμένης στην street art και σε όλο το φάσμα της. Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι οι «καλλιτεχνικές» παρεμβάσεις στον κοινό – δημόσιο χώρο έχουν σκοπό να οικειοποιηθούν το θεσμοθετημένο χώρο της πόλης, να τον ανακτήσουν, μέσα από την διάνοιξη ενός διαλόγου με τον πολίτη και θεατή και να εγγράψουν μορφές επικοινωνίας, δημιουργικότητας – ή ακόμα καλύτερα Τέχνης – στη βιωμένη καθημερινή εμπειρία.

Το Street Mode Festival, ένα από τα μεγαλύτερα open air festivals της πόλης επιστρέφει. Τι είναι το Street Mode Festival;
Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή νεολαίας, μια γιορτή ουσιαστικά της street κουλτούρας. Πραγματοποιείται για 8η συνεχόμενη χρονιά με θεματικές τα graffiti, street art, breaking, street dance, parkour, freerunning & bmx.Όλο το concept φυσικά πλαισιώνεται από ποικίλες άλλες δράσεις και το βράδυ από συναυλίες και πολλή μουσική.

Ένα festival όπου ποικίλα καλλιτεχνικά πεδία συναντιούνται μ’ ένα μοναδικό τρόπο στον δημόσιο χώρο, ένα festival όπου η street art κουλτούρα και τέχνη έχουν τον πρώτο λόγο και συνομιλούν. Τι σημαίνει για εσάς “street”; 
Για εμάς όλα ξεκινούν από τη χρήση του δημόσιου χώρου. Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο festival επιδιώξαμε από την έναρξή του κιόλας να λαμβάνει χώρα σ’ ένα εξωτερικό δημόσιο μέρος, όπου ο καθένας θα έχει πρόσβαση να το παρακολουθήσει. Έστω και για λίγες μέρες θα θέλαμε ο κόσμος να βγει από την εικονική πραγματικότητα κι από τον κόσμο των social media και της οθόνης, ώστε μέσω του γεγονότος του Street Mode να έρθει σε επαφή με κόσμο και με ποικίλα εικαστικά και καλλιτεχνικά πεδία. Στόχος μας να δημιουργήσουμε όλοι μαζί, να επικοινωνήσουμε και να εξελίξουμε όλα αυτά που συμβαίνουν σ’ αυτό το open air festival σ’ ένα επόμενο level.

7 5

Για 8η συνεχόμενη χρονιά φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη και απευθύνει το πιο street κάλεσμα σε όλους. Τι διαφορετικό, τι νέο και τι αίσθηση – θα λέγατε – ότι προσδίδει το συγκεκριμένο γεγονός στην πόλη και στους ενδιαφερόμενους;
Όπως προαναφέραμε πρόκειται για το μεγαλύτερο festival στην πόλη που σχετίζεται με την street κουλτούρα και τέχνη. Βασικός στόχος μας ήταν να καταστήσουμε σαφές στον κόσμο ότι το graffiti δεν είναι βανδαλισμός και κατ’ επέκταση να περάσουμε και την θετική πλευρά το όρου street. Ο θεατής μέσα από το festival γνωρίζει με μοναδικό τρόπο τις διαφορετικές πτυχές της street art, τις θεματικές της, ήχους, καλλιτέχνες και δράσεις σχετικά μ’ αυτό. Προσφέρεται ένα πακέτο, θα έλεγα, ανθρώπων και τεχνών, συναφές με το όλο αντικείμενο της street art. O επισκέπτης παρακολουθεί, ταυτοχρόνως όμως συμμετέχει και αυτό είναι για εμάς το πιο σημαντικό. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό γεγονός, το οποίο πρωτοτύπησε με το να παρουσιάσει στον κόσμο έναν ανοιχτό διαγωνισμό break dance σε δημόσιο χώρο και να δημιουργήσει ωραίες κριτικές γεμίζοντας όλους εμάς σαν διοργανωτές με μεγάλη ενέργεια και αισιοδοξία για το μέλλον.

Γιατί η επιλογή της Αποθήκης Γ στο Λιμάνι ως βασικός χώρος διεξαγωγής των εργαστηρίων και των δράσεών σας;
Όπως είπαμε, η επιλογή πρέπει να είναι ένας δημόσιος χώρος για να συνδεθεί με ένα festival που πραγματεύεται την Street κουλτούρα και τέχνη. Ένας χώρος που ο κόσμος θα πήγαινε έτσι και αλλιώς. Για εμάς αυτό αποτέλεσε αρχή. Στην αρχή το Street Mode λάμβανε χώρα στην πλατεία της Θέρμης αλλά λόγω της μικρής χωρητικότητας, μεταφερθήκαμε στο Λιμάνι. Άλλωστε πρόκειται για έναν χώρο – ορόσημο για την πόλη, ανέκαθεν χωνευτήρι πολιτισμών και ιδεών. Εμείς θέλαμε ο κόσμος που θα έρχεται να παρακολουθήσει το festival, να μπαίνει σ’ έναν δικό του χώρο, που πηγαίνει ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο γεγονός, που συνδέεται μ’ αυτό καθημερινά.

Πώς ξεκίνησε να στήνεται όλη η ιδέα του Street Mode Festival; Αναμένατε όλη αυτή τη μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο;
H ιδέα ξεκίνησε από την πλατεία της Θέρμης πριν πολλά χρόνια δημιουργώντας το Street Mode, το οποίο αποτέλεσε μια πρόβα για ό,τι θα επακολουθούσε. Μια δράση που ξεκίνησε από φίλους με καθόλου επαγγελματική υφή, ολωσδιόλου δηλαδή ερασιτεχνικά. Εκεί εντάξαμε το graffiti, το break dance και μια συναυλία. Κάπως έτσι ομαδικά, φιλικά και ανέμελα το Street Mode επεκτάθηκε, αγαπήθηκε από τον κόσμο και εξελίσσεται κάθε χρόνο και με κάτι νέο.

9 4

Αν σας έλεγα να επιλέγατε την πιο αγαπημένη Street Mode χρονιά, ποια θα ήταν αυτή;
Κάθε Street Mode Festival έχει τη δική του πνοή και ενέργεια, χρωματίζει τη δική του πορεία. Χρόνο με το χρόνο, το festival είναι πιο διαφορετικό, δημιουργικό και ανοδικό. Προσωπικά εγώ θα ενσωμάτωνα την περσινή χρονιά ως χειρότερη χρονιά από άποψη κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων στην καλύτερη. Το περσινό Street Mode μας έδωσε ιδιαίτερη δύναμη, μας δίδαξε και μας πέρασε και ποικίλα μηνύματα. Αφού καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας ένα μεγάλο γεγονός κάτω από τέτοιες περίεργες συνθήκες, νομίζω από εκεί και πέρα όλα διαδραματίζονται και παίρνουν το δρόμο τους.

Εκείνη η καλλιτεχνική ενότητα του festival που θεωρείτε ότι παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον;
Προσωπικά θεωρώ ότι για φέτος αυτό που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το street dance, break dance, το οποίο αποτελεί ένα αναπτυσσόμενο και εξελισσόμενο πεδίο της street art. Στο κομμάτι του street dance και του breaking, πραγματοποιούνται 2 διαγωνισμοί: Ένας διαγωνισμός female all style battle όπου 16 χορεύτριες κάθε είδους (all style) μάχονται για τον τίτλο της καλύτερης στην Ελλάδα, κι ένας διαγωνισμός breaking όπου 16 χορευτές (b-boys) μάχονται αντίστοιχα για τον τίτλο του κορυφαίου b-boy της χρονιάς. Κάθε μέρα συμπληρώνεται από special shows που περιλαμβάνουν χορογραφίες και επιδείξεις από τις πιο αναγνωρισμένες ομάδες της χώρας!

Αν σας έλεγα να μεταφέρατε το Street Mode Festival στην Αθήνα, ποια περιοχή και χώρο θα επιλέγατε να το πλαισιώσει;
Ο δημόσιος χώρος αποτελεί πάντα για εμάς την αρχή για μια τέτοια γιορτή, αφιερωμένη στην Street art και φυσικά ένα κεντρικό σημείο για να έχει πρόσβαση ο κόσμος με ευκολία. Αν και η Αθήνα έχει άπειρα όμορφα μέρη που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το Street Mode, θα επέλεγα δυο αγαπημένα σημεία: Γκάζι και Πλατεία Νερού.

*Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Street Mode Festival όπως και για το αναλυτικό πρόγραμμα στη σελίδα του event στο Facebook αλλά και στην επίσημη σελίδα του Street Mode Festival.

**Ευχαριστούμε το Cocktail bar για τη φιλοξενία και την όμορφη εξυπηρέτηση.1[33027] pic_4

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE