Οι καλύτεροι λουκουμάδες της πόλης

Κείμενο • Έλενα Κρητικού   Φωτογραφίες • Ιωσήφ Αλεξιάδης

Μυστικές συνταγές, ποιοτικά υλικά, αγάπη και μεράκι. Έπειτα από μια μελιστάλακτη βόλτα στο κέντρο της Αθήνας συγκεντρώσαμε τα μυστικά επιτυχίας από πέντε λατρεμένα αθηναϊκά λουκουματζίδικα… Στις γωνιές εκείνες που προσφέρεται ακόμη με ζεστασιά το γλυκό που αδημονούσαμε να σερβιριστεί στο τσίγκινο πιατάκι της γιαγιάς, όταν ήμαστε παιδιά.

 

Κτιστάκης, Σωκράτους 59 – Ομόνοια

DJ3A8979

… Και το στόμα ξεχειλίζει σιρόπι

Πρόκειται ίσως για το πιο αγαπημένο λουκουματζίδικο πολλών πολιτικών και ηθοποιών του Εθνικού Θεάτρου. Όπως μας ενημερώνει ο συνιδιοκτήτης του μαγαζιού, κ. Βασίλης, ήταν το στέκι του Μάνου Κατράκη και του Σοφοκλή Βενιζέλου. Η αρχή έγινε το 1912 στα Χανιά αλλά η συνταγή είχε ήδη καταφθάσει από την Αλεξάνδρεια και τον παππού, Θεόδωρο Κτιστάκη.

Μετά τον πρώτο λουκουμά από τα χέρια του κ. Βασίλη, μεταφερθήκαμε νοητά σε ένα παράλληλο γευστικό σύμπαν όπου το σιρόπι ξεχειλίζει από το εσωτερικό της ζύμης. Επόμενο μυστικό, οι λουκουμάδες διατηρούνται το ίδιο εύγευστοι και τραγανοί μέχρι την άλλη μέρα. Δεν είναι τυχαίος άλλωστε, ο χαρακτηρισμός που δόθηκε κάποτε από κάποιον πελάτη… “Αυτός ο λουκουμάς είναι σαν μια σταγόνα παραδείσου“.

 

Αιγαίον, Πανεπιστημίου 46

DJ3A9001

Το σύγχρονο στέκι των αναμνήσεων

Μία από τις πιο ιστορικές επιχειρήσεις του λουκουμά βρίσκεται επάνω στην Πανεπιστημίου. Σε ένα ημιυπόγειο, μια ιδιαίτερη συνταγή ενενήντα χρόνων από τη Χίο έχει μεταφερθεί στην τρίτη γενιά. Οι λουκουμάδες στο Αιγαίον σερβίρονται παραδοσιακά, χωρίς πολλές παραλλαγές. Είτε με ζάχαρη άχνη και κανέλα, είτε “λουσμένοι” με σιρόπι ή χειροποίητη σοκολάτα, το αποτέλεσμα παραμένει γευστικά απαράμιλλο.

Ο εγγονός του ιδρυτή του μαγαζιού, κ. Γιώργος εξηγεί: “Παλιά, το Αιγαίον ήταν το mainstream της εποχής. Σήμερα, οι περισσότεροι πελάτες έχουν να μοιραστούν κι από μια εμπειρία. “Εδώ έκανα πρόταση γάμου στη γυναίκα μου”, “Σε αυτό το τραπέζι με έφερνε ο πατέρας μου και τώρα φέρνω κι εγώ τον γιο μου“.

Το μόνο σίγουρο είναι πως φεύγοντας από αυτό το λουκουματζίδικο, θα πάρετε μαζί σας τη ζεστασιά όλης της παλιάς Αθήνας.

 

Loukumami, Πανεπιστημίου 44

DJ3A8992

Εδώ τα χαμόγελα είναι αντανακλαστικά

Το Loukumami “παντρεύει” την παράδοση με τις παραλλαγές του λουκουμά. Εμπνευστής του, ο κ. Βασίλης Χατζαντώνης ο οποίος το άνοιξε τον Ιούνιο του 2013. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά: “Πήραμε τον λουκουμά, τον ξεσκονίσαμε και πετάξαμε το σεμεδάκι της γιαγιάς“.

Εκεί, μπορείτε να γευτείτε παραδοσιακούς λουκουμάδες, τραγανά ισπανικά churros και αφράτα γαλλικά beignets. Οι φρέσκες κρέμες και οι γεύσεις ποικίλλουν, κάνοντας το μαγαζί ιδιαίτερο, ενώ ό, τι αγοράσετε, αποθηκεύεται σε μια καλαίσθητη συσκευασία για να μπορείτε να συνεχίσετε τη βόλτα σας χωρίς να στάζετε μέλι!

Η υπόσχεση του ιδιοκτήτη βγαίνει αληθινή. Φεύγοντας, έχουμε αποκτήσει την “πιο γλυκιά εμπειρία, γεμάτη έντονα συναισθήματα και αντανακλαστικά χαμόγελα“.

 

Καραγκιόζης, Κωλέττη 33 – Εξάρχεια

DJ3A8975

“Θα φάμε, θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε”

Στον πεζόδρομο της Κωλέττη στα Εξάρχεια, θα συναντήσετε τον πιο γλυκό “Καραγκιόζη“. Οι λουκουμάδες σερβίρονται με μέλι, κανέλα, καρύδια ή σοκολάτα από το 2011. Η εσωτερική διακόσμηση του μαγαζιού, ένα νοσταλγικό τοπίο, από το οποίο αναδύεται η αγαπημένη μυρωδιά του φρέσκου λουκουμά.

Σύμφωνα με τον δημιουργό του μαγαζιού, κ. Τόλη, η ονομασία “Καραγκιόζης” επιλέχθηκε ακριβώς επειδή “σήμερα τρώμε, πίνουμε και αύριο μπορεί να είμαστε ξυπόλητοι και να μην έχουμε τίποτα”.

 

Lukuμάδες, Αιόλου 21 & Αγίας Ειρήνης

DJ3A9008

Εδώ οι λουκουμάδες τηγανίζονται μπροστά σας

Μόλις γευτείτε αυτούς τους λουκουμάδες, θα ψάχνετε το μυστικό της συνταγής. “Το ολόφρεσκο λάδι, οι εστίες γκαζιού και ένα ιδιαίτερο μίγμα” αποδίδουν σύμφωνα με την ομάδα της κουζίνας, τον ορισμό της επιτυχίας του συγκεκριμένου λουκουματζίδικου.

Εδώ οι λουκουμάδες τηγανίζονται μπροστά σας και σερβίρονται είτε παραδοσιακά με μέλι και κανέλα. είτε με σοκολάτα, κρέμα λεμονιού ή μαστίχα.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSTAGRAM
FOLLOW DIDEE