B38: Ένα κατάστημα στη Βουκουρεστίου με έμπνευση και υψηλή αισθητική

Φωτογράφιση: Αγγελική Καλαμαρά

Η Ιόλη και η Μιρέλλα μιλούν για το δικό τους επαγγελματικό βήμα στο χώρο της μόδας. Σε έναν χώρο στο κέντρο της Αθήνας εμπνέονται και δημιουργούν το διαφορετικό και συνεχίζουν να υπερασπίζονται την υψηλή αισθητική. Πώς ξεκίνησε η ιδέα του B38; Οι σπουδές τους στον ΑΚΤΟ, τα πρώτα βήματα και συναισθήματα για το δικό τους απόκτημα που φαίνεται να τις δικαιώνει. 

Τι είναι το B38; Πώς προέκυψε η ιδέα και πώς προχωρήσατε στην υλοποίηση αυτής;
Το Β38 είναι το κατάστημα που ανοίξαμε το 2013, στο Κολωνάκι, στον αριθμό 38 της Βουκουρεστίου – εξ ου και το όνομα.
Συστεγαζόμασταν ήδη για κάποια χρόνια στο ίδιο ατελιέ, η συνύπαρξη ήταν ιδανική, οπότε όταν αποφασίσαμε να κάνουμε το βήμα από την «εσωστρέφεια» του ατελιέ, του πιο προσωπικού χώρου, στην «εξωστρέφεια» του καταστήματος και την άμεση επαφή με το αγοραστικό κοινό, αποφασίσαμε να το κάνουμε μαζί. Παρά το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικό σχεδιαστικό ύφος και οι σειρές μας είναι ανεξάρτητες, είναι και έμπνευση και ασφάλεια να συνδημιουργείς εκ παραλλήλου!

Μιλήστε μας για τις καταβολές και επιρροές σας. Πως αντανακλούν στο σχεδιαστικό σας αποτέλεσμα;
Μ.Μ: Οτιδήποτε βλέπω γύρω μου μπορεί να με εμπνεύσει και να με επηρεάσει. Από την εποχή ακόμη του σχολείου, στη γεωμετρία, όταν τα άλλα παιδιά έβλεπαν σχήματα εγώ έβλεπα σχηματοποιημένα ρούχα. Είναι ο τρόπος μου να βλέπω τον κόσμο, τα πάντα γύρω μου μπορούν να γίνουν κάτι φορέσιμο. Παραδείγματος χάριν, η τελευταία μου συλλογή είναι εμπνευσμένη από κάποια από τα γράμματα του αλφαβήτου.
Ι.Μ: Ξεκίνησα από τον χώρο της ενδυματολογίας στο θέατρο και τον κινηματογράφο και, μπορώ να πω, ότι ο τρόπος που σχεδιάζω για έναν χαρακτήρα-ρόλο είναι και ο τρόπος που σχεδιάζω γενικότερα. Τα ρούχα μου έχουν ένα θεατρικό touch.

ih

Πως θα χαρακτηρίζατε το ύφος και το στιλ σας σαν designers; Τι είναι αυτό που θέλετε να δείξετε μέσα από τις δημιουργίες σας;
Προσπαθούμε να διατηρούμε το προσωπικό μας ύφος και τα ρούχα μας να είναι αναγνωρίσιμα. Αυτό είναι που υποστηρίζουμε, άλλωστε, το να έχεις προσωπικό στυλ είτε είσαι σχεδιαστής ή αυτός που θα φορέσει ένα ρούχο. Να εκφράζεσαι μέσα από τις επιλογές σου και να είσαι διακριτός στο σύνολο.

Ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνονται οι συλλογές σας;
Δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο target group στο οποίο απευθυνόμαστε, ειδικά όταν σχεδιάζουμε. Είναι η εκάστοτε έμπνευση που μας καθοδηγεί και όχι κάποιος τύπος ανθρώπου. Το ενδιαφέρον είναι, όπως προκύπτει στην πώληση, ότι το αγοραστικό μας κοινό δεν είναι ομοιογενές.

Η μόδα ήταν ένας τομέας που σας ενδιέφερε από πάντα;
Ι.Μ: Η κλίση μου ήταν στο σχεδιασμό αλλά μέχρι να επισκεφθώ τον ΑΚΤΟ, δεν είχα κατασταλάξει. Μελετώντας τα προγράμματα σπουδών και τα μαθήματα που προσέφερε το σχέδιο μόδας, βεβαιώθηκα ότι αυτός ήταν ο χώρος μου. Ευτυχώς, η επιλογή μου με έκανε μια ευτυχή επαγγελματία.
Μ.Μ: Η μόδα και τα ρούχα μου κέντριζαν ανέκαθεν το ενδιαφέρον. Ήταν φυσική εξέλιξη να ασχοληθώ με αυτό.

Οι σπουδές σας στον ΑΚΤΟ πόσο σας βοήθησαν; Τι εισπράξατε μέσα από την φοίτησή σας;
Αποκτήσαμε γνώσεις καθαρά επικεντρωμένες στο αντικείμενό μας, είχαμε εξαιρετικούς καθηγητές που μας καθοδήγησαν σε κάθε βήμα, μάθαμε στην ομαδική εργασία, τον επαγγελματισμό και την οργάνωση της δουλειάς μας.

Το διάστημα των σπουδών σας το αντιλαμβάνεστε πια ως εμπειρία ζωής; Καθώς εισπράττατε γνώσεις στο αντικείμενό σας ήταν ταυτόχρονα και διασκεδαστικά αυτά τα χρόνια;
Αν εξαιρέσουμε το άγχος που είχαμε για τις εργασίες… στον ΑΚΤΟ περάσαμε, πραγματικά και δημιουργικά και ωραία! Μας έδωσε μία κατεύθυνση για να αντιληφθούμε τον εαυτό μας σαν σχεδιάστριες καθώς και γερές βάσεις για να εξελίξουμε το προσωπικό μας σχεδιαστικό ύφος και αισθητική. Μας προσέφερε την ευκαιρία μέσα από εξωτερικούς διαγωνισμούς να μπούμε δειλά δειλά στη σκέψη του επαγγελματία.  Είναι σημαντικό ότι μέσα από τις πολλές ειδικότητες στις εφαρμοσμένες τέχνες που έχει ο ΑΚΤΟ, είχαμε τη δυνατότητα για συνεργασίες π.χ. με φωτογράφους, τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών μας, όσο και στα χρόνια που ακολούθησαν. Υπάρχει μία αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των αποφοίτων του ΑΚΤΟ! Μεγάλη σημασία έχει επίσης, ότι όλοι οι καθηγητές ήταν επαγγελματίες καταξιωμένοι στο χώρο και μπορούσαν, όχι μόνο να μας κατευθύνουν ανάλογα με την κλίση μας αλλά και να μας προτείνουν σε δουλειές. Ενώ ήμασταν στη σχολή, εργαζόμασταν παράλληλα ως βοηθοί στο θέατρο και την τηλεόραση!

Εκτός βέβαια από το σπουδαστικό κομμάτι, το να είσαι με δημιουργικούς ανθρώπους σε καλλιτεχνικό περιβάλλον είναι και πολύ διασκεδαστικό! Αξίζει να αναφέρουμε ότι η γνωριμία μας ξεκίνησε σε ένα πάρτυ στην ταράτσα του ΑΚΤΟ όπου, καθώς είχαμε μείνει από τους τελευταίους, γνωριστήκαμε. Έτσι ξεκίνησε μία δυνατή φιλία και σταθερή συνεργασία. Οι πρώτες δουλειές που κάναμε μαζί ήταν θεατρικές παραστάσεις, το ένα έφερε το άλλο και ανοίξαμε το ατελιέ και έπειτα το μαγαζί και ποιος ξέρει τι άλλο!

po

Γιατί επιλέξατε να σπουδάσετε στον ΑΚΤΟ;
Επιλέξαμε τον ΑΚΤΟ γιατί είχε – και έχει – σύγχρονη αντίληψη των εφαρμοσμένων τεχνών. Και οι δύο είχαμε γνωστούς από άλλους κλάδους, οι οποίοι απορροφήθηκαν από την αγορά άμεσα.

Πλέον είστε ενεργά στον επαγγελματικό/εμπορικό χώρο. Υπήρχε κάποιος δισταγμός, κάποια αμφιβολία πριν κάνετε το μεγάλο βήμα της επένδυσης;
Δραστηριοποιούμασταν στον χώρο και προ κρίσης, μέσω της χονδρικής πώλησης αλλά αποφασίσαμε να κάνουμε την επένδυση ανοίγοντας δικό μας κατάστημα σε ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Η αλήθεια είναι ότι, ανεξάρτητα από τους εξωγενείς παράγοντες, ο κάθε επαγγελματίας πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα του την ώρα που αισθάνεται έτοιμος. Ναι, τα πράγματα ήταν καλύτερα προ κρίσης αλλά, παρά την αρχική μας ανασφάλεια, τώρα αισθανόμαστε δικαιωμένες για την επιλογή μας.

Η ελληνική αγορά ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας;
Δεδομένων συνθηκών, ναι. Μπορεί να μην υπάρχει – στη μεγαλύτερη τουλάχιστον μερίδα του αγοραστικού κοινού – η δυνατότητα των αυθόρμητων αγορών αλλά αν πραγματικά σου αρέσει κάτι… κάποια στιγμή το αγοράζεις.

Κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα. Ποια τα συναισθήματά σας γι’ αυτό που έχετε καταφέρει;
Ένα βήμα τη φορά και προχωράμε με αισιοδοξία. Dream on!

Πού υπάρχει αισθητική για εσάς;
Παντού! Το θέμα είναι ποια υπερτερεί…

Θαυμάζετε δουλειές που γίνονται στην Ελλάδα; Στο δικό σας επαγγελματικό χώρο πάντα. Υπήρχαν δηλαδή φορές που «επιβραβεύετε» δουλειές συναδέλφων σας;
Φυσικά! Οι Έλληνες σχεδιαστές είναι ταλαντούχοι και τολμούν.

Οι νέοι άνθρωποι/επαγγελματίες στο χώρο σήμερα, μπορούν με επιμονή και θέληση να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα;
Επιμονή, θέληση και υπομονή! Με σωστό και προσεκτικό προγραμματισμό όλα μπορούν να γίνουν.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE