Quantcast

Το Release Athens Festival καλωσορίζει το καλοκαίρι στην Αθήνα

Συνέντευξη: Μαίρη Ιακωβίδη

Το Release Athens κάνει δυναμική είσοδο αυτή την εβδομάδα στο συναυλιακό καλοκαίρι της Αθήνας. Με ονόματα όπως οι Beirut, οι Daughter, η PJ Harvey, οι Sigur Ros κ.ά. να ανακοινώνονται κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών, το φεστιβάλ άρχισε ήδη να προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση στο συναυλιακό κοινό. Ήρθε χωρίς να το περιμένουμε και έγινε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα events. Για να μάθουμε περισσότερα, μιλήσαμε με τον Θωμά Μαχαίρα, που είναι Booking και Promo Manager του φεστιβάλ. 

parovstelar-1080x486

Τι σας έκανε να ξεκινήσετε ένα νέο φεστιβάλ, την συγκεκριμένη περίοδο και τι νέο πιστεύετε ότι έχει να προσφέρει;
Η αφορμή ήταν η συμπλήρωση 10 ετών από την έναρξη λειτουργίας του Fuzz Live Music Club. Στην πραγματικότητα, η ιδέα να διοργανώσουμε κάτι μεγαλύτερο προϋπήρχε και φέτος μας δόθηκε η δυνατότητα να το πραγματοποιήσουμε. Σίγουρα, πολλοί θα σκεφτούν πως η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή για κάτι τέτοιο. Από την άλλη, οι δυσκολίες είναι δεδομένες και έχουμε πλέον μάθει να ζούμε με αυτές. Δεν πρέπει να τις αφήνουμε να μας περιορίζουν σε έναν παθητικό ρόλο. Καλό είναι να γίνονται πράγματα που να υπενθυμίζουν – τόσο στο εξωτερικό, όσο και σε εμάς τους ίδιους – πως υπάρχουν και εδώ δυνάμεις που παραμένουν ζωντανές.

Το νέο που φέρνει το Release Athens στον φεστιβαλικό / συναυλιακό χάρτη της χώρας πιστεύουμε πως έγκειται κυρίως στο καθαρά καλλιτεχνικό του προφίλ. Σκοπός μας είναι να έχουμε ένα line-up που να συνδυάζει μεγάλα και δημοφιλή ονόματα με ορισμένα πιο ιδιαίτερα και νεότερα. Έτσι, στην πρώτη μας χρονιά, έχουμε καλλιτέχνες καθιερωμένους σε παγκόσμιο επίπεδο – και με υψηλά ποιοτικά standards, ο καθένας στο είδος του – όπως η PJ Harvey, οι Sigur Ros, οι Beirut και ο Parov Stelar. Δίπλα τους, ονόματα όπως οι Slowdive, οι Brian Jonestown Massacre, o Cass McCombs, με μεγάλη και ιδιαίτερα αξιόλογη πορεία πίσω τους αλλά και νεότερα που ήδη έχουν δώσει το στίγμα τους στην παγκόσμια σκηνή (The Black Angels, Daughter, DIIV, Chinese Man, Postmodern Jukebox). Ευελπιστούμε να δώσουμε κάτι το διαφορετικό και σε οργανωτικό επίπεδο (ήχος, φως, συνθήκες παρακολούθησης, πρόβλεψη για ΑΜΕΑ, παιδιά κ.ά.), αυτό όμως είναι κάτι που θα κριθεί στην πορεία από τον κόσμο που θα μας τιμήσει με την παρουσία του.

Γιατί Release Athens festival, έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία για εσάς το όνομα;
Το όνομα έχει να κάνει με αυτό που προανέφερα. Σε μία δύσκολη συγκυρία, καλούμαστε να “απελευθερωθούμε” από τη μιζέρια και την κατήφεια που μας έχει επιβληθεί από παντού. Η μουσική είναι για πολλούς ανθρώπους μία κινητήρια δύναμη, κάτι που σε συντροφεύει υπό όλες τις συνθήκες. Release Athens μπορεί να σημαίνει, συμβολικά, το να απελευθερωθεί η πόλη – και η χώρα μας, γενικότερα, διότι εννοείται πως απευθυνόμαστε σε όλους – μέσα από τη δύναμη της μουσικής, της δημιουργικότητας, της διαδραστικότητας, όλων των θετικών συναισθημάτων που κρύβονται μέσα μας.

PJ-Harvey-in-Sepia-with-Light-Shining-in-the-Window-pj-harvey-10904889-1024-799

Πόσο εύκολο είναι τελικά να διοργανωθεί ένα τόσο μεγάλο event. Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
Δεν είναι καθόλου εύκολο, όπως καταλαβαίνετε. Το να προσεγγίσεις κάποια μεγάλα ονόματα και να τα πείσεις να σε συμπεριλάβουν στα πλάνα τους είναι μία μακρά διαδικασία, με πάρα πολλές παραμέτρους. Το βασικότερο πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα θεωρείται μικρή αγορά και η γεωγραφική της θέση δυσχεραίνει το routing μίας περιοδείας. Σε αυτά, προσθέστε και την πολιτική αστάθεια και τη γενική αβεβαιότητα και ανασφάλεια που τη συνοδεύει. Το σημαντικότερο είναι πως, παρά τις όποιες δυσκολίες, οι καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στο Release Athens 2016 απέδειξαν έμπρακτα πως ήθελαν να έρθουν εδώ, γιατί το ελληνικό κοινό τους ενδιαφέρει πραγματικά.

Πείτε μας έναν καλλιτέχνη ή συγκρότημα που θα θέλατε πολύ να παίξει στο φεστιβάλ.
Είναι τόσοι πολλοί που μάλλον δεν έχει νόημα. Καλά να είμαστε, να έχει το φεστιβάλ την επιτυχία που ήδη διαφαίνεται και θα έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε πολλά και ενδιαφέροντα ονόματα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Πιστεύετε ότι το Release θα μπορούσε να γίνει μεγάλο, όπως άλλα φεστιβάλ του εξωτερικού;
Είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε. Βρισκόμαστε ακόμα στο ξεκίνημά μας, άρα οφείλουμε να είμαστε σεμνοί και μετρημένοι. Το σίγουρο είναι πως η παγκόσμια αγορά διαθέτει χώρο για διάφορες τάσεις. Υπάρχουν μεγάλα φεστιβάλ με τεράστια ποικιλία και πακέτα παροχών (Glastonbury, Primavera, Sziget κ.ά.) που φιλοξενούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων κάθε χρόνο, αλλά και εκείνα που έχουν πιο συγκεκριμένο χαρακτήρα (Levitation / Austin Psych Fest, All Tomorrow’s Parties, Roadburn κ.ά.) και έχουν εξελιχθεί σε θεσμούς, με τον δικό τους φανατικό πυρήνα φίλων και επισκεπτών. Κάθε διοργάνωση έχει τον δικό της χώρο και ρόλο στη σύγχρονη φεστιβαλική πραγματικότητα. Εμείς ελπίζουμε να αφήσουμε άμεσα το στίγμα μας και να πείσουμε το κοινό, εγχώριο και μη, να μας τιμήσει. Διότι, περισσότερο από τα μεγάλα ονόματα και την άψογη οργάνωση, το κοινό είναι εκείνο που κάνει ένα φεστιβάλ πραγματικά μεγάλο.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;
Να κατορθώσουμε να καθιερώσουμε το Release Athens ως έναν θεσμό που έχει να δώσει κάτι πραγματικά ουσιαστικό στα μουσικά δρώμενα της χώρας μας και της περιοχής, γενικότερα. Πάντα θα κοιτάζουμε για σπουδαία και ποιοτικά ονόματα και ελπίζουμε όλο και περισσότερα από αυτά να μας τιμούν με την παρουσία τους. Το ότι ήδη κατορθώσαμε να έχουμε το συγκεκριμένο line-up από την πρώτη κιόλας χρονιά, πιστεύω πως λέει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε όλα αυτά τα χρόνια σαν εταιρεία παραγωγής και βάζει τον πήχη ψηλά για τις επερχόμενες διοργανώσεις.

1401x788-Sigur-Ros

*Το Line-up του Release Athens Festival:
Tετάρτη 1 Ιουνίου: BEIRUT + DAUGHTER + CASS McCOMBS + IRENE SKYLAKAKI + MOA BONES
Παρασκευή 3 Ιουνίου: PAROV STELAR + CHINESE MAN + SCOTT BRADLEE’S POSTMODERN JUKEBOX + RSN + GAD
Τρίτη 7 Ιουνίου: PJ HARVEY + THE BRIAN JONESTOWN MASSACRE + SLOWDIVE + CLOSER + THE NOISE FIGURES
Δευτέρα 13 Ιουνίου: SIGUR ROS + THE BLACK ANGELS + DIIV + THEODORE + ΑFFORMANCE

**Το Release θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Νερού (Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου): Δέλτα Φαλήρου, στη διασταύρωση της Λ. Συγγρού με τη Λ. Ποσειδώνος (Παραλιακή), ανάμεσα στο Κλειστό του Tae Kwon Do και το Beach Volley και δίπλα στη θάλασσα.

*** Στην προπώληση η τιμή για κάθε ημέρα του φεστιβάλ είναι στα 39 ευρώ, ενώ στο ταμείο η τιμή θα είναι 45 ευρώ. Διάθεση: τηλεφωνικά στο 11 876, στα καταστήματα Public, Seven Spots, Ιανός, Reload, Media Markt και το www.viva.gr

More Stories
Q4kpmjYjn42Qy4EaZZk2th 1920 80.jpeg
Portella: To ξενοδοχείο στη Μαγιόρκα που προασπίζεται το παρελθόν του με συγκρατημένη πολυτέλεια
DIDÉE.GR