The knitwork project: Τα χειροποίητα πλεκτά του Δημήτρη Τσιούμαρη

Συνέντευξη: Eυρώπη Τερζοπούλου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ τελείωσε την σχολή Αρχιτεκτονικής στην Θεσσαλονίκη. Έχει ασχοληθεί παράλληλα με συγγενείς κλάδους όπως η γραφιστική, το web design και το σχεδιασμό επίπλων. Συνδυάζει την αγάπη του για την μόδα, την ανθρώπινη φόρμα και τον σχεδιασμό σε όλες του τις διαστάσεις.
Ο Δημήτρης Τσιούμαρης, έχει αδυναμία στο repurposed jersey. Τα ακούσματά του είναι από pop, όπως η Bat For Lashes, μέχρι πιο σκοτεινούς τύπους όπως ο Mark Lanegan. Δεν αποχωρίζεται ποτέ την τεράστια τσάντα του, αγαπά να φορά carrot παντελόνι με πιέτες και όταν δεν μπορεί να βρει τι θα φορέσει, η λύση είναι πάντα το μαύρο. Ο ίδιος δημιουργεί αξεσουάρ από νήματα, πλέκει, και μας μιλά για την πρώτη του συλλογή και την αρχή του “the knitwork project”.

_MG_7183

Ποια ήταν η αφορμή να ξεκινήσεις πλέξιμο και πότε ξεκίνησες;
Όταν ήμουν παιδί ακόμα, θυμάμαι, μου είχε δείξει η γιαγιά μου πώς πλέκει και μου είχε φανεί αρκετά ενδιαφέρον για να το δοκιμάσω. Όμως, δεν είχα την υπομονή που απαιτούσε και δεν κατάφερα ποτέ να ολοκληρώσω το πιο μικρό project του κόσμου (ένα πορτοφολάκι).

Πολλά χρόνια μετά, ήμουν γύρω στα 23, εντυπωσιάστηκα από ένα κασκόλ που φόραγε μια φίλη μου και όταν έμαθα ότι το είχε φτιάξει μόνη της, της ζήτησα να μου δείξει πώς. Αυτό ήταν. Εθίστηκα. Μου άρεσε το αποτέλεσμα, αλλά μου άρεσε και η διαδικασία. Μου άρεσε που κατασκεύαζα ένα one-of-a-kind χρηστικό αντικείμενο, αλλά και τα θετικά σχόλια που εισέπραττα. Είχα πια την υπομονή να ολοκληρώσω μεγαλύτερα projects, αλλά και την επιθυμία να πειραματιστώ με διαφορετικές τεχνικές και χρώματα. Για να είμαι ειλικρινής, η αφορμή που ξεκίνησα το πλέξιμο ήταν η ματαιοδοξία.

Τι είναι το πλέξιμο για σένα;
Το πλέξιμο με εκφράζει, καταφέρνω από ένα εύκαμπτο, γραμμικό υλικό, όπως το νήμα, να δημιουργήσω μια επιφάνεια χρησιμοποιώντας το μοτίβο της πλέξης και στη συνέχεια, με πτυχώσεις και ραφές, να συνθέσω το τελικό τρισδιάστατο αντικείμενο.
Η αίσθηση που μου δίνει αυτή η διαδικασία έχει μια αυτάρκεια που προστίθεται στην γοητεία του αντικειμένου που προκύπτει. Αυτό με γοητεύει και εμένα τον ίδιο.
Το πλέξιμο είναι μια αρχαία τεχνική. Είναι μια τέχνη που απαιτεί τη χρήση ενός μόνο υλικού για την κατασκευή ενός αντικειμένου, είτε αναφέρεται σε καλάμια που πλέκονται σε σχήμα καλαθιού, είτε σε νήμα από το οποίο προκύπτουν ενδύματα. Κουβαλάει τη σοφία εκείνου του παλιού κόσμου. Οι σύγχρονες έννοιες του recycling και του upcycling που προσπαθούμε να εντάξουμε στη ζωή μας για να σώσουμε τον πλανήτη, τότε ήταν απλά καθημερινότητα.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα του” the knitwork project “και γιατί διάλεξες το νήμα σαν κύριο υλικό;
Ξεκίνησε αρκετά φυσικά, αφού έπλεκα σκουφάκια και κασκόλ για τους φίλους μου. Σε κάθε σχέδιο που ετοίμαζα μου ερχόταν η ιδέα που ήθελα να δοκιμάσω στο επόμενο και οι τρόποι που μπορούσα να βελτιώσω το προηγούμενο. Έχω στη ντουλάπα μου σκουφιά που τελικά δεν έδωσα σε κανέναν γιατί δε μου άρεσε το αποτέλεσμα. Έχω και άλλα, που είναι γεμάτα κόμπους, γιατί δεν είχα βρει ακόμα τον τρόπο να αλλάζω χρώματα χωρίς να κόβω τα νήματα. Αυτά που χάρισα, όμως, στους φίλους μου, τους άρεσαν και με παρότρυναν να τα μοιραστώ και με άλλους ανθρώπους. Όταν το πήρα απόφαση, λοιπόν, ξεκίνησα να στήνω το e-shop με τη βοήθειά τους.
Web development, γραφιστικά, φωτογραφίες, στρατηγική marketing και νομικές συμβουλές ήταν όλα απαραίτητα για να ξεκινήσω.
Μέχρι στιγμής δουλεύω με νήμα, είναι η βάση για το πλέξιμο, με ενδιαφέρει όμως η ιδέα να χρησιμοποιήσω κάποια στιγμή και κάποια άλλα, ασυνήθιστα υλικά.

Striped-Tube-Snood-1-border

Με τη φράση “Yes I like to knit, No I am not old” τι μήνυμα θέλεις να δώσεις;
Η τεχνική του πλεξίματος μπορεί να είναι αρχαία, η αισθητική του πλεκτού όμως, δεν χρειάζεται να είναι. Το πλεκτό είναι μια έντονη τάση της μόδας τα τελευταία χρόνια και αφορά πια όλες τις ηλικίες. Πέρα από αυτό, το πλέξιμο ως δραστηριότητα συνεχώς κερδίζει υποστηρικτές. Για να καταλάβουμε γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι πλέκουν, αρκεί να αναλογιστούμε πόσο κεντρίζεται η δημιουργικότητα μέσω των πειραματισμών με τα χρώματα και τα υλικά, τη χαλαρωτική επίδραση που έχει η διαδικασία του πλεξίματος, το αίσθημα πληρότητας που έρχεται με την ολοκλήρωση ενός έργου και φυσικά, τη χαρά που προκύπτει από τη χρήση ενός one-of-a-kind αντικειμένου. Με άλλα λόγια το πλέξιμο είναι μια ενασχόληση με πολλαπλά οφέλη για όποιον έχει τη διάθεση να πειραματιστεί με τις βελόνες, ασχέτως ηλικίας.

Τι χαρακτηρίζει την συλλογή σου;
Η πρώτη μου συλλογή βασίστηκε στα σχέδια που προέκυψαν όσο πειραματιζόμουν με τα νήματα και τις διαφορετικές πλέξεις.
Επέλεξα ως κύρια χρώματα το μαύρο και το off-white για να αναδείξω τα διαφορετικά μοτίβα. Επίσης, στη συλλογή υπάρχουν και το γκρι jersey που είναι μία από τις αγαπημένες μου αποχρώσεις και ένα ζεστό ροζ για να εξισορροπήσει την ουδετερότητα των άλλων χρωμάτων.
Πέρα από τους συνδυασμούς των χρωμάτων, πειραματίστηκα με τα σχήματα και γι’ αυτό θα δείτε στη συλλογή στρογγυλά beanies που ακολουθούν τη γεωμετρία του κεφαλιού αλλά και beanies με τετραγωνισμένο τελείωμα που μπορούν να φορεθούν με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να τσακίσει τις γωνίες τους και να φτιάξει “αφτάκια” στο beanie του.

Τα snoods έχουν και αυτά διαφορετικά σχήματα. Είναι είτε ψηλοί κύλινδροι που σουρώνουν στο λαιμό, είτε πιο φαρδιές λωρίδες που τυλίγονται δύο φορές γύρω από αυτόν. Ένα άλλο στοιχείο που βρήκα πολύ ενδιαφέρον και ενσωμάτωσα στη συλλογή, ήταν η διαφάνεια που προκύπτει από την αραιή πλέξη και ο συνδυασμός της με το από κάτω layer. Γενικά η συλλογή χαρακτηρίζεται από την έντονη παρουσία ασπρόμαυρων μοτίβων σε κομμάτια που μπορούν να φορεθούν με περισσότερους από έναν τρόπους και να συνδυαστούν εύκολα με μια σύγχρονη γκαρνταρόμπα.

Pink-Tube-Snood-2-border

Ποιες είναι οι πηγές της έμπνευσής σου και κατά πόσο επηρεάζεσαι από τις τάσεις, παρακολουθείς την μόδα;
Η μόδα μας επηρεάζει όλους, δεν περιορίζεται στα catwalks και στις βιτρίνες των καταστημάτων. Έχει επιρροή στη γραφιστική, στον κινηματογράφο, στα έπιπλα και ως ένα βαθμό διαμορφώνει τον κόσμο γύρω μας. Κάτω από αυτό το πρίσμα οι τάσεις και τα χρώματα που κυριαρχούν με επηρεάζουν. Τη μόδα την παρακολουθώ με ενδιαφέρον, αλλά χωρίς να γίνεται ο κύριος γνώμονας για να πάρω σχεδιαστικές αποφάσεις. Υπάρχουν πάντα τόσες διαφορετικές οπτικές σε μια χρονιά που θα μπερδευόμουν. Συνήθως με εντυπωσιάζουν λίγα κομμάτια σε κάθε catwalk και σπάνια κάποιο από αυτά μπορεί να λειτουργήσει ως έμπνευση, ακόμα και έτσι, όμως, δεν προκύπτει πάντα ένα σχέδιο που με ικανοποιεί.
Η σταθερή πηγή έμπνευσής μου είναι η γεωμετρία, σε ό,τι κι αν σχεδιάζω. Μου αρέσουν οι τολμηρές γραμμές και τα έντονα, γεωμετρικά μοτίβα. Συγκεκριμένα για τα πλεκτά έχει μεγάλη σημασία η δομή του μοτίβου. Ο συνεχής πειραματισμός με αυτήν είναι που γεννάει τις μορφές.

Τι υλικά χρησιμοποιείς για τις δημιουργίες σου και πιο είναι το αγαπημένο σου υλικό;
Οι ίνες που χρησιμοποιώ είναι κυρίως ακρυλικές. Είναι μαλακές στην υφή και έχουν ένα πλούσιο, αφράτο αποτέλεσμα στο τελικό προϊόν. Με αυτά τα νήματα γίνονται τα πιο συμβατικά πλεκτά. Το αγαπημένο μου υλικό, όμως, είναι το Zpagetti. Ένα 90% βαμβακερό κορδόνι από repurposed jersey υφάσματα που βγάζει η Ολλανδική εταιρεία Hoooked. Είναι ένα μαλακό και ελαφρώς ελαστικό υλικό με αυξομειούμενη διάμετρο που κάθε φορά βγάζει διαφορετικό αποτέλεσμα ακόμα και αν προσπαθήσει κανείς να το επαναλάβει. Με γοητεύει το κάπως ακατέργαστο αποτέλεσμά του με τη χοντρή πλέξη.

_MG_7184Mosaic-Tube-Snood-2-border

Περίγραψέ μας την διαδικασία που ακολουθείς και ποιους τρόπους πλεξίματος ακολουθείς;
Η διαδικασία είναι κυκλική, αλλά και διαφορετική για κάθε σχέδιο. Η έμπνευση μπορεί να προκύψει από οτιδήποτε, μια φωτογραφία, ένα υλικό ή ένα σκίτσο. Για να ξεκινήσω να δουλεύω πάνω στην ιδέα πρέπει πρώτα να διαλέξω ένα υλικό και ένα χρώμα που αργότερα μπορεί να αποδειχθεί λάθος επιλογή. Δεν πειράζει, έχω μάθει κάτι και από αυτό και αυτή η γνώση γίνεται κριτήριο για τις μελλοντικές μου αποφάσεις.

Όταν αποφασίσω ότι δοκίμασα όλα όσα μπορούσα να δοκιμάσω και δεν με έχει ικανοποιήσει το αποτέλεσμα, αφήνω το project στην άκρη και μπορεί να ασχοληθώ ξανά μαζί του στο μέλλον, ίσως όταν σκεφτώ κάποιο καταλληλότερο υλικό. Για κάποια σχέδια η διαδικασία απαιτεί μερικές μόνο προσαρμογές, για κάποια άλλα έχουν χρειαστεί διαδοχικές προσπάθειες βελτίωσης, που κατανάλωσαν περισσότερο χρόνο. Το ίδιο ισχύει με όποιο τρόπο και αν πλέκω, είτε με βελόνες, είτε με τον κυκλικό μου αργαλειό.

Πώς φαντάζεσαι φορεμένα τα snoods και τα beanies σου και σε ποιους απευθύνονται;
Τα φαντάζομαι φορεμένα από ανθρώπους που πιστεύουν ότι τα ρούχα είναι ένας τρόπος έκφρασης. Τα σχέδια των snoods και των beanies έχουν καθαρές γραμμές και γεωμετρικά μοτίβα που ταιριάζουν με τον τρόπο που ντύνονται οι άνθρωποι σήμερα. Είτε πρόκειται για ένα minimal look, που μπορεί κανείς να κάνει πιο ενδιαφέρον φορώντας ένα chunky snood, είτε φορώντας ένα σκουφί με δύο layers, συνδυασμένο σε ένα mix and match σύνολο για μια πιο street αισθητική.
Τα πλεκτά του “the knitwork project” απευθύνονται σε ανθρώπους που έχουν διάθεση να πειραματιστούν με την εικόνα τους και τους τρόπους που μπορούν να τα φορέσουν. Τους προσκαλούμε όλους να αναρτήσουν φωτογραφίες με #theknitworkproject και να μας δείξουν συνδυασμούς που δεν έχουμε σκεφτεί ακόμα.

Grey-Infinity-Snood-2-border

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου designer, ποιόν θαυμάζεις;
Θαυμάζω τη δουλειά του Issey Miyake, γιατί φτιάχνει άνετα ρούχα από απρόσμενα υλικά, όπως το χαρτί, που λειτουργούν ως κινούμενα γλυπτά. Αυτό το καταφέρνει χρησιμοποιώντας το ανθρώπινο σώμα ως αφετηρία για να παίξει με τις αναλογίες του και να το μεταμορφώσει μέσω των σχημάτων, των χρωμάτων και κυρίως μέσω της ασυνήθιστης σύνθεσης των όγκων στα ρούχα του. Είναι εφευρετικότατος και έχει ένα δυναμισμό στα σχέδιά του που τα κρατάει πάντα σύγχρονα.
Η αγαπημένη μου, όμως, είναι η Jil Sander, ή αλλιώς “queenofless”. Οι αυστηρές γραμμές της, οι καθαρές επιφάνειες και τα σκούρα χρώματά που χρησιμοποιεί είναι πολύ κοντά στη δική μου αισθητική.

Χρησιμοποιείς τα social media για να προβληθεί το έργο σου;
Βέβαια. Κάθε εβδομάδα παρουσιάζω ένα κομμάτι από τη συλλογή, αναρτώ ενδιαφέροντες καλλιτέχνες που ασχολούνται με το πλέξιμο ως εκφραστικό μέσο και μοιράζομαι τη μουσική που ακούω, μέσω της σελίδας του «the knitwork project» στο Facebook και του ομώνυμου λογαριασμού στο Instagram.
Επίσης, τα social media είναι το κατάλληλο εργαλείο, λόγω της αμεσότητάς τους, για να ανακοινώνουμε τους διαγωνισμούς και τις προσφορές που τρέχουν στο e-shop. Τα social media είναι το δεύτερο μέσο που διαθέτει το κοινό για να επικοινωνήσει μαζί μας, το πρώτο είναι η φόρμα επικοινωνίας στο site. Αν θέλει κανείς, όμως, να λαμβάνει και τις αποκλειστικές προσφορές για τα μέλη μας θα πρέπει να εγγραφεί στο newsletter και εμείς θα αναλάβουμε να τον κρατάμε ενήμερο για ό,τι νέο συμβαίνει.

Diagonal-Mesh-Beanie-1-border

Όταν πλέκεις τι μουσική ακούς;
Όταν πλέκω ακούω την ίδια μουσική που ακούω και όταν δεν πλέκω. Από πιο pop ακούσματα, όπως η Bat For Lashes, μέχρι πιο σκοτεινούς τύπους όπως ο Mark Lanegan.
Εξαρτάται από το πώς ξύπνησα το πρωί. Θα σου κάνω ένα top 5 από μπάντες που έχω ακούσει περισσότερο τελευταία, όχι απαραίτητα τις αγαπημένες μου, με τυχαία σειρά. Future Islands/ Alt-J/ dEUS/ Nadine Shah/ Perfume Genius.

Πως βλέπεις την αγορά αυτήν την περίοδο;
Η αλήθεια είναι πως το e-shop είναι πολύ νέο για να έχω καλή εικόνα της αγοράς, πόσο μάλλον να μπορώ να τη συγκρίνω με άλλες περιόδους. Φυσικά, αντιλαμβάνομαι ότι τα πράγματα είναι κάπως συγκρατημένα, αλλά αυτό το βλέπω και στα φυσικά καταστήματα. Τίποτα, όμως, δεν είναι ακατόρθωτο. Θέλει πολλή δουλειά και επιμονή. Αν αποθαρρυνθείς από τις πρώτες δυσκολίες, δεν έχεις πολλές πιθανότητες να πετύχεις. Πρώτα από όλα, πρέπει να βρει κανείς αυτό που αγαπάει να κάνει και έπειτα να κάνει μικρές στρατηγικές ενέργειες μέχρι να καταφέρει να το στήσει. Μου αρέσουν πολύ οι μικρές επιχειρήσεις που έχουν γίνει με αυτόν τον τρόπο, έχουν χαρακτήρα.

Τι δουλεύεις αυτή την εποχή;
Ετοιμάζω την ανοιξιάτική συλλογή με αξεσουάρ. Αυτή θα έχει περισσότερο χρώμα.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για το “the knitwork project“ και πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε ένα χρόνο από τώρα;
Σε λιγότερο από ένα χρόνο από τώρα θα βγάλω την επόμενη χειμερινή συλλογή. Δεν βλέπω την ώρα να ξεκινήσω να τη δουλεύω. Όλο αυτό το διάστημα μου έχουν έρθει πολλές ιδέες για νέα σχέδια, αλλά και την εξέλιξη των τωρινών μοτίβων. Θέλω να πειραματιστώ περισσότερο με το χρώμα. Μέχρι τότε, όμως, ποιος ξέρει τι άλλες ιδέες μπορεί να μου έχουν έρθει. Πάντως, αν έχω μια επιθυμία για το μέλλον του “the knitwork project”, είναι να κάνει τα πλεκτά πιο δελεαστικά και, γιατί όχι, και το ίδιο το πλέξιμο.

Πού μπορούμε να βρούμε τις δημιουργίες σου;
Βρίσκονται όλες μαζεμένες στο theknitworkproject.com. Εκεί μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα σχέδια, να τα μοιραστείτε στα social media και να αφήσετε μια κριτική για τα προϊόντα που έχετε ήδη αγοράσει και χρησιμοποιήσει.

_MG_7154_MG_7179

DIDEE MAGAZINE

Η υψηλή αισθητική στη σύγχρονη ζωή της πόλης.

More Stories
Το “NOT SWEET SHOP” στην πόλη Chengdu είναι η επιτομή της απολαυστικής ασάφειας